MissiPippi MissiPippi diskuze u autorů

☰ menu

John Green

Autor pro nenáročné čtenáře.

Z jeho knih mám rozporuplné pocity. Rozporuplný je přesně to správné slovo.

Některé jeho příběhy a témata jsou nepopiratelně originální, ale zvolená psaná forma (jak slohovky ze základky) daným tématům dle mého škodí. Působí to prohnaností nebo dokonce neschopností. To jest psát o vážných věcech tak jednoduše ne pro dospělé, ale pro mladší čtenáře, kteří jsou podstatně důvěřivější a méně náročnější jako čtenáři/zákazníci. K tomu se to okoření sladkými pasážemi a šance na úspěch/oblíbenost/výdělek budou tak mnohonásobně větší. Obdivuji obchodního ducha pana Greena (a spoustu dalších jemu podobných).

Co dále u autora oceňuji?
Přeci jen občas velmi chytře vystihne jistý povahový rys člověka, bohužel to zanikne v hordě těch neuvěřitelných povahových rysů. Dále se mu občas povede mě upřímně rozesmát. A jeho použité citace jsou zajímavé .

Co nedokážu u autora ocenit?
Neuvěřitelné postavy, člověk je nemůže brát vážně. Ten kontrast, kdy postavy jemně a naivně hodiny přemýšlí o významu polibku, ale pak mluví o sexu jak nějaké štětky z bordelu (trošku přeháním, ale pro mě je to jako pěst do oka).
Dále ta jeho jednoduchá podbízivost, jinak si ten styl psaní vysvětlit neumím. Tak moc mě mrzí, že největší slávy a opěvu se dočkávají autoři tohoto typu, co píšou tak obyčejně. Chápu, že dnešní doba je náročná, co se týče psychiky a člověk si chce oddechnout a tím tyto knihy získávají na oblíbenosti. Ale právě proto nemohu nazvat pana Greena jedinečným, protože je jako každý druhý v dnešních knihkupectvích jen o něco málo lepší.

Takže nepopírám líbivost jeho knih, jeho knihy se čtou s lehkostí, ale skutečně ocenit ho dokážu snad až za 50let, pokud si na něj vzpomenu/ete....

07.03.2016


Andrzej Sapkowski

Líbí se mi, že jeho hlavním hrdinům se nevyhnou nelichotivé lidské vlastnosti jako je náladovost, marnivost, naivita, nerozhodnost, žárlivost, vulgárnost, omylnost, panovačnost apod.

18.01.2016