Hlubiny krystalů

Hlubiny krystalů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272577/bmid_hlubiny-krystalu-GV0-272577.jpg 4 4 5

Vydejte se napříč časem a místy Kanzolu. Zkraťte si čekání na druhý díl Zvěstovatele a ponořte se do vyprávění plného zvratů, magie a mečů. Objevujte zákoutí světa, tajuplné souvislosti a osudy oblíbených nebo nových postav. Zjistěte více o Hybatelích, Shearawedovi, Zuvaru Kiennurovi a úkladech, které Vám seberou dech. (zdroj: www.legie.info)... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Librix
Originální název:

Hlubiny krystalů, Sborník povídek a legend, Svazek 1.


více info...

CZesnek
CZesnek
07.12.2016

V první řadě bych chtěl poděkovat autorům. Knihu jsem četl po částech, z důvodů dostupnosti , ale i tak mě pokaždé vtáhla do svého děje. Autoři mě nejen bavili svým světem, který do knihy vložily, ale i různorodostí a překvapujícími konci. Jejich postavy nebyli průhledné, ale ani přemrštěně tajemné. Vše bylo perfektně sladěno a zapadalo do sebe.Za sebe jsem rád že jsem tuto knihu mohl číst a z čistým svědomím ji doporučím i ostatním čtenářům co mají rádi dobré přiběhy.

saltmyskuuh
saltmyskuuh
07.11.2016 4 z 5

Každý svět musí mít své legendy, hrdiny a příběhy tradující se z pokolení na pokolení - a Kanzol není výjimkou. Fantasy svět se spoustou tradičních i méně tradičních ras a s nimi spojených stereotypů, ozvláštněný mnoha inovativními prvky z pera dvou Ondrů.

Velké plus si autoři zaslouží za skvěle prokreslený svět. Nic se neděje jen tak, všechno se řídí podle určitých psaných či nepsaných pravidel, vše má svůj řád. Dalším kladem jsou postavy, s nimiž se čtenář snadno ztotožní, nejsou přímočaré, předvídatelné a předem černo-bíle definované, jejich chování a uvažování je "lidské", ač toto slovo v kontextu fantasy světa může znít poněkud zvláštně.

Co se týče stylu, musím pochválit různorodost jednotlivých povídek, kdy forma neupadala do stereotypu a zůstala čtivá po celou dobu. Jediná, avšak čistě subjektivní výtka, je změna stylu a vyprávění v jedné povídce, kdy je očividné, že danou pasáž psali oba autoři "na střídačku". Tento prvek mě osobně velmi rušil, ale nebyla to nepřekonatelná překážka k vychutnání si jinak skvělé fantasy. 8.5/10


Morgause
Morgause
10.06.2016 4 z 5

Sborník povídek zavede čtenáře do světa Kanzolu, kde se může setkat nejen s rasami elfů, trpaslíků či pantheresů, ale zejména se spoustou jednotlivců, jejichž charakter rozhodně není archetypální. Postavy jsou ve většině případů velmi dobře propracované. Jak už to bývá, některé mi byly sympatické více, jiné méně, ale celkově musím uznat, že většina z nich ve mně dokázala vyvolat nějaké emoce. Oceňuji, že se autoři příliš nedopouštějí klišé rozdělování na "ty dobré" a "ty zlé", ale že postavy mají komplexní psychologii a dopouštějí se chyb, někdy však i nečekaných hrdinství. Děj byl zdařilý, předvídatelný byl jen v minimu případů.

Sborník je dle mého názoru velmi zdařile a originálně proložen legendami světa Kanzolu, které byly pro mě osobně v mnoha případech ještě zajímavější než samotné povídky. Taktéž oceňuji Povídkového průvodce, ve kterém autoři popisují význam jednotlivých povídek pro dějiny světa Kanzolu, ale i proces jejich tvorby.

Většina povídek se četla velmi dobře, podobně jako v Pomstě zatracených se mi velmi líbily poutavě napsané magické souboje. Na druhou stranu pouze sáhodlouhé rozhovory, v nichž se čtenář občas ztrácel, ubraly některým povídkám na čtivosti. Nejvíce se mi líbila hned první povídka 'Psanec', dále i 'Přízrak Golgamary'. Naopak s první polovinou 'Třetinového pravidla' jsem měla značné problémy. Z legend mě pak velmi zaujaly 'O zlaté sluji' a 'O doteku šílenství'. Mrzela mě ale řada gramatických chyb, ty by se ale daly vzhledem ke způsobu vydávání omluvit, nebo alespoň pochopit.

Rozhodně se těším na další tvorbu obou Ondrů, a jak sami psali v úvodu tohoto sborníku, doufám, že se dočkám rozuzlení ještě v tomto století :) Pokud Ondrové dotáhnou do konce některé detaily, věřím, že jsou schopni napsat strhující příběh, ze kterého si "sednu na zadek".

Tichlatrix
Tichlatrix
07.03.2016

Tento zborník poviedok som čítal až po prečítaní Pomsty zatratených, takže knihu hodnotím z pohľadu čitateľa ktorý je už značne zasvätený do fungovania fantasy sveta v ktorom sa dej odohráva.
Hneď prvá poviedka ma veľmi nadchla a bol by som rád ak by na jej tematiku vyšla pokojne celá kniha. Najmä preto, že som sa v nej, ako vo viacerých poviedkach v zborníku, dozvedal veľa informácii o minulosti jednej z hlavných postáv z Pomsty Zatratených. Inak povedané, dozvedal som sa informácie po ktorých som dychtil počas čítania už spomenutej Pomsty Zatratených. Celý zborník sa mi veľmi páčil a odporúčam ho čítať až po prečítaní Pomsty Zatratených, pretože podľa mňa, týmto poradím, bude pre čitateľa, ktorý si obľúbi svet vytvorený oboma Ondrejmi v Pomste, omnoho viac pútavé čítať poviedky ako poviedky o minulosti jeho obľúbencov o ktorej sme sa síce dozvedali vďaka črepinám minulosti, ale minimálne v mojom prípade chcem vedieť z ich minulosti čo najviac, v najlepšom prípade ju chcem poznať úplne celú.
Musím pochváliť spôsob akým boli poviedky písané, často sa štýl písania diametrálne odlišoval od poviedky k poviedke, a v žiadnom prípade ma nesklamalo jeho spracovanie. Je vidieť že autori nemajú problém meniť štýly písania poviedok a výborne ich spracovať.
Odpovedať na otázku ktorá poviedka sa mi páčila najviac je pre mňa veľmi náročné, lebo sa mi páčili všetky a to veľmi. A keďže neboli, ako sa u nás hovorí, na jedno kopyto, tak jednoducho nemôžem uprednostniť jednu voči inej.
Taktiež sa mi páčil spôsob striedania poviedok a legiend. Podobný spôsobu striedania plynutia prítomného rozprávania s črepinami minulosti v Pomste. Rozhodne to do knihy pasovalo a spestrilo čítanie.
Myslím že autori si dali celkom vysokú latku napísaním takéhoto zborníka, ktorú ale podľa mňa určite aspoň o kúsok posunú pri ich ďalšej tvorbe, takže sa rozhodne veľmi teším čo budúcnosť prinesie.

dominik2372
dominik2372
24.12.2015 4 z 5

Hezká sbírka fantasy povídek ze světa, který se bude každému fantasy fanouškovi jevit na jednu stranu povědomý (elfové žijící v hvozdech, trpaslíci v horách, tajemní čarodějové i velké lidské říše) avšak zároveň dosti originální (rasa kočičích humanoidů, zvláštní původ upírů, páté roční období které se projevuje magickým šílenstvím a mnoho dalších). Jednotlivé příběhy se pak nezaobírají nějakými vznešenými konflikty dobra a zla, jako spíš osudy postav jejichž motivy jsou logicky určeny jak jejich charakterem tak okolnostmi a zákonitostmi světa Kanzolu. Antagonisté jsou stejně pochopitelní jako protagonisté. Mezi povídky jsou vloženy krátké legendy, básně a příběhy, které dále popisují historii Kanzolu.
Kniha jako celek tedy seznamuje čtenáře se zajímavým a vždy proměnlivým světem, kde často tak jako ve skutečnosti je politika víc než právo, zlato víc než věrnost a ne vždy jsou věci takovými jakými se zdají.
Já jsem si čtení této knihy užil a věřím že si Hlubiny krystalů užijí i jiní fanoušci syrovější fantasy. Abych jen nechválil, musím bohužel vytknout místy dosti špatnou korekturu, což trošku kalí zážitek z příběhů a na jednom místě v jedné z povídek se zřejmě autoři sami tak trochu zamotali do dvorských intrik, ale vzhledem k tomu, kolik kvalitního materiálu kniha obsahuje, to nepovažuji za až takový problém. Každopádně uvítal bych kdyby si na tyto "drobnosti" dali autoři u dalších knih větší pozor.
Sečteno a podtrženo: dobře utracený peníz a dobře investovaný čas. Přečtu si i další tvorbu obou Ondřejů.

Autoři knihy

Ondřej Štolba
česká, 1992
Ondřej Dvorský
česká, 1992

Kniha Hlubiny krystalů je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x