Čína v deseti slovech

Čína v deseti slovech https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460950/bmid_cina-v-deseti-slovech-dIn-460950.jpeg 5 30 9

„Bolesti Číny jsou i mými bolestmi,“ říká v předmluvě ke knize Čína v deseti slovech spisovatel Jü Chua, který v roce 2020 oslavil své šedesáté narozeniny. Za těch šedesát let svého života byl Jü Chua svědkem několika dramatických proměn své země. Stejně jako ve svých románech se i zde dívá na ten měnící se svět pohledem obyčejného člověka, tentokrát formou deseti esejí (Lid, Vůdce, Psaní, Lu Sün, Revoluce, Rozdíly, Podhoubí, Napodobeniny, Švindly). Jü Chua čtenářům opět nabízí příběhy a zážitky vlastní, známých nebo třeba jen z doslechu. A činí tak opět s jemu vlastní ironií a laskavostí, s empatií i občasným sentimentálním dojetím, živým a obrazným jazykem. Knihu Čína v deseti slovech se přes všechny snahy nepodařilo v ČLR vydat a musela na rozdíl od všech jeho ostatních knih vyjít na Tchaj-wanu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje

Vydáno: , Verzone
Originální název:

Š‘-ke cch‘-chuej li te čung-kuo , 2011


více info...

Přidat komentář

Dobraadresa
03.07.2023 4 z 5

Autorovy eseje jsou už mírně letité, takže o proměnách Číny pod současným vedením se v nich nepíše, ale pokud chceme aspoň trošku poodhalit tajemství čínských extrémů ve druhé polovině 20. století, je to skvělé a hutné čtení. Úvahy se daří ilustrovat konkrétními osudy, příběhy a situacemi a odlišnost čínského světa od našeho je vidět s životem potvrzenou plasticitou.

lentolog
07.06.2023 5 z 5

Výborné čítanie! Autentické svedectvo autora o tom, ako vyrastal a dospieval v prudko meniacej sa Číne.


Rilian
18.03.2022 5 z 5

Původně jsem byl ke knize skeptický, protože většina textů byla napsána před rokem 2009. Teprve nyní jsem si uvědomil, že toto období, mezi masakrem na náměstí Tchien-an-men a nástupem Si Ťin-pchinga, je vlastně velice vypovídající o současné Číně a čínské společnosti. Zároveň je zde patrná spojitost s nejdivočejším období kulturní revoluce. Sám autor poznamenává, že revoluce po roce 1978 vlastně neskončila, jen převlékla kabát. Pojítkem jsou druhy násilí, které mohou uplatňovat všemocné provinční vlády. Stačí jeden výnos a hned může být vykonána i ta nejdrastičtější změna. Čína skočila jediným skokem z éry materiálního strádání do éry výstřední a marnotratné, z éry posedlé politikou do éry posedlé mamonem, z časů potlačených instinktů do času impulzivního požitkářství. Tím se však stala zároveň nemocnou. Čína je zemí protikladů, špinavou a zároveň čistou ulicí, kde se na jedné straně slaví a na druhé hladoví. Totéž platí i o její společnosti. Ženou se za majetkem a bohatstvím stejně slepě jako dříve za socialistickou revolucí. Výsledkem je dekadence a morální marast. Ať chceme nebo ne, se současným čínským režimem nemáme nic společného. Současná Čína není ani partnerem, ani spojencem, ani přítelem, je to nebezpečný a bezohledný stát, který se na rozdíl od Ruska ještě neprojevil v celé své pravé podobě.

Greenfingers
09.01.2022 5 z 5

Sbírka esejí zachycujících politicko-ekonomické klima posledních šedesáti let v Číně. Autor v hojné míře využívá svých vlastních zkušeností a prožitků z dětství, aby tak velmi působivě zobrazil proměnu čínské společnosti.
Jsem moc rád za tuto knihu. Poskytla mi nespočet zajímavých informací o zemi, která se i přes spoustu interních problémů postupně řadí mezi světové ekonomické lídry.
Rozhodně doporučuji!

puml
03.12.2021 5 z 5

Zatím asi nejlepší knížka o Číně druhé poloviny 20. století. Vše podáno srozumitelně a jasně. Spousta příkladů té podivně absurdní doby Kulturní revoluce i následujících let "ekonomického zázraku". Jedná se o velmi civilní esejistický popis autorova mládí se spoustou leckdy absurdních příběhů jak z jeho rodného města, tak z jiných koutů Číny. Velmi svižně napsané a s citem pro ironii. Tahle útlá knížka tak přináší cenný pohled spisovatele a intelektuála na turbulentní dění v Číně na konci druhého tisíciletí.

