Ebony731 Ebony731 komentáře u knih

☰ menu

Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

S autorčinou ztrátou velmi soucítím... Bohužel se ale téma, jak již bylo napsáno níže, docela brzo vyčerpá. Cena 390,- Kč za elektronickou knihu o 280 stranách je poměrně hodně vysoká. Zarazí ten paradox mezi hlásanou skromností až asketismem a autorčinou neobvykle vysokou marží (cena je v podstatě dvojnásobná, než je obvyklá cena elektronických knih stejné délky, přičemž vzhledem k častému opakování by se text mohl ještě výrazně proškrtat).

07.08.2018


Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Předesílám, že obdivuju autorčinu cílevědomost a pracovitost.
Ale kniha samotná je pro mě spíše zklamáním.
Hlavním tématem knihy měla být cesta za splněním snů.
Co vlastně jsou autorčiny sny?
V osobním životě je to určitě spokojený rodinný život a šťastný partnerský vztah. Autorka však o svém vlastním partnerském vztahu píše tak málo, že to inspirací nemůže být snad pro nikoho, vlastně jen popisuje partnera v superlativech. Zřejmě z potřeby chránit si své soukromí vytváří obraz dokonalého vztahu, který je vlastně až... čtenářsky nezajímavý, protože nicneříkající.
Ještě problematičtější je však popis cesty za splněním kariérního snu. V knize to není podáno zcela natvrdo, ale autorka si v prvé řadě představuje dobře placenou, prestižní práci. Na tom není v zásadě nic špatného, je to jen zcela banální. Je poměrně dost vypovídající, že autorka se vlastně v knize vůbec nezabývá tím, co (obsahově) by chtěla v práci dělat. Sice píše o "práci pro neziskovku pomáhající v Africe", ale z popisu výběrových řízení, kterých se účastní, i pozice, kterou se jí v Norsku nakonec podaří získat, to na směřování do neziskového sektoru příliš nevypadá. Ale i příběh o tom, jak se autorka pokoušela uplatnit v marketingu, by mohl být zajímavý... kdyby byl odvyprávěn. Autorka se však spíše než na vyprávění souvislejšího příběhu soustředí na dramatický popis banálních okamžiků typu "odevzdávám přihlášku na vysokou školu", "první den ve škole", "jdu ke státnicím" atd. O tom, jak se skutečně autorka dostala tam, kde je po pracovní stránce dnes, se čtenář nedozví vlastně nic.
Z knihy celkově hodně čiší, že autorka chce "být osobní", ale ve skutečnosti na sebe nechce a nemůže si dovolit prozradit cokoliv, co by mohlo být kontroverzní - protože je nakonec matkou dítěte, které tu bude chodit do školky, školy atd., osobou jednající s úřady, šéfovou svých podřízených, obchodní partnerkou...

25.05.2018