Chingiz Chingiz diskuze u autorů

☰ menu

Joshua Slocum

Dvanáctiletá Ofelie na Vánočním ostrově napsala kapitánu Slocumovi do lodního denníka:
Sto námořníků u vrátku
za lano táhne hola-hou
krok kupředu, krok pozpátku
lodí však pohnout nemohou.
Je to tak, děti, jak jsem řek,
kpetang ji drží v klepetech.

Může být co půvabnějšího?

Tři roky plul kapitán Joshua Slocum na své malé dřevěné Spray kolem světa. Bez elektřiny, bez motora, bez moderních navigačních přístrojů. Jen se svým užasným námořnickým fortelem. Na Vánočním ostrově pobyl s místními. Kamarádil i s dětmi - ty ho chodili pozorovat při práci na údržbě lodi. Odtud ta básnička. (Kpetang je místní krab - obr)
Plul tři roky a zažil, že by to bylo i na celý jeden lidský život. Kolik krát se ocitnul v ohrožení života! Nikdy ale nestrácel humor a laskavost ke všemu a ke každému.
Pak napsal nádhernou knížku.

23.02.2019


Charles Bukowski

Myslím, že bol komunista, len o tom nevedel. Mal sa narodiť skorej, mal sa kmarátiť a škriepiť s Leninom. A mal sa poznať s Mináčom.

03.02.2019


Čingiz Ajtmatov

Čingiz Ajtmatov je jeden z tých autorov, vďaka ktorým sa nedá tvorba socialistického realizmu zavrhnúť. Spolu s ďalšími, ako Jevtušenko, Mináč, Rúfus, Sloboda...iks je ich. Písali úžasné veci. Ajtmatovov Mimochodník Gulsary je nezabudnutelný. Tiež Deň dlhší ako ludský vek; i keď to je dosť intelektuálne náročný román. Ajtmatov celkove nie je pre každého. No ak niekto nepotrebuje Nesba, Dána či Murína a akciu od prvej strany, a zaujímajú ho skor osudy, vzťahy, súvislostí, skryté motivácie konania, Ajtmatov je bašta.

01.02.2019


Francis Chichester

Jedinečný námorník, letec a dobrodruh. Ako prvý oboplával sám na plachetnici svet tzv. revúcimi štyridsiatkami (v západnom drifte južnej pologule) iba s jedinou zastávkou ( v Austrálii). Zúčastnil sa aj závodov cez Atlantik, kde štartoval aj český jachtár Richard Konkolski. Chichester nedokončil, transportovali ho do nemocnice a zomrel. Už ako šlachtic, Jej Veličenstvo Alžběta II. ho za plavbu okolo sveta povýšila do šlachtického stavu. Jeho knižky sú klasikou dobrodružnej a moreplavebnej literatúry; kniha S Gipsy Moth okolo sveta je dnes takmer učebnicou plavby v drsných Revúcich štyridsiatkach.

31.01.2019


Jules Verne

Jest pověrou, že předpovídal vynálezy. On se jenom uměl chopit toho, co již vynalezeno nebo popsáno na úrovni odborné, zhusta velice čerstvě, takže obecné pospolitosti ještě ne známo. Dělal to dobře, i když ne všemu rozuměl, takže nezřídka plácá technické a fysikální nesmysly. Taky představy o polárních oblastech vysokých šířek měl spíše naivní, neodpovídající tomu, co již bylo v odborných kruzích známo. Jeho románové postavy nesli klišé a stereotