dominik2372 dominik2372 komentáře u knih

☰ menu

Hlubiny krystalů Hlubiny krystalů Ondřej Štolba

Hezká sbírka fantasy povídek ze světa, který se bude každému fantasy fanouškovi jevit na jednu stranu povědomý (elfové žijící v hvozdech, trpaslíci v horách, tajemní čarodějové i velké lidské říše) avšak zároveň dosti originální (rasa kočičích humanoidů, zvláštní původ upírů, páté roční období které se projevuje magickým šílenstvím a mnoho dalších). Jednotlivé příběhy se pak nezaobírají nějakými vznešenými konflikty dobra a zla, jako spíš osudy postav jejichž motivy jsou logicky určeny jak jejich charakterem tak okolnostmi a zákonitostmi světa Kanzolu. Antagonisté jsou stejně pochopitelní jako protagonisté. Mezi povídky jsou vloženy krátké legendy, básně a příběhy, které dále popisují historii Kanzolu.
Kniha jako celek tedy seznamuje čtenáře se zajímavým a vždy proměnlivým světem, kde často tak jako ve skutečnosti je politika víc než právo, zlato víc než věrnost a ne vždy jsou věci takovými jakými se zdají.
Já jsem si čtení této knihy užil a věřím že si Hlubiny krystalů užijí i jiní fanoušci syrovější fantasy. Abych jen nechválil, musím bohužel vytknout místy dosti špatnou korekturu, což trošku kalí zážitek z příběhů a na jednom místě v jedné z povídek se zřejmě autoři sami tak trochu zamotali do dvorských intrik, ale vzhledem k tomu, kolik kvalitního materiálu kniha obsahuje, to nepovažuji za až takový problém. Každopádně uvítal bych kdyby si na tyto "drobnosti" dali autoři u dalších knih větší pozor.
Sečteno a podtrženo: dobře utracený peníz a dobře investovaný čas. Přečtu si i další tvorbu obou Ondřejů.

24.12.2015 4 z 5


Skřetí spár Skřetí spár Michal Špaček

Konečně někdo napsal knížku o nedoceněné rase a herrenvolku středozemě. Jen taková srandička pro fandy fantasy ale rozhodně ne pro nikoho, kdo bere Středozem příliš vážně. Uměleckou hodnotu tomuto dílu přidává i skřetí hit Velký byly říše elfů a přece je skřet vyvrátil. Na závěr bych jen dodal že Melkor měl pravdu a Sauron neudělal nic špatného! Howgh.

30.04.2015 5 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Poslední ze série co jsem četl. Je to tak rozvláčné že už to nemám sílu číst dál. Některé kapitoly mě ohromně bavily a jiné ohromně nudily. Obzvlášť u každé kapitoly z pohledu Daenerys jsem u každé stránky doufal že tam ji už sežere vlastní drak, přejede kůň nebo na ni spadne piano, jen aby už skončilo mé trápení. Stále mě zajímá jak to celé skončí ale něco mi říká že je jen malá šance že králem se stane lord Bronn z Černovody, takže ušetřím čas seriálem, kde je stejně víc Bronna, zábavnější Tyrion a ač Daenerys nesnáším stejně jako v knižní předloze, dá se na ni aspoň dívat.

30.04.2015 3 z 5