Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost

Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103597/sebeduvera-sebejistota-nezavislost-103597.jpg 3 12 3

Moudrost jako inspirace pro každodenní život Ralph Waldo Emmerson patří k zakladatelům americké literatury. Na počátku devatenáctého století vydal své slavné Eseje. Richard Whelan je upravil, vybral z nich to nejpodstatnější a nabídl je současnému čtenáři v podobě této knihy. „Může-li něco znovu obnovit základní ctnosti v našem životě a zasít je i do vědomí našeho národa, je to Emersonova vize světa naplněná božským duchem a duchovním zákonem,“ říká Whelan.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Pragma
Originální název:

Self-Reliance , 2003


více info...

Přidat komentář

Arcane
11.04.2020 4 z 5

Pěkný průřez. Některé pasáže bych asi z knihy vymazal, ale pokud se s R. W. E. chcete seznámit, pak je to dobrý odrazový můstek.

BUBO26
25.02.2015 2 z 5

Emersona som spoznal skrz MacCandlessa a Thoreaua, mal som veľké očakávania a tie sa, bohužiaľ, nenaplnili. Možno je to spôsobené prekladom a prílišným skrátením textov (ako vraví aj Lavran), ale tieto texty mi prišli v mnohom proste príliš "ničnehovoriace", často krát príliš krátke výňatky bez jasnej myšlienky... Je síce pravda, že mi vadí prílišná náboženskosť (to už je tak, keď agnostik číta transcendentalismus), avšak našiel som tam aj mnoho krásnych viet a teda rozhodne Emersona nedoporučujem zavrhovať len na základe tejto knihy.


Lavran
28.11.2012

Chcete-li vstoupit do myšlenkového světa transcendentalismu, jehož je Emerson zakladatelem, rozhodně doporučuji začít jinde - a to buďto u knih H. D. Thoreaua, Emersonova kolegy a přítele, které - s maximální péčí - vycházejí pod patronátem nakl. Paseka, nebo u Emersonových esejů v původním znění a hlavně (!) v autorem zamýšlené podobě. Richard Whelan předkládá z Emersonova esejistického díla krajně subjektivní koláž - tedy to, co on, nikoli Emerson považuje za podstatné a moudré, pročež jednotlivé eseje neváhá vcelku drasticky - a mnohdy ne ze zcela pochopitelných důvodů - krátit. Překlad je ke všemu velmi volný a nepřesný, takže se v něm Emersonova genialita (i krása jeho vytříbeného slohu) nejednou rozplývá do nenávratna.

Štítky knihy

sebedůvěra, sebevědomí

Autorovy další knížky

Ralph Waldo Emerson
americká, 1803 - 1882
2005  60%Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost
1927  100%Příroda a duch
1991  100%Eseje
2018  73%Príroda
1995  85%Sebedůvěra

Kniha Sebedůvěra, sebejistota, nezávislost je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x