Clivicus Clivicus diskuze u autorů

☰ menu

kolektiv autorů

Tento autor bývá mnohý

04.06.2023


František Palacký

„Palacký měří a hodnotí naše dějiny s hlediska všeobecného pokroku lidstva. I tu ne úzký nacionalista, nýbrž duch daleko obzírající svět, a ne historik konzervativec, tkvící na neproměnnosti světa, nýbrž duch hluboce pokrokový, jemuž pokrok lidstva je nejvyšším zákonem všeho lidského snažení i jednání.“
- Zdeněk Nejedlý, 1949

17.09.2022


Jordan B. Peterson

Je to Sókratés naší doby, ačkoli na povrchu se zdá být jen dalším křesťanským konservativcem, vskutku není pouze jím, nýbrž se jedná o nesmírně inteligentního a výmluvného člověka, jehož obzory sahají od psychologie a psychometrie osobnosti, autoritářských režimů 20. století, ruské literatury 19. století, mytologií Blízkého východu, včetně bible, do obrany hodnot Západu. Krom jeho tří dobře napsaných knih doporučuji sérii lekcí Personality and its transformations, The psychological significance of the biblical stories, sta rozhovorů s ještě chytřejšími lidmi a Critique of the communist manifesto.
Když popatříte způsoby, kterými se ho jeho odpůrci co do politického smýšlení snaží skolit, vypluje rychle napovrch, na čí straně je pravda. Tu sluje misogynista, onde slyne ,,alt-right conservative", ale nikde nemají té odvahy říci, že všude na světě pomohl a pobídl stovky, tisíce, desetitisíce lidí k lepšímu žití. Nás Čechů se asi jeho politické komentáře moc netknou se zřením k tomu, že politika v USA (a v Kanadě) je velice odlišná od naší a nejímá nás.

26.07.2022