Bablbam Bablbam komentáře u knih

☰ menu

Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

Tak tohle je jedno z největších literárních překvapení, jaká jsem kdy zažil. Původní záměr prokousat se nudnými memoáry kvůli rešerším k 90. létům se velmi brzy změnil v požitek ze šťavnatého počtení. Ta kniha má koule jak samotný Ivan Jonák. Za šílenou obálkou se skrývá literární klenot, jakýsi naivistický mix Bukowského, Welsche a Jáchyma Topola. Ale pozor, napsaný jazykem vůbec ne literárně nezkušeného a hloupého člověka! Páni, kdyby Jonák stihnul na tom psaní ještě trochu máknout, mohl z něj být i parádní spisovatel.

24.12.2020 5 z 5


Klika byla vysoko Klika byla vysoko Roman Szpuk

Nádherná kniha, díky níž se Roman Szpuk stal mým nejoblíbenějším českým současným básníkem. Deprese je nesmírné utrpení, avšak zároveň přináší jaksi zostřené vidění a hlubší sepjetí s přírodou - kdyby už jen proto, že si člověk ve chvílích, kdy se mu uleví, všeho mnohem víc váží a prožívá hluboký vděk. To vše, oba póly básníkovy duše, se promítá ve Szpukových lyrických popisech. Pro mě jedna z nejkrásnějších knih, a to nepřeháním.

21.12.2020 5 z 5


Dům bez oken Dům bez oken Milan Urza

Vynikající atmosférický horror, nebo spíš tíživý sen. Česká nutnost pro všechny milovníky Betonové zahrady a podobných bizarností.

21.12.2020 5 z 5


Všichni mají pravdu Všichni mají pravdu Paolo Sorrentino

"Přečteno" jako audiokniha v kongeniálním podání Jiřího Vyorálka. Román je psán hovorovým jazykem plným košatých souvětí a jde vlastně o dlouhatánský vnitřní monolog zpěváka Tonyho Pagody. Dekadentní a nespoutaný způsob vyprávění umožňuje anti-hrdinovi vyslovovat drsná a provokativní moudra, která by se, podána kultivovanějším stylem, mohla zdát leckdy i banální. Tady ale oplývají magnetickou silou: "Co to znamená mít celý život před sebou, pochopíte většinou až tehdy, když ho už máte za sebou." Román to jistě není pro každého, ale pro milovníky beatniků, ale i postmodernistů typu Nicka Cavea, Chucka Palahniuka nebo našeho Jáchyma Topola má velký potenciál stát se kultovním. U mě se tak už stalo. Kromě nálože drsného dekadentního humoru musím na závěr zmínit i silnou melancholicko-nostalgickou linii příběhu, vrcholící hlavně v závěru a odhalující drsňáka a bohéma Tonyho Pagodu jako velmi citlivého, jemného a veskrze smutného člověka. Jednoznačně literární skvost!

29.11.2020 4 z 5