Jordan B. Peterson

kanadská, 1962

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

Clivicus
26.07.2022

Je to Sókratés naší doby, ačkoli na povrchu se zdá být jen dalším křesťanským konservativcem, vskutku není pouze jím, nýbrž se jedná o nesmírně inteligentního a výmluvného člověka, jehož obzory sahají od psychologie a psychometrie osobnosti, autoritářských režimů 20. století, ruské literatury 19. století, mytologií Blízkého východu, včetně bible, do obrany hodnot Západu. Krom jeho tří dobře napsaných knih doporučuji sérii lekcí Personality and its transformations, The psychological significance of the biblical stories, sta rozhovorů s ještě chytřejšími lidmi a Critique of the communist manifesto.
Když popatříte způsoby, kterými se ho jeho odpůrci co do politického smýšlení snaží skolit, vypluje rychle napovrch, na čí straně je pravda. Tu sluje misogynista, onde slyne ,,alt-right conservative", ale nikde nemají té odvahy říci, že všude na světě pomohl a pobídl stovky, tisíce, desetitisíce lidí k lepšímu žití. Nás Čechů se asi jeho politické komentáře moc netknou se zřením k tomu, že politika v USA (a v Kanadě) je velice odlišná od naší a nejímá nás.

Gothalgo
19.06.2020

pre mňa balancovaná filozofia


EricNor
15.01.2019

Rozecteno v originale. Přes zdlouhavost nekterych pasazi me to dost bavi, i kdyz nekdy autor ignoruje logicka vysvetleni uvadenych jevu a vysvetluje vse tak, aby podporil svoje zavery, neboli prani otcem myslenky. Nektere myslenky a interpretace jsou pro me nove a mnohe z nich se me hluboce dotkly.

Michael_J_Adler
24.07.2018

Velmi inteligentní a motivující člověk, jenž se nebojí říkat věci, které dnešní společnost tak nerada slyší. Jeho výklad je srozumitelný a má hlavu i patu.
Jeho přednášky dokáží člověka nakopnout.