bardus bardus komentáře u knih

☰ menu

Dějiny Králova Pole Dějiny Králova Pole Milan Řepa

Kniha mě vyloženě chytla, protože tu žiju většinu života. Škoda, že má málo map a fotografií. Geologickou historii bych zase možná oželela. Líbil by se mi i nějaký přídavek o méně známých a velmi starých stavbách, co tu jsou. Například zámeček mezi ulicí směr Soběšice a Křižíkovou (nemyslím Kociánku), márnice k původnímu hřbitovu v Kotlůvku. Ty mají i zajímavou historii. Je to psané trochu roboticky, ocenila bych víc osobního pohledu a menších příběhů. Kapitoly o množství hektarů a arů a o velikosti hospodářství v 18. století zaujmou spíš znalejší. Dalo by se to asi napsat o něco víc lidově..

20.12.2023 5 z 5


Gala & Dalí: Nerozluční Gala & Dalí: Nerozluční Sylvia Frank

No hezká pohádka. Realita byla asi trochu jinak:D ale mně se to fakt líbilo.

07.12.2023 5 z 5


Na Řece Na Řece Josef Hejzlar

Mně to přišlo trochu nudné. Realita byla strašlivá, ale na mě je to rozvláčně napsané.

07.06.2022 2 z 5


Něžný barbar Něžný barbar Bohumil Hrabal

Ano, poetika tam je. Ale proč je to napsaný tak rychle a v takovým chumlu? Asi nejsem ten správný čtenář. Rozumím, co je pěkné na těch drobnostech, příbězích, zkrátka chápu to. Ale z tohohle formátu se mi to vztahovalo hrozně těžko. Pro mě je to nepříjemně napsané. Asi to má být zahlcujici, což splněné teda je.

02.01.2022 2 z 5


Hledání Boha Hledání Boha Miroslav Veverka

Miroslav Veverka nezklamal. Pro nezasvěcence jako jsem já se to četlo perfektně. Autor si nedrží přehnaný odstup a vyjadřuje přímo či nepřímo svoje postoje. Spiritualitu chápe jako přirozenou potřebu a nahlíží na ní skrz filosofii, ale i přes přírodní zákonitosti a vědu. Jeho postoji to nijak neupírá na hloubce, naopak. Popravdě se s ním dá za mě velmi dobře ztotožnit. 5/5

14.08.2021 5 z 5


Výcvik psa Výcvik psa Bruce Fogle

Kdyby někdo viděl našeho psa, tak nevěří že jsem něco takového někdy mohla pročíst. Bohužel.:D

14.01.2021 3 z 5


Bratranci Bratranci Jan Nedoma

Ta kniha mě úplně dostala, až jsem se rozhodla založit jí profil a koupit si ještě další 2 výtisky. Je to sranda. A v pohodě. Doporučuju, kdo se chce zasmát.

05.01.2021 5 z 5


Večerní sláva Wiederhausera Večerní sláva Wiederhausera Jiří Maršálek

Knížka je dobrá. Vůbec se neztotožňuju s popisem knížky, kterej je odpuzující a hyperintelektuální. Celé mi to znělo spíš jako souboj hlavní postavy se svým egem, kterému příšerně vadí vědomí vlastní malosti, tak se ji snaží pojmenovat a poučit o tom ostatním, čímž nad ní nevítězí, spíš naopak. Nedovede ji přijmout. Baví mě zařazení paralelních příběhů. O polotulákovi.. Myslím, že na něm Tomáš oceňuje, že polotulák vypadá, že nepotřebuje nikomu nic dokazovat, což ho v jeho očích dělá relativně svobodným. Je smířenej s tím, že je jen hroznej člověk.
Snad budou nějaký další knížky. Je to hezké, takové upřímné mezi řádky.

05.01.2021 4 z 5


Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Tuhle knížku mám ráda. Nejsem moc na východně buddhistický věci v literatuře, protože si myslím, že věci jako meditace se těžko sdílejí a dávají na papír a tu radost je složité čtenáři zprostředkovat. Na začátku je kniha skvělá. Dál se trochu vytrácí šťáva. Ale je škoda, že tam není nic z dalšího Drtikolova života. Nepřijde mi to všechno. Ne věčně, ale pocitově.

14.04.2020 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Je to zábava. Povídka s čertem je bezvadná. :)

24.01.2019 5 z 5


Evoluce svým vlastním tvůrcem: Od velkého třesku ke globální civilizaci Evoluce svým vlastním tvůrcem: Od velkého třesku ke globální civilizaci Miroslav Veverka

Všechen obdiv a vděk autorovi. Na vážnou "kritiku" nemám jako poněkud běžný smrtelník nárok. Snad teda řeknu jen, že je to opravdu mistrovsky napsané, bez byť jen minima patosu a jakéhokoliv nánosu navíc. :)

26.02.2018 5 z 5


Vítejte v Autistánu Vítejte v Autistánu Josef Schovanec

Díky za tuhle knizku. Je neuveritelne krasna.

12.08.2017 5 z 5