Čtenářkaknih Čtenářkaknih komentáře u knih

☰ menu

Pod rouškou šikany Pod rouškou šikany Blažena Hlasová

Překvapilo mne, že i v profesi zdravotní sestry může panovat taková šikana. Sester je málo, o místo by snad neměly mít nouzi. Pacienti v takových zařízeních jsou vlastně chudáci. Je dobře, že taková kniha vznikla, musí se o tom mluvit. Když se šikana zametá dlouhodobě pod koberec, je to špatně. Existují profesní organizace, na kterou by se šlo případně obrátit?

09.04.2024


Maják na severu Maják na severu Natasha Pulley

Měla jsem obavy, že když se jedná napoleonské války, bude to hodně o bitvách. Naštěstí popisy krvavých řeží se objevovaly střídmě. Byly tam určité krutosti (želvy, Fred a další), které asi v dané době nebyly nic výjimečného.
Knihu jsem si půjčila kvůli názvu a těšila se na příběh o tom, jak se z hlavního hrdiny stane správce majáku, ale o tom majáku to vlastně zase až tak moc nebylo. Ostatně anglický název je výstižnější.
Agatha mi přirostla k srdci a mrzelo mne, jak autorka naložila s její postavou.

Kniha mne donutila si zopakovat historii, abych se lépe orientovala při četbě.

04.03.2024 3 z 5


Přezrálé moruše Přezrálé moruše Jana Klimečková

Drobné propojení s knihou Chlebani. Eva je dcera Miluše, vnučka Emilka, pravnučka Aniny z Chlebanů.

02.11.2023


Mozek a jeho zdraví: Praktický průvodce Mozek a jeho zdraví: Praktický průvodce Anthony William

Autorovi vyšly dvě knihy s velmi podobným názvem. Ve stejný den, u stejného nakladatele. Jedna má podtitul praktický průvodce a cca polovina knihy jsou recepty. Část obsahu knih se ale překrývá. Kapitoly nejsou stejné, ale v textu se vyskytují doslova stejné odstavce. Proč má autor potřebu informace zdvojovat, když sám na obalu knihy píše, že knihy vyšly dvě a jsou každá jinak zaměřena?
Marketingový tah, celkově se knih prodá více. Smutné, že ani knihám od Grady už nelze věřit.
Anthony William je senzibil, který jako médium komunikuje s nadpřirozeným duchem, který mu dává všechny rady. Může být tudíž "odborníkem" na všechno.
V receptech se objevují smothie, které pomohou zbavit se následků chemtrails (určeno všem, kteří se rádi procházejí venku, pozor zejména o Velikonocích je chemtrails nejvíce), nápoje nazvané "pravda" (doporučuje se pít lidem, kterým někdo lže nebo se je snaží zmanipulovat), "vztahy" (v případě hádek se svým partnerem šup vypít rozmixovanou šťávu z ananasu, zázvoru, řapíkatého celeru apod...
Celá kniha je postavena na zatracení lepku, vajec a mléčných výrobků. Některá masa jsou povolena. Zařadit do svého jídelníčku více zeleniny, ovoce, semínek a ořechů - to je určitě prospěšné, pokud netrpíte např. Crohnovou nemocí.
Vydání knihy a dalších publikací autora považuju za snahu přiživit se na nemocných lidech, na které je klasická medicína krátká či narazili na neochotné lékaře. Jistě, někomu taková strava pomůže (zejména v kombinaci s tím, když vynechá alkohol, hromadu cukru a tuků), ale některé pasáže jsou opravdu výmysly (např. kapitola o tom, že odběry krve škodí).
Navíc je potřeba vzít v potaz, že kniha je napsána primárně pro americké obyvatelstvo. Jejich zvyky ohledně výživy jsou mnohdy dramaticky jiné než ve střední Evropě.

31.10.2023 odpad!


Sněhurka jablka nebaští Sněhurka jablka nebaští Petra Stehlíková

Od autorky jsem nadšeně (několikrát) přečetla Naslouchače a Faju. Čekání na Nastereu jsem si chtěla zpestřit nějakým jiným kouskem. Velká chyba! Pořád jsem přemýšlela, jestli nejde o shodu jmen autorky... Přece není možné, aby příběh o Ilan psala ta stejná ruka jako tuhle slátaninu plnou trapnosti. Co autorku vedlo k tomu, že pod svým jménem vydala něco takového? Finanční důvody? Na další díl z fantasy série už se ani netěším. Kdoví, jaké to bude :(

18.08.2020 odpad!