Brown Brown komentáře u knih

☰ menu

Japonsko plnými doušky Japonsko plnými doušky kolektiv autorů

Krásná kniha o Japonsku, která na více než 200 stranách provádí čtenáře všemi aspekty této země od geografie přes dějiny, umění, techniku, architekturu až po gastronomii. Nejde o turistického průvodce, ale spíše o knihu encyklopedického charakteru s jednotlivými tematickými kapitolami. Kniha je krásně ilustrována a obsahuje velké množství obrázků. Jde o ideální volbu pro všechny zájemce o bližší seznámení se Zemí vycházejícího slunce.

11.06.2021 5 z 5


Čína v deseti slovech Čína v deseti slovech Jü Chua

Výrazně autobiografická knížka zachycuje vybrané aspekty současné Číny v deseti esejích očima populárního čínského autora. Síla textu pramení právě z jeho autentičnosti, Jü Chua (Yu Hua) popisuje současnou Čínu na pozadí historických událostí 2. pol. 20 století, jež sám prožil. Mnoho knih o Číně je psáno perspektivou západního světa, zde můžeme nahlédnout na tuto zemi pohledem místního člověka, což je pro pochopení tak kulturně vzdálené země klíčové. Přestože je Jü Chua (Yu Hua) velmi kritický, kniha je psána s humorem a nadhledem. Stejně dobře si v ní počte jak zkušený sinolog, tak někdo, kdo se s Čínou teprve seznamuje. Knihu nejvíce ocení zejména čtenáři autorových předchozích románů, na které je často odkazováno. Doporučuji tedy nejdřív četbu ostatních děl autora.

11.06.2021 5 z 5


Bratři Bratři Jü Chua

Tento obsáhlý dvoudílný román popisuje moderní čínské dějiny prostřednictvím osudů dvou bratrů. Zatímco první část je plná tragických událostí období Kulturní revoluce (velmi se podobá nejznámějšímu románu autora „Žít“), druhý díl je pak věnován období ekonomických reforem a následného přerodu v současnou tvrdě kapitalistickou společnost. Český čtenář se nevyhne srovnání s našimi vlastními dějinami. Čínská realita je v tomto smyslu mnohem vyhraněnější, bída a všudypřítomné násilí doby Kulturní revoluce nesnese srovnání s naší komunistickou minulostí ani v těch nejtemnějších letech; s tím potom ostře kontrastuje skok do kapitalistické konzumní společnosti posedlé ziskem. Přestože je kniha obsáhlá, čte se velmi dobře, což je dáno jednoduchým stylem popisujícím pro nás neznámé a exotické reálie každodenního života čínského maloměsta plného nejrůznějších pitoreskních postav. Autor je výborný vypravěč popisující realitu s nadhledem a humorem. Jü Chua (Yu Hua) při psaní čerpal z vlastního života, což následně i komentuje mimo jiné v jeho knize esejů „Čína v deseti slovech“. Román doporučuji každému, kdo chce lépe porozumět kontextu současné Číny.

10.04.2021 5 z 5


Žít! Žít! Jü Chua

Ikonická kniha popisující čínské dějiny dvacátého století optikou několika generací jedné rodiny. Můžeme tak sledovat občanskou válku, vítězství komunistů a následující temná období Velkého skoku a Kulturní revoluce. Jde o syrový pohled do života obyčejných lidí na čínském venkově, kteří se na pozadí bouřlivých událostí a neskutečné bídy snaží o jediné – žít. Kniha je psána jednoduchým stylem a čte se jedním dechem. Myslím, že román dobře vystihuje čínskou mentalitu – lidé čelí každodenním starostem a nástrahám, politika a ideologie je jim cizí, k životu přistupují zcela pragmaticky. Žít je skvělý román a základní literatura pro každého zájemce o Čínu. Doporučuji po přečtení knihy také zhlédnout výborné filmové zpracování.

10.04.2021 5 z 5