8405 8405 komentáře u knih

☰ menu

1000 vlajek, praporů a zástav 1000 vlajek, praporů a zástav Elisabeth Dumont-Lecornec

Kniha sama o sobě je napsaná zajímavou formou a obsahuje asi ty nejpodstatnější a nejzajímavější vlajky, které se ve světě v průběhu historie objevily. Myšlenka a forma, kterou tato kniha byla zpracována mi příjde naprosto skvělá a býval bych dal 5 hvězdiček, ale nemůžu se vyrovnat s tím, kolik kniha (alespoň aktuální vydání) obsahuje chyb. Nezmiňuji tu chyby v textu, protože to je něco, co jsem ochotný překousnout, nicméně vadí mi to, že jsem narazil na vlajku Jordánska pod kterou bylo napsáno "Gruzie", nebo i to, že se autoři ani neobtěžovali dvě z vlajek správně oříznout a napasovat do rámečku, tak jak by to správně mělo být, což si myslím, že v případě knihy o vlajkách je jednou z klíčových věcí.
Co nehodnotím, ale co mi chybělo, byl nějaký přehled vlajek jednotlivých regionů Ruska, které mi tam tematicky i formálně zapadají, ale z nějakého důvodu tam tyto regiony zkrátka chybí (což je zvláštní, když jsou zde detailně popsány vlajky administrativních regionů Španělska, Francie, Číny, Spojených Států, Německa, Velké Británie a Itálie). Pro zajímavost bych přidal i seznam vlajek alespoň těch nejdůležitějších teroristických organizací.

28.12.2021 4 z 5


Angela Merkel Angela Merkel Matthew Qvortrup

Knihu jsem četl krátce po svém návratu z Berlína, kdy jsem byl ještě nasáklý německým duchem a zároveň v době, kdy paní Merkelové zbývaly poslední týdny na postu kancléřky.
Díky autorově schopnosti podat informace se čte poměrně snadno. Je zde popsáno velké množství událostí, které tvořily raný život této velké političky a zároveň množství událostí, které hýbaly světem v době její vlády. Musím přiznat, že bez knihy bych toho moc o životě a způsobu myšlení a jednání Angely Merkelové nevěděl. Cením si i přehledných vysvětlivek na konci, které mi pomohly zapamatovat si politické strany Německa apod. Rozhodně doporučuji všem (i jednotlivcům, kteří dali odpad, aniž by kolem této knihy prošli).

20.12.2021 5 z 5


Saúdská Arábie: Meč a slovo Saúdská Arábie: Meč a slovo Ina Tin

Poměrně zajímavá kniha, která nám dává možnost nahlédnout do systému, pomocí kterého funguje saúdskoarabská společnost a jakým způsobem královská rodina ovládá svoji zemi. Jsem rád, že vyšla taková kniha, protože o Saúdské Arábii a jejím režimu je potřeba mluvit, aby většinová společnost věděla, co se uvnitř děje a aby Saúdská Arábie ztratila pověst pokrokové a moderní země, kterou si nejprve musí zasloužit. Malé bezvýznamné mínus dávám za to, že většina knihy se týkala především aktivismu a práv žen, ale mohlo by tam být i větší množství informací o ostatních významných problémech, jako jsou třeba práva LGBT komunity. Jinak oceňují dobrou čtivost knihy a také to, že (jako většina Norské literatury) je objektivní, co se týká vztahu k západním zemím a jejich často chybnému přístupu v mezinárodní politice, kterému by také prospěla reforma (byť né taková, jako v Saúdské Arábii).

17.12.2021 5 z 5


Berlín Berlín kolektiv autorů

Naprosto perfektní průvodce, který obsahuje ty nejpodstatnější a skutečně praktické informace o čemkoli, co vás napadne. Cením si zejména toho, že jsou zde obsaženy ty nejzajímavější z možných tras, a to včetně míst o kterých by mě nikdy nenapadlo, že by mohly být něčím zajímavé, ale přesto jsem byl velmi mile překvapen místy, kam mě průvodce zavedl. Naprostá spokojenost.

02.10.2021 5 z 5


Dějiny Česka Dějiny Česka Jiří Štaif

Dějiny Česka považuji za poměrně informativní knihu, která má však řadu nedostatků. Vytknul bych především to, že některé kapitoly (zejména týkající se starších období) jsou napsány formou, která není příliš čtenářsky přívětivá a často jsem se v informacích ztrácel. Možná je to tím, že mojí parketou je spíše moderní historie. Té tu bylo naopak věnováno na moje poměry málo prostoru a rozhodně se dalo napsat více detailů.

31.05.2021 3 z 5


Tohle je moře Tohle je moře Mariana Enríquez

Zajímavé propojení našeho a ,,magického" světa. Možná nejsem příliš náročný čtenář, nebo je to tím, že tohle bylo moje první setkání s magickým realismem, ale musím se přiznat, že kniha se mi líbila a vyvolala ve mě emoce. Myšlenka díla je poměrně originální a s trochou čtenářovy fantazie se může změnit v hezký čtenářský prožitek.

24.03.2021 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Velmi povedená a krásná kniha. Po jejím přečtení si připadám jako bych prožil celý Sinuhetův život. Obsahuje velké množství moudrosti, je poměrně zábavná a velmi obohacující. Jedná se o první takto rozsáhlou publikaci, kterou jsem přečetl bez větších problémů. O to víc se zapsala do mého srdce a nevylučuji, že se k ní v budoucnu vrátím.

22.03.2021