Rebečin příběh

Rebečin příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20787/rebecin-pribeh-20787.jpg 4 30 11

Pokračování nezapomenutelného románu Mrtvá a živá Román anglické autorky s odstupem dvaceti let dokresluje a rozvíjí příběh hlavní hrdinky a ostatních postav ze slavného románu Mrtvá a živá od Daphne du Maurier. Děj románu se odehrává na Manderley dvacet let po záhadné smrti první ženy majitele panství, na kterou nemůže především zapomenout starý plukovník, dávný rodinný přítel, který Rebeku tajně miloval a teorii o její sebevraždě nikdy docela neuvěřil. V místě se objeví mladý historik, který má své důvody, aby pátral po historii rodu de Winterů a protože i jeho zajímají především okolnosti Rebečiny smrti, spojí se s plukovníkem v jeho pátrání po minulosti. V průběhu několika dnů dochází k řadě zdánlivě nevysvětlitelných událostí, které vrcholí nálezem tajného Rebečina deníku. Její povaha a motivy, nahlížené očima několika osob, tak vyrůstá z minulosti do portrétu nelítostné, odvážné a nešťastné ženy, která dramaticky ovlivnila životy řady lidí i dlouho po své smrti. Knížka poměrně logicky navazuje na původní román, autorka se snaží navodit i podobnou nostalgicky tajemnou atmosféru a i když se nevyhnula poněkud násilné konstrukci závěru, dá se předpokládat zájem, především u čtenářek, které mají v paměti původní knihu. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rebecca’s tale , 2001


více info...

Přidat komentář
Janadvorackova
Janadvorackova
10.03.2024 1 z 5

Zbytečná snaha v pokračování poměrně čtivého románu.

Doubravka1975
Doubravka1975
26.12.2023

V knihovně při vypůjčení knihy Mrtvá a živá byla hned vedle knížka Rebečin příběh, volně pokračování Mrtvé a živé, tak jsem si to vzala taky.
Příběh začíná v dubnu roku 1951, 20 let od záhadné smrti Rebeky, první manželky Maxima de Wintera. A plukovník Julyan dlouholetý přítel Rebeky a Maxima se pouští spolu s historikem Greyem do pátrání, jak to vlastně všechno bylo....
Příběh je možná zajímavý, ale já bohužel odkládám, protože mě to nebaví, proto nehodnotim*. A zde na databázi zjišťuji, že tohle je už druhé volné pokračování Mrtvé a živé, tak to určitě číst taky nebudu. To mě vůbec neláká


madem
madem
11.12.2021 3 z 5

Několikrát jsem už psala, že knihy na pokračování jsou většinou děs a že už je nikdy číst nebudu. Pak se však něco stane a já tomu dám znova šanci. Toto už je druhá knížka, která se pokouší navázat na knihu Mrtvá a živá. Na rozdíl od Paní de Winterové však tato má děj, neobsahuje moc nesmyslů, které by odporovaly původní knize. Spíše je škoda, že se na ní stále odvolává. Kdyby to byla úplně nová a samostatná kniha, bylo by jí lépe. Ve srovnání s originálem neobstojí, ale špatné to není. Kniha má spoustu dobrých nápadů, děj odsýpá, dobře se čte. Problémem je, že si vždy vzpomenu na originál a je to v háji.

Paralimpomena
Paralimpomena
05.07.2021 5 z 5

V porovnání s knihou Paní de Winterová Rebečin příběh, jako pokračování Mrtvé a živé, s převahou vítězí. Obstojí nejen jako "fan fikce", ale i jako svébytná kniha s novými hrdiny a jejich osudy. Stále přitom obsahuje atmosféru Manderley, a hlavně odpoví na otázky: Odkud pocházela Rebeka? Byla to ďábelská femme fatale, nebo jen emancipovaná mladá žena, která se narodila do špatné doby? Co se stalo s Favelem a paní Danversovou? A poslední nejdůležitější otázka: Proč Rebeka i tolik let po své smrti stále fascinuje? - Ale na tuto otázku odpověď jistě znáte, jinak byste se nesháněli po této knize ;).
Zajímavost: Autorka vychází jak z kánonu, tak i z knihy Paní de Winterová, která ji chronologicky předchází.

85098211
85098211
26.03.2018 3 z 5

Tuto knihu je poměrně těžké hodnotit. Román Mrtvá a živá považuji za výborný, proto jsem neodolala a rozhodla se přečíst i tuto verzi příběhu. Zhruba první dvě třetiny knihy jsem byla navýsost spokojená a kniha měla spád. Potom začala příběh vyprávět formou deníku Rebeka. A dostavilo se zklamání. Rebeka byla podle mého názoru tak jiná, než jak jsem si ji znala z původního románu Daphne du Maurier... I proto mi zrovna tato podstatná část knihy nesedla, představovala jsem si úplně jiné rozuzlení.

Jirinamac
Jirinamac
14.02.2017 4 z 5

Mrtvá a živá je má oblíbená knížka a tato pokračující knížka se jí skoro vyrovná. Doporučuji, četlo se dobře

aurora45
aurora45
06.03.2016 odpad!

Kdo miluje nadstandardní klasiku od Daphne du Maurier, musí být přinejmenším pobouřen tímto paskvilem jako já. Je to snad určeno pro nenáročné konzumenty zahraničních i našich telenovel a nedivím se holkám, které to prodávají za směšné částky. Jako prakticky všechna autorsky nepůvodní pokračování světových děl je to prostě shit a já si rvu vlasy, že jsem kdysi podlehla zvědavosti "ajaktobylodál" - stejné shity jsou tzv. pokračování Jihu pro Severu a Věčné Ambry, soudné čtenáře varuji!

ivzu77
ivzu77
14.08.2014 4 z 5

Toto volné pokračování knihy Mrtvá a živá od Daphne DuMaurier se mi četlo velice pěkně a doplnilo mi celkový pohled na život Rebeky, který v první knize byl jakoby zamlžen. Určitě doporučuji

Selinute
Selinute
29.06.2014 4 z 5

Koho okoulil Reběčin příběh od Daphne du Maurier, určitě by si něměl nechat ujít ani toto volné pokračování. Rozhodně stojí za přečtení.

monushka
monushka
25.08.2013 4 z 5

Moc pěkné, volné, pokračování příběhu Mrtvá a živá od Daphne DuMaurier.

modroocko
modroocko
11.02.2011 5 z 5

Tato kniha se mi četla mnohem lépe, než Mrtvá a živá. A o napětí není nouze... Doporučuji přečíst!

Autorovy další knížky

Sally Beauman
anglická, 1944
2003  73%Rebečin příběh
1999  53%Sextet

Kniha Rebečin příběh je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x