Řád není všechno: 12 dalších pravidel pro život

Řád není všechno: 12 dalších pravidel pro život https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480338/bmid_rad-neni-vsechno-12-dalsich-pravide-kRD-480338.jpeg 4 43 5

Oceňovaný komentátor a psycholog ve své předchozí knize 12 pravidel pro život nabídl „protilátky proti chaosu“ v našich životech: odvěké pravdy, uzpůsobené pro moderní život plný úzkostí. Ve své nové knize ukazuje, že smysluplného života nedosáhneme, když budeme ignorovat sféru přesahující to, co víme, a bez schopnosti přizpůsobit se neustále se proměňujícímu světu. Přemíra chaosu nás ohrožuje nejistotou, přemíra řádu zase vede k úbytku zvídavosti a tvořivé vitality a hrozí zkostnatělostí a totalitárními rysy. Kniha Řád není všechno nás tedy vyzývá k hledání rovnováhy mezi oběma principy. Autor opět čerpá z hluboké znalosti psychologie, mytologie i popkultury, uvádí také řadu příkladů ze své klinické praxe, a přichází s dvanácti novými principy, které čtenáře vedou k odvážnějšímu, pravdivějšímu, smysluplnému životu. Věnuje se zejména každodenním situacím, v nichž se všichni ocitáme ve společnosti, v zaměstnání i v rodině a manželství; a ukazuje, že cestou k překonání problémů v těchto situacích je pochopení vlastní zodpovědnosti a přijetí aktivní role. Dlouho očekávané pokračování knihy 12 pravidel pro život, které se po celém světě prodalo více než 5 milionů výtisků. „Nejvlivnější veřejně vystupující intelektuál současného západního světa.“ – New York Times... celý text

Literatura světová Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Argo
Originální název:

Beyond Order: 12 More Rules for Life , 2021


více info...

Přidat komentář

drakamena
30.09.2023 4 z 5

Trochu abstraktnější než autorova předchozí kniha, ale stále spousta velmi inspirativních myšlenek. Líbila se mi hlavně část o nebezpečích ideologií a také příklady z praxe, ty byly moc zajímavé.

Clivicus
16.02.2023 5 z 5

S Petersonovou první knihou tvoří tato hezkou dvojici. Ta první se zabývá vymaněním z okovů bezuzdného chaosu a tato zušlechtěním chaosu do nového řádu.
Zkrátka je to pokračování, podle mne stejně hodnotné a pádné jako díl prvý.
Opět se snaží čtenářům svět předestřít tak, jak jej předstírali naši dávní předci ve svých mytologiích a kosmogoniích. My na něj nazíráme taktéž, jen si toho nejsme vědomi, což napravuje J. Peterson.
Vřele doporučuji.
PS: Znechucují-li vás zmínky a zřetel k bibli do morku kosti, tak si raději knihu ani nekupujte :)


kate9326
10.07.2022 1 z 5

Ještě větší nuda než 12 pravidel...
pokud máte trpělivost a pevnou vůli, tak fajn, bude to oddechovka...
nebo usnete nudou /někdy výhoda.../ :-)))

momo67
03.04.2022 5 z 5

V dnešnej dobe nezodpovednosti a užívania si života sa táto kniha číta ako zjavenie. Pripomína nám, že sloboda ak má byť ozajstná musí byť spojená vždy so zodpovednosťou - voči sebe, rodine a spoločnosti. A dáva nám nádej, že ak takýto typ slobody prijmeme naplníme svoj život. A že napriek všetkému stojí za to žiť.

Pasadenka
22.02.2022 4 z 5

Řád není všechno, ale je alespoň něco

Nejvíc se mi líbili vsuvky z Jordanova života, nakolik ho nesleduji, jen vím, že je populární na něj čpět nenávist pro některé jeho výroky. Nicméně je to pro mě příjemné pokračování 12 pravidel. Styl vyprávění i jistá ukecanost napomáhala k snazšímu vstřebání myšlenek.

V knížce není nic radikálního, spíš jen nabádá k zamyšlení a k tomu, aby čtenář převzal odpovědnost za svůj život, co mi imponuje. Možná někdy trochu nudila, ale určitě se k onomu řádu ještě vrátím. :)

Autorovy další knížky

Jordan B. Peterson
kanadská, 1962
2019  78%12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu
2023  100%Mapy smyslu: Architektura přesvědčení
2021  86%Řád není všechno: 12 dalších pravidel pro život

Kniha Řád není všechno: 12 dalších pravidel pro život je v

Právě čtených4x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst58x
Chci si koupit44x