bucherwurmchen bucherwurmchen komentáře u knih

☰ menu

Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Populárně naučná kniha. Nevím, jestli se nechal unést překladatel, ale prostě musím vypíchnout autorovu potřebu detailního líčení a popisu pocitů, prostorů a osob na začátku každé kapitoly. :) Trošku slaďárna, odborník by to takto prostě nepodal.
Líbí se mi moc Nestorův postoj k dechu, jakožto k esenciálnímu zdroji našeho života, od něhož se odvíjí zdravotní stav, ale který je mnohými považován za banální lidský úkon. On především poukázal na to, jak moc je opomíjen. Čtenář se dozvídá, jak moc naše dýchací ústrojí zdegenerovalo a samotná schopnost dýchat též.
Místy mne jisté pasáže unavovaly. To šlo možná o moc odborných termínů, které, troufám si říct, běžný uživatel takovéto knihy, přeskáče očima.
Pokud se těšíte na konkrétní dechová cvičení, Vaše očekávání nebude naplněno. Přesto knihu vřele doporučuji! Je napsána velmi dobře.
Zajímáte-li se, proč v noci Váš manžel chrápe, co vše obnáší správný dech, proč je "špatné" dýchat ústy, jak souvisí duševní problémy s těmi respiračními atd. rozhodně po knize sáhněte!

+ Vlastenecky se mi líbila zmínka o Zátopkovi. :)

05.07.2023 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Dala jsem na kamarádčino naléhání a rozhodla jsem se v maturitní četbě pokračovat právě Alchymistou.
Přečteno během pár dní. Esoterikou, alternativní medicínou i spiritualitou se zaobírám, ale autor na mne dělá dojem tibetského mnicha z AliExpressu. Knížka je prošpikovaná citáty, jež by se hodily na facebookový status v roce 2010. Stokrát je během dění zopakováno "moudro" z prvních stran. Santiago tedy putuje a putuje a spíš než že by to byl osud a prozření, snaží se najít si na blbostech z vlastního rozhodnutí něco poetického a hlubokého. Žádná přidaná hodnota jazyková ani myšlenková. Hlavním posláním je tedy interpretace čtenáře samotného? Nechápu, jak ji můžeme mít v maturitním kanónu...
Pokud se rozhodujete, doporučuji Santiaga, ale toho od Hemingwaye.
Příště sahám po klasice.

05.07.2023 2 z 5