Brown
11.06.2021 5 z 5

Výrazně autobiografická knížka zachycuje vybrané aspekty současné Číny v deseti esejích očima populárního čínského autora. Síla textu pramení právě z jeho autentičnosti, Jü Chua (Yu Hua) popisuje současnou Čínu na pozadí historických událostí 2. pol. 20 století, jež sám prožil. Mnoho knih o Číně je psáno perspektivou západního světa, zde můžeme nahlédnout na tuto zemi pohledem místního člověka, což je pro pochopení tak kulturně vzdálené země klíčové. Přestože je Jü Chua (Yu Hua) velmi kritický, kniha je psána s humorem a nadhledem. Stejně dobře si v ní počte jak zkušený sinolog, tak někdo, kdo se s Čínou teprve seznamuje. Knihu nejvíce ocení zejména čtenáři autorových předchozích románů, na které je často odkazováno. Doporučuji tedy nejdřív četbu ostatních děl autora.

bigbabe
26.04.2021 4 z 5

Jak je mým zvykem, už si nepamatuji, proč jsem si tuto knihu chtěla přečíst nebo jak se mi dostala do ruky. Nicméně jsem ráda, protože se mi líbila. Jsem cestovatel spíš prstem po glóbusu a o to více ráda čtu, jak to kde chodí od lidí, co opravdu ví, jak to tam a kde chodí.
A možná vzhledem k národnosti autora je to v tomto případě ještě trochu zkreslené jeho náhledem a pravda bude o něco horší.

LucieT.
14.03.2021 5 z 5

Deset slov k charakterizaci moderní Číny, země s prastarou kulturou, bezohledným kapitalismem a jeho počátcích v kulturní revoluci. Mimořádně čtivá sbírka esejů, zahrnujících autobiografické vzpomínky na dětství a mládí v maoistické Číně, bystrý společenský komentář i reflexi celého národa. A celé to čínské trápení Jü Chua krásně zjemňuje vtipem, satirou a humornými anekdotami. Je těžké této zemi porozumět, ale pokud se o to chcete pokusit, toto je ta správná kniha.

vandalka
20.02.2021 5 z 5

Čína v deseti slovech je stejnou (ne-li vyšší) měrou o Jü Chuovi jako o Číně, tedy o tom, jak se autor prožíval druhou polovinou dvacátého století i o dramatických změnách v čínské společnosti v první dekádě století jednadvacátého. Já mám Jü Chuu s každou další knihou raději a raději a tuto jsem si užívala o to víc, že jsem v jeho vzpomínkách na dětství a mládí jasně viděla různé motivy z jeho pozdějších povídek a románů. Ona vůbec jeho tvorba působí místy hodně autobiograficky, jako by psal o věcech, které sám zažil či viděl, a zde to sám hojně potvrzuje. A navíc se dočtete šílené, vtipné a neuvěřitelné anekdoty o tom, jak jej strana v sedmnácti letech ustanovila zubařem či o tom, jak viděl na ulici prodávat pirátské kopie vlastních knih a v tisku četl rozhovory, které nikdy neposkytl. Zároveň nám v deseti heslech vypráví o tom, co považuje na Číně za nejpříznačnější a opravdu si nebere servítky – opět jedna z čínských knih, které v Číně nemohou vyjít. Oněch deset slov, která používá k vysvětlení Číny, jsou: Lid, Vůdce, Čtení, Psaní, Lu Sün, Revoluce, Rozdíly, Podhoubí, Napodobeniny a Švindly. Kapitoly o čtení a psaní jsou nejdelší a člověka asi osloví nejvíc, u Vůdce jsem si říkala, jak jiná by asi byla, kdyby ji psal jen o pár let později, po nástupu Si Ťin-pchinga, Podhoubí překvapuje i poskytuje naději a Švindly jsou o všem tom, co si o vztazích s Čínou myslíme nedobrého. O mnoha věcech, jež popisuje, jsem se doslechla poprvé, některé jevy jsem si později vyhledávala na internetu a divila se (i když musím říct, že ti Maovi dvojníci byli docela zklamáním). Výborně napsaná, vtipná, trefná i šokující sbírka esejů říznutých memoáry, doporučuji všemi deseti. Jü Chua musí být úžasně prima člověk (a nikdy nezapomenu, jak za svých „lékařských“ let ve volných chvílích ostřil tupé jehly a proč).

Štítky knihy

Čína čínská literatura vládní sledování občanů (surveillance)

Autorovy další knížky

Jü Chua
čínská, 1960
2014  89%Žít!
2019  88%Bratři
2007  87%Dva liangy rýžového vína
2021  90%Čína v deseti slovech
2009  89%Bratia I.

Kniha Čína v deseti slovech je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst40x
Chci si koupit16x