aurora45 aurora45 komentáře u knih

☰ menu

Smrt přichází do Pemberley Smrt přichází do Pemberley P. D. James (p)

Je nebezpečné dotýkat se hvězd. V tomto případě to platí dvojnásob. Miluji Jane Austen a přiživování na jejím věhlasu je zavrženíhodné, paní P.D.J.! Kdyby to byl samostatný příběh, tak bych možná hodnotila jinak. A následný film je ještě horší, nemluvě o ošklivé představitelce.

10.11.2020 odpad!


Rebečin příběh Rebečin příběh Sally Beauman

Kdo miluje nadstandardní klasiku od Daphne du Maurier, musí být přinejmenším pobouřen tímto paskvilem jako já. Je to snad určeno pro nenáročné konzumenty zahraničních i našich telenovel a nedivím se holkám, které to prodávají za směšné částky. Jako prakticky všechna autorsky nepůvodní pokračování světových děl je to prostě shit a já si rvu vlasy, že jsem kdysi podlehla zvědavosti "ajaktobylodál" - stejné shity jsou tzv. pokračování Jihu pro Severu a Věčné Ambry, soudné čtenáře varuji!

06.03.2016 odpad!


Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Tuto knihu jsem četla tajně v rodičovské knihovně již jako předpubertální holka a uchvátila mě - i díky skvělému českému překladu. A protože jsem se ke knize v různých životních obdobích vracela, začala jsem postupně chápat nosné téma knihy. Je to vlastně osudová celoživotní láska k jedinému muži, ke kterému si stále razí cestu mylně nejvlastnějšími ženskými zbraněmi. To, že Ambra má daleko vznešenější a starobylejší původ než on, se do konce příběhu nedozví a stále za svou láskou putuje i za cenu velkých ztrát... Můžeme ji soudit jako děvku? Ne! Zajímavé jsou i historické okolnosti a kulisy, které autorka s téměř neamerickou přesností vykresluje. Btw, autorka je klasikem, i její další knihy (aspoň podle těch, které vyšly v češtině) jsou na vysoké úrovni. A ještě dodatek: v pomatení smyslu jsem si přečetla tzv. volné pokračování - a to je doslova brak, proti kterému jednoduchá Angelika je veledílem. Naprosté zborcení právě toho nosného příběhu, úpadkové epizody, prostě shit. Též natočený film mě velice zklamal, knihu jsem v tom prakticky nenacházela.

03.01.2014 5 z 5