diana8583 diana8583 komentáře u knih

☰ menu

Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži Marek Vácha

moc děkuji za tuto knížku. velmi mě povzbudila a motivovala směrem k aktivnímu a bohatému životu :)

15.12.2021 5 z 5


Jakub Jakub Alexander Lange Kielland

Kniha mě zaujala hned od začátku, a přesto, že některé události lze předvídat, stejně vás autor udrží v napětí. Příběh je o venkovském muži (Törres), který se vydá do města za lepším životem. Zpočátku je těžce vyveden z omylu, představoval si, že jej obyvatelé města přivítají vřele a s otevřenou náručí. Jeho vzorem je Jakub z Bible. Törresova cesta k moci je velmi zajímavá. Nejspíš ho ale budete po celou dobu nenávidět :)

26.04.2019 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Příjemná knížka na oddych. Hartl je hrozně pozitivní a veselý člověk, což naštěstí promítl i do této knihy.

29.03.2019 4 z 5


Chýše z listí Chýše z listí Sven Rosendahl

Moc hezky se čte. Vypravěč je stařík, který se vydá do lesa, kde následně vzpomíná na životní zlomové okamžiky. Ukazuje nám své citlivé nitro v kontrastu s činy, kterých se dopustil na nejbližších. Potýká se sám se svým svědomím.
,,Jak to u starců bývá, žil, jako by na něco čekal."
,,Její oči jako by prosily. Všechno mladé na světě za sebe prosí."
,,Být spokojen by znamenalo přestat chápat, jak se věci mají."

29.03.2019 4 z 5


Tohle jsem měla napsat v přítomném čase Tohle jsem měla napsat v přítomném čase Helle Helle (p)

Je dokonalým příkladem minimalismu v literatuře a moc dobře se čte. Do děje vstupujeme prostřednictvím hlavní hrdinky Dorte. Je to mladá dívka, která dokončila svá studia na střední škole a nyní si není jistá, jak se svým životem naloží. Žije sama u železniční zastávky v malém domku. Projevuje se jako velmi uzavřená a nesebejistá osoba, často a detailně se zabývá banalitami, jež ji obklopují, jako by chtěla odvést pozornost od důležitějších témat jejího života. Samotný český obal knihy, kde je minimalisticky vyobrazena snící dívka se zavřenýma očima a s podepřenou hlavou, může leccos napovědět čtenáři. Doporučuji.

29.03.2019 5 z 5


Fotbalový anděl Fotbalový anděl Hans-Jørgen Nielsen

Kniha mě zpočátku navnadila (autor vše zprvu opatrně nakusuje, tak vás zajímá, co se pod tím vším skrývá), později však můj zájem opadal, zejména v pasážích věnovaných fotbalu, ve kterým se mi nechtělo hledat cokoli hlubokého (nenávidím fotbal). Samotná hlavní postava mi začínala být čím dál méně sympatická. Nicméně jsem knihu dočetla, a jako celek na mě ve finále velmi zapůsobila, obzvlášť v oblastech vztahů mezi muži a ženami a vývojem sexuality v životě vypravěče. Doporučuji, ačkoli autorův styl nemusí sednout úplně každému.

29.03.2019 4 z 5