cunado cunado komentáře u knih

☰ menu

Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Zajímavá sonda do start-upů v Silicon Valley, nejdříve vyzní jako lehce humorný příběh, ale na konci se zdramatizuje a je to téměř thriller. Rozhodně zajímavé čtení, člověk se i hodně dozví o kultuře rychle rostoucích technologických společností a o pozadí, jak to zde všechno funguje. Autor je spíše skeptik, ale jde do hloubky, dohledává si spoustu zdrojů a a informací, ale musím říci, že jeho skepse je na místě, když pak vidíme jak tyto "technologické zázraky" splasknou jako bubliny. rozhodně doporučuju k přečtení.

15.02.2022 5 z 5


Krmit démony Krmit démony Alexandra Alvarová

Četl jsem autorčinu starší knihu Průmysl lži, která je "populárně-odborná" a byl jsem zvědavý na to, jak to dopadne, když se pustí do beletrie. Nebudu vás napínat - dopadlo to výborně nebo tedy tak na jedna mínus. Příběh je poutavý od začátku až do konce, jedná se o fikci, která je ale silně založena na realitě politického marketingu, ovlivňování voleb a veřejného mínění. Odpoví na otázku, jak se mohl takový trouba, jakým je zcela jistě Donald Trump, stát prezidentem USA. Ten se v knize jmenuje Trevor Kemp, ale velké množství paralel s reálným světem vás dlouho nenechá na pochybách, kdo se stal předlohou tohoto příběhu. Každopádně má autorka talent vykreslovat charaktery osob a jejich motivace, držet děj napínavý od začátku až do konce a jsem zvědavý na její další počin. A za co je to malé mínus? V poslední kapitole se pár postavám vrátí jako bumerang zlo, které vyslali do světa díky sérii několika náhod, které mi přišly už trochu moc pohádkové a holywoodské, což mě mimochodem přivádí k tomu, že bych tento příběh moc rád viděl zfilmovaný.

23.01.2022 5 z 5


Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Pokud bych měl doporučit jednu knihu o dezinformacích a ovlivňování názorů lidí, tak by to byla právě tahle, skvělý svěží jazyk, velmi čtivé, autorka se nezaplétá do přílišných detailů, ale vždy uvádí odkaz/zdroj, takže si každý může projít do hloubky, pokud chce. Škoda, že si tuto knihu nepřečetl důchodce Balda než začal kácet stromy na koleje a spousty dalších zejména seniorů, kterým řetězové přeposílané emaily vymývají mozky. Díky za tenhle počin!

13.11.2021 5 z 5