Anyji Anyji komentáře u knih

☰ menu

Anglicko-český a česko-anglický slovník Anglicko-český a česko-anglický slovník Ivan Poldauf

Kvalitní slovník z rukou zkušených českých anglistů. Rozhodně doporučuji!

16.02.2018


Angličtina  3 v 1 maturitní minimum Angličtina 3 v 1 maturitní minimum Donata Olejník

Velice příjemná to studijní bichlička, opravdu. Palec jednoznačně nahoru!:-)

15.02.2018


Školní mluvnice anglického jazyka Školní mluvnice anglického jazyka Jiří Krámský

Velmi podceňovaná to učebnice, již sice antikvariátní, avšak vhodná i dnes pro současné potřeby samouků, žáků ZŠ, studentů gymnázií a středních škol. Kniha věnuje docela dost svého počátečního prostoru oblasti anglické fonetiky (s uvedením příkladů a přepisů anglické výslovnosti), v jejím jádru se pak nachází anglické tvarosloví (především kategorie Slovesa). Oblasti slovosledu (syntaxi) je věnováno jen několik málo závěrečných stran, což si myslím, že je obecně škoda. I přesto se ale domnívám, že tato postarší učebnice – v níž se velice dobře prolíná teorie s hojnými praktickými příklady, přeloženými do češtiny – poslouží svému účelu velice dobře i dnes! No, pěkné dílko za pár korun z antikvariátu, a to raději vůbec nehovořím o tom, v jaké době vznikalo.

15.02.2018


Milovnice Milovnice Elfriede Jelinek

Knižní orgasmus pro feministky (poté tedy co po přečtení knihy vystřelí až do samotného nebe, si říkám). No, její úderný jazyk, zvolený styl mně ale vůbec nevyhovuje, neuvěřitelně jsem se musel/-a stránku co stránku přemáhat, a to není tato kniha zase nikterak rozsáhlá! Trpký úděl a postavení to každé ženy v ryze patriarchální společnosti, dovedený jejím až chladně syrovým a jedovatým jazykem k naprosté dokonalosti. Bože, ty její popisy sexuálních scén, síla... Vždyť tohle musí přeci pobouřit i chlapy (Jak se to o nich jenom vyjadřuje?)!

Nejhorší na tom všem je, že má Jelineková v ledasčem pravdu. Ženy jsou v současném světě otrokyněmi svých mužů a vlastních domácností, jsou pradlenami, kuchařkami, vychovatelkami, věčnými uklizečkami, manželkami, milenkami a věčnými sexuálními madračk*mi. Její instinkt jí praví, když se, děvče, dobře nevdáš, ve společnosti nikdy neuspěješ, tj. nemáš ani sebemenší šanci v ní jako žena, ryze za sebe samotnou, významným způsobem uspět! Jenom s tím pravým a dobře zajištěným mužem za zády, jenž je zároveň tvojí biologickou a osobnostní spásou, se ti to může podařit. Pak teprve budeš vésti ten vytoužený a dobře zajištěný, spokojený, bezproblémový život (x např. v kontextu předchozí vykonávané práce, uplatnění ve společnosti, vyhlídek do budoucna, potomstva apod.). Apel: Buď ženou emancipovanou, ambiciózní a nadmíru snaživou!

Otázkou, hádankou mně zůstává, jak by tuto knihu napsal na stejné téma, zvolené zadání muž. To by mě skutečně zajímalo.

13.02.2018


Anglická gramatika přehledně a komplexně Anglická gramatika přehledně a komplexně Eva Tinková

Tato kniha je docela pěkně členěna, teoreticko-praktický popis jazyka je vyložen srozumitelně. Myslím si, že se vedle dnes již běžně dostupných českých výkladových mluvnic AJ jedná o velice vhodný doplněk, který ocenění nejenom učitelé (na ZŠ, SŠ, či gymnáziu), nýbrž i studenti/samouci samotní. Hodnotím kladně!

09.02.2018


English All Around - Soubor poslechových cvičebních textů pro samouky English All Around - Soubor poslechových cvičebních textů pro samouky Alena Kuzmová

Tato kniha (není to tedy žádný drobeček) na mě působí velice dobrým dojmem, prošla odbornou jazykovou (PhDr., Ph.D.) a redakční úpravou, nahrávky jsou namluveny rodilými mluvčími (2 CD) a rozsáhlá cvičení, v ní obsažená, lze hodnotiti jen kladně. Nalezenou namítanou kritiku (v hesláři: opposite to (jest uvedeno) x opposite of (neuvedeno)) ze strany slovenského spotřebitele považuji až za neadekvátní, neboť nezohledňuje onu sémantickou diferenciaci (vizte https://ell.stackexchange.com/questions/10186/the-opposite-of-vs-opposite-to). Je pravdou, že kniha nepatří zrovna mezi nejlevnější, avšak "pro školu a samouky" (jak je uvedeno v mém vyd. z roku 2010) se zakoupiti rozhodně vyplatí!

06.02.2018


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

S přečtením této knihy jsem docela dlouho otálel/-a, již nyní vím, že zcela neprávem. Tato kniha právem náleží do kategorie 'povinné četby'. Autor má moje veliké uznání!

06.01.2017