adaben adaben komentáře u knih

☰ menu

Města a městyse Čech, Moravy a Slezska Města a městyse Čech, Moravy a Slezska Jan Bína

Velmi užitečný přehled.

18.04.2024 5 z 5


Muž v mlze Muž v mlze Agatha Christie

Agatha Christie nestárne. A Zábranův překlad a jeho slovní zásoba je obdivuhodná a jeho doslov výtečný.

17.04.2024 4 z 5


Kamenný most Kamenný most Jaroslav Seifert

Když pobývá člověk na jaře v Praze, není snad vhodnější náladové četby, než Seifertovy verše o Praze. A to přesto, že oproti svým pozdějším rýmům, v nich lyricky zpívá někdy na dnešní dobu až příliš.

17.04.2024 4 z 5


Věčný polštář z trávy Věčný polštář z trávy Antonín Líman

Velmi čtivé kapitoly zejména do emigračního období, pak už mne to bavilo míň. Především pohled na to, co se dělo ve Staré Boleslavi za protektorátu a v období po válce, jak se k sobě lidé chovali, je přínosný. Bez předpojatosti, s řadou přesných pohledů a svědectví na chování různých skupin.

17.04.2024 4 z 5


Plzeňský express Plzeňský express Pavel Pechoušek

Velmi zdařilá sportovní kniha a nejen o B. Ebermannovi, ale řada našich reprezentantů ze sedmdesátých let tam vypráví i o svých osudech, i o tom, co možná měli udělat jinak. Zajímavá svědectví jsou také od Ebermannových plzeňských spoluhráčů i od členů rodiny apod. A také svědectví, jak se s hokejem začínalo v padesátých letech oproti třeba dnešku.

30.11.2023 5 z 5


Zpětné zakreslení cesty Zpětné zakreslení cesty Alena Zemančíková

Velmi potřebná kniha a dobře, že byla napsána. Přesněji zpracovaná mi přišla spíše až Dočekalova éra. Bohužel jsem v knize postrádal větší zmínky o řadě inscenací, které byly velmi povedené - např.některé irské hry v Kolovratu i ve Stavovském, či Harwoodova Na miskách vah, nebo třeba Krobotova inscenace s Kaiserem a Bydžovskou, nebo Ibsenův Nepřítel lidu. Také žel se nedostalo na větší připomenutí hereckých osobností. Vždyť některé inscenace stály ve své době na výkonech Vinkláře či Somra i Mrkvičky. Také se žel člověk nedočetl, proč někteří herci, kteří se na velkém jevišti chytli jako Novotný, Hartl a jiní, z divadla brzy odešli.

17.08.2023 4 z 5


Pastvina zmizelých Pastvina zmizelých Václav Erben

Pěkně napsané, první desítky stránek i bez Exnera mají velmi zdařilou a sugestivní atmosféru, rozuzlení mne však trochu zklamalo, čekal jsem možná běžnější, ale propracovanější motiv. Ale u V. Erbena to není nic výjimečného, že motivy vrahů jsou dost specifické. A tuhle exnerovku ale asi nikdo nezfilmuje, pro počet těch mrtvých a zápletek, škoda.

17.01.2022 4 z 5


Divadelní hry Divadelní hry Václav Kliment Klicpera

Velice pěkný doslov, resp. studie o Klicperovi od Přemysla Ruta.

10.01.2022 5 z 5


Dva roky v hajzlu Dva roky v hajzlu Lubomír Větříšek

Velice zdařile popsaná vojna osmdesátých let s mnoha přesnými postřehy a věrohodnými pocity, včetně té poslední věty, že vojna vzala člověku dva roky života, ale dala mu něco, co nejde definovat. Navíc je to napsáno čtivě a pěkným jazykem a bez zbytečné snahy o dobové československé dialekty v přímé řeči, jak bývá u podobných knih zvykem. Jen v jedné věci bych autorovi oponoval, že šikana postupně ustupovala, byl jsem dva roky na vojně v druhé půlce osmdesátých let také u malého útvaru a poměry tam byly velmi obdobné, jen se pořád hrozilo a četly se různé rozkazy MO, ale jinak se jelo stejně do rozkazu důstojníci, od rozkazu do budíčku mazáci určovali chod světa.

21.10.2021 5 z 5


České země v letech 1620-1705 České země v letech 1620-1705 Jiří Mikulec

Velmi zevrubně a z různých úhlů popsaná jedna důležitá doba naší historie. A navíc čtivým stylem.

23.04.2020 5 z 5


Kolo na střeše Kolo na střeše Meindert DeJong

Hezká dětská kniha z nizozemského pobřeží, na úrovni knih A.Lindgrenové. Škoda, že od autora nevyšlo v češtině víc knih. Navíc pěkně ilustrovaná O.Čechovou (vydání z roku 1967) a bystrý překlad paní J.Maříkové.

23.04.2020 5 z 5