Arcane Arcane komentáře u knih

☰ menu

Problém malého národa Problém malého národa Tomáš Garrigue Masaryk

Masarykova práce odráží jeho bezbřehé vlastenectví a mravní a humánní vyspělost. Svým spisem se snaží vzdělávat a vychovávat čtenáře nejen lásce k vlasti, ale i k člověku a jeho mravním hodnotám.

Hodnocení uživatele Stambyho je pravděpodobně záměrně zkreslené. Číst mezi řádky v Problému malého národa může jen člověk milující svou vlast a odkaz jenž nám T. G. Masaryk zanechal.

Každý čech by si měl přečíst alespoň tento jeden spis.

Bohužel se mnoho lokajů snaží, abychom nebyli vlastenci, ale občané EU.

19.07.2021 5 z 5


Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her kolektiv autorů

Po přečtení této knihy, kterou Nadační fond proti korupci distribuoval zdarma, jsem nabyl dojmu, že Kalousek je jeden z nevětších korupčníků polistopadových dějin. Kam se na něj hrabe, úředně potvrzený gauner, Bakala.

06.04.2021 5 z 5


Tesla – člověk mimo čas Tesla – člověk mimo čas Margaret Cheney

Optikou knih o N. T. přečtených si tato kniha zaslouží mé subjektivní hodnocení max. 50%. Chvílema bych autorku zabil :-) jinak to docela šlo :-)

11.04.2020 2 z 5


Tajemství mysu Wardenclyff Tajemství mysu Wardenclyff Josef Hons

Nádherný počin. Pokud jste fanynka, nebo fanoušek N. T., pak je tato kniha pro Vás povinností. Tuto úžasnou knížku jsem koupil asi za 60 Kč v antikvariátu.

11.04.2020 5 z 5


Tesla a jeho zásluhy o elektrotechniku a radiomechaniku Tesla a jeho zásluhy o elektrotechniku a radiomechaniku Jaroslav Šafránek

Moc hezky napsaná kniha, kterou český autor, vysokoškolský profesor Dr. Jaroslav Šafránek, vzdává hold Teslovu dílu. Je škoda, že v knize je jen 70 str. textu a z toho je cca 25 věnováno točivému poli. Zkrátka se v autorovi nezapře vysokoškolský pedagog, na druhou stranu jsou zde principy krásně vyloženy. Ačkoli autor uvádí jako jeden ze zdrojů Bokšanovu knihu Tesla a jeho dílo, nelituji, že jsem knihu četl. Rád se k ní vrátím. Byla moc hezká. Doporučuji :-)

11.04.2020 5 z 5


Nikola Tesla a jeho dílo Nikola Tesla a jeho dílo Slavko Bokšan

Zatím nejlepší co jsem o N. T. četl. Kniha obsahuje mnoho Teslových citátů, úryvků z přednášek, popisů patentů a svědectví jeho spolupracovníků, známých a jiných vědců. Nechybí ani ilustrace, výkresy či fotografie. Kniha byla psána za Teslova života a publikována po jeho smrti. Narozdíl od knihy Tesla a jeho zásluhy o elektroniku a radiotechniku od Dr. Jaroslava Šafránka (z r. 1941), která byla spíše učebnicí (jen 70 str. textu), ale plnou krásných vzpomínek na autorova studentská léta apod., je tato mnohem obsáhlejší a snaží se velmi podrobně popsat Teslův ryzí charakter a nepředstavitelný přínos jeho díla pro lidstvo.

11.04.2020 5 z 5


Essaye Essaye Ralph Waldo Emerson

Z anglického originálu přeložil Jan Mrazík. Kniha vyšla v edici Otázky a názory. Obě knihy Essaye I. a II. se dají sehnat za pár kaček z antikvariátu, buď samostatně, nebo jako konvolut. Já je sehnal hned v několika vydáních. Úžasné čtení a pohlazení. Vyplatí se :-)

11.04.2020 5 z 5


Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost Ralph Waldo Emerson

Pěkný průřez. Některé pasáže bych asi z knihy vymazal, ale pokud se s R. W. E. chcete seznámit, pak je to dobrý odrazový můstek.

11.04.2020 4 z 5