Cityman Cityman komentáře u knih

☰ menu

Dveře spánku Dveře spánku Tim Pratt

Jsou tlusté bichle, kde autor opisuje kde co, tak podrobně, že ho v duchu prosíte, aby šel s příběhem dál. Ale tady je to přesně naopak. Tahle útlá knížečka, navíc vytištěná písmeny velkými jak pro prvňáčky, obsahuje tolik zajímavých světů, a tak málo prostoru pro jejich objevování. Často si lidi stěžují na to, že by ta, která kniha mohla být o 1/3 nebo 1/2 kratší a jen by jí to prospělo a u téhle bych se já osobně vůbec nezlobil, kdyby měla dvojnásobný počet stránek. Imaginace autora je úžasná a skoro až nekonečná a člověk všechny ty nové světy jen hltá. Ale žádná knížka by nebyla dobrá bez dobrého příběhu, postav, ke kterým si vytvoříte pouto a kupy dobrých nápadů, a to takhle kniha rozhodně všechno má, a navíc se čte "jak po másle". Za mě překvapení roku, ne-li desetiletí. Snad Triton vydá i druhý díl, případně i další knihy tohoto autora. Já bych si je všechny rozhodně rád koupil a přečetl!

17.11.2023 5 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Jak téhle knize může dát někdo méně něž plný počet při hodnocení? Slovy dnešní mladé generace je to "must have/read" kniha. Naprosto oldschoolová literární záležitost, patřící do toho nejlepšího co kdy bylo napsáno a to nejen v žánru sci-fi, která v čase zraje jako víno. Ale to nejlepší na té knize je, že je radost jí číst, byť je vlastně neskutečně smutná, takové hltání stránek a ztráta pojmu o čase mě jen tak při četbě nepotkává. Neváhejte ani pikosekundu...

10.10.2019 5 z 5


Kniha posledního soudu Kniha posledního soudu Connie Willis

Kniha, po přečtení které máte tak niterný pocit úzkosti z obsahu, ale přitom jste tak unášeni tím jak "úžasný" to byl čtenářský zážitek, že se to ve vás pere. Zlatý fond sci-fi literatury!

10.10.2019 5 z 5


Hlubina na nebi Hlubina na nebi Vernor Steffen Vinge

Nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl! Pro mě naprosto srdcová záležitost! Škoda, že v Čechách vyšel jen zlomek tvorby tohoto autora. :-(

10.10.2019 5 z 5


Návrat Návrat Joseph Helmreich

Asi to neudělá díru do historie sci-fi literatury, ale čte se to svižně a rozhodně tam je několik zajímavých fyzikálních myšlenek i z mého laického vhledu do téhle vědy. :-). Za mě slušný průměr.

10.10.2019 3 z 5