Péťa1950 Péťa1950 diskuze u autorů

☰ menu

Slávek Král

Před lety jsem byla Slávkova třídní učitelka. Překvapilo mne, kam se životní cesta tenkrát hubeného trochu samotářského kluka nasměrovala. Přeji mu další cesty za poznáním světa i spokojený osobní život. Těším se na další knihu.

13.11.2023


Emil Kintzl

Výborný znalec a milovník Šumavy, stále aktivní bojovník za zpřístupnění dalších míst Šumavy návštěvníkům. Jeho přednášky zdaleka přesáhly region Šumavy. Poslední měl v pátek 11.3.2022 na Železné Rudě. Zemřel po úraze způsobeným srážkou s dalším lyžařem v osmdesáti osmi letech. Znala jsem ho od doby, kdy jsem v dětství už byla schopná vnímat. Bude nejen mně ale všem dobrým přátelům chybět. Nejvíce bude chybět rodině, manželce, dcerám, vnoučatům a pravnoučatům, které miloval.

14.03.2022


Fredrik Backman

Pro mne nový autor, zatím jsem četla jen dvě jeho knížky a obě mě zaujaly především citlivostí ke vztahům mezi lidmi a jejich psychice. Vše s nadhledem a zvláštním humorem. Budu hledat další jeho knihy.

26.07.2021


Josef Kubáník

Autora obdivuji za citlivě formou dialogu napsaný životopis Květy Fialové. Díky knize jsem se dostala ke hře Harold a Maude a Oskar a růžová paní.

08.10.2019


Mika Waltari

Autorovo rozsáhlé dílo vede k myšlence, že je lidstvo ve svém vývoji nepoučitelné. Vše nové, co přináší vývoj civilizace, je provázeno násilím. Knihy jsou čtivé, rozsáhlé, je v nich vtip i znalost historie.

31.08.2019


Kateřina Tučková

Autorka, která se pouští do různých,často diskutabilních námětů, vše má vždy pečlivě prostudováno. Mne velmi zaujala drobnou divadelní hrou "Vitka".Knihy jsou někdy náročné na čtení. Další autorka, ke které mě přivedl vánoční dárek.

31.08.2019


Josef Škvorecký

Rozsáhlá tvorba, mám přečteno hodně ale zdaleka ne všechno. Detektivky a Dan Smiřický, to je asi nejznámější. Exilový vydavatel samizdatové literatury, vydavatelství mělo velký význam pro řadu spisovatelů, kteří u nás nemohli publikovat. Jeho dílo a význam rozvedl jadran, nebudu to opakovat.

31.08.2019


Jiří Suchý

Kromě řady textů a divadelních her mě zaujala knížka povídek a básní Med ve vlasech. Zvláštní povídky, ve kterých si hraje se slovy a jejich různými významy a ve stejném stylu básně. Nádherná je báseň " Žena", která provází životem ženy od narození až do smrti.

31.08.2019


Jiří Hájíček

Četla jsem asi polovinu jeho knih. Život, který popisuje jsem vlastně žila, píše o době mého dětství, mládí a dál. Proto se mi dobře čtou, tak se žilo . Těžko bych vybírala nejlepší, zvláštním stylem mě zaujala Dešťová hůl a obsahem Zloději zelených koní. K autorovi mě přivedl synovec dárkem k vánocům.

31.08.2019


Frode Sander Øien

Zajímavý styl psaní detektivek, k jeho knihám jsem se dostala díky Databázi knih a nelituji.

31.08.2019


František Kožík

Mistr životopisných románů, nejvíce na mě zapůsobily knihy Největší z pierotů a Synové hor.
Každá kniha jiná a vždy krásně propracované.

31.08.2019


Dana Marešová

Začínající autorka píšící populárně naučné knihy a odborné články do časopisů spojených s historií.

31.08.2019


Axel Munthe

Přečetla jsem všechny jeho knihy. Drsný popis např. morové epidemie, na druhé straně úvahy o životě, láska ke krajině, velké znalosti historie a , filosofické úvahy o životě a další. Zajímavý autor.

31.08.2019


Agatha Christie

Královna detektivek. I její život byl chvíli detektivka.

31.08.2019


Ota Pavel

Mistr povídkové tvorby. Jako sportovní redaktor napsal řadu povídek o našich sportovcích a klubech, vždy byl znát osobní vztah k tématu. Druhá část tvorby-- rodina, láska k rodičům a bratrům, těžká doba okupace, láska k rybaření i osobní tragédie.( "Zbláznil jsem se na zimní olympiádě v Innsbrucku. Zatáhl se mi mozek,jako kdyby přišla mlha z Alp....")

29.08.2019


Josef Lada

Lada a tvorba pro děti- jedna strana, ilustrace ke Švejkovi, kreslené vtipy, ilustrace dalších knih pro dospělé,druhá strana Ladovy tvorby. Obojí je charakteristické pro tohoto malíře. Dvě strany jedné mince, které nelze oddělit. Oboje velice lidské, vtipné a vlastně geniální.

26.08.2019


Petr Horký

Jako autor má hlavní zásluhu na knihách a filmech spojených s životem Miroslava Zikmunda.
Velice citlivě a přitom pravdivě zdokumentoval život tohoto našeho významného cestovatele.
Jeho pořad " Hausbót Petra Horkého" mě velice zaujal.Tam se projevuje jako výborný reportér se znalostmi osob, s kterými vede rozhovory.

26.08.2019


Peter Demeter

Začínající autor zaměřený na populárně naučnou literaturu. Knihy mají spojitost se studiem života rodu Dalbergů na zámku v Dačicích, kde pracuje.

26.08.2019


Karel Čapek

Autor, na kterého bychom neměli nikdy zapomenout. Nadčasová tvorba, krása a rozmanitost českého jazyka, vtip, moudrost,rozhled atd. Při opakovaném čtení stále nacházím něco nového.

26.08.2019


František Hrubín

Nepřekonatelná tvorba pro děti, jeho veršované pohádky a dětské říkanky umím ještě dnes, po více než šedesáti letech.Škoda, že se jim vydavatelství vyhýbají. Tvorba pro dospělé má své kouzlo, ale já mám Hrubína spojeného s dětstvím.
Většina tvorby pro děti spojená s ilustracemi velkého mistra Jiřího Trnky.
Malá ukázka... Kde se vzala, tu se vzala, první vločka hvězdička, jako pírkem polechtala pacholíčka Smolíčka. Za ní druhá, potom třetí, za nimi jich tisíc letí....

26.08.2019