delif delif komentáře u knih

☰ menu

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Má první Kingovka, berte tedy z rezervou, že jsem nevěděl, do čeho asi jdu.

Rozporuplné pocity.
Knížka má téměř tisíc stran a přesto se čte velmi rychle a ani Vám tak obsáhlá nepřijde. Svižný sled událostí a opravdu mistrovské skládání příběhu. V tom je autor mistr. Můžete si být jisti, že každá kapitola, každý popsaný skutek, u kterékoliv postavy má v celé knize své opodstatnění. Přímo bych řekl…ani slovo nazmar.

To je ale asi zároveň to, co mi nesedlo. Při čtení jsem měl pocit, že čtu přihlouplý americký akční film. Nejde o to, že bych polemizoval s reálností a podstatou chování kupole, je to sci-fi, jasně. Ale co mi pocit hollywoodského bijáku zvláště připomínalo, byla právě ona přesnost každého skutku. Vše do sebe zapadá jak skládanka Kriminálky Miami. Navíc, neuvěřitelné, to vše se stihne odehrát za jediný týden! Fíha, to je eskalace!
Dál co se mi nelíbilo, plytké postavy. Kladný a záporný hrdina, netřeba se bát, že by někdo umřel předčasně. Žádná postava, ani vedlejší, nepřiroste k srdci. Nevadí tedy, když co kapitola, někdo umře. Jakou rychlostí vše sprintuje ke konci. Rychle, rychle ať to sype!

A konec? Ten většinu čtenářů zklamal nebo překvapil, obvykle oboje. Mě ani jedno, možná je přitaženější za vlasy víc než celá kniha, ale je asi tak stejně sci-fi, jako městečko pod báňkou. No ne?

Vůbec neříkám špatné. Napsané bravurně. Máte-li víc náladu na akci, než hluboké myšlenky či lidské osudy, trefa do černého!

27.12.2014 3 z 5


Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Simon Sinek

Jo zajímavy to bylo, jen prostě nechápu, proč autor omílá to samé v každé kapitole znova a znova. Kdo si chce něco zopakovat, nalistuje pár stran zpět ne? Nebýt opakování, mohla být kniha klidně polovičního rozsahu.
Jinak neustále příkladem úspěch Applu. Ano, chápu ho teď líp, ale stejně ze mě fanatik nebude

10.12.2014 3 z 5


Mladík pod pantoflem Mladík pod pantoflem C. D. Payne

Začátek nic moc, pozděj se to pomalu rozjede a opět napínavá jízda...ale konec! Boha, jako když utne. To Payne fakt podělal, takhle to mohlo skončit fakt kdykoliv. Jen nechápu proč zrovna tu? Takhle celá série vyzní...píšu píšu píšu, už mě to neba, 4 stránky, konec. Pro mě s touto sérií definitivní.

25.10.2014 4 z 5


Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Asi první kniha kterou jsem v životě přečetl. Tož jaké asi může být hodnocení, když sem pak chvíli nato zhltnul lovce mamutů a Štorch se stal mým nejoblíbenější spisovatelem dětství.

21.02.2013 5 z 5


Jack London - Námořník na koni Jack London - Námořník na koni Irving Stone (p)

Místy až přestřeleně vyzdvihuje schopnosti a charakter Jacka. Až jako kult osobnosti. Stone však vychází především z Londonovi autobiografie a je jasné že o sobě nebude psát v čem je špatný. Škoda taky, že není více zmínka co předcházelo sebevraždě. Londonův život byl velmi zajímavý, dobrodružný a tato kniha to jen velmi čtivým způsobem dokazuje.

21.02.2013 4 z 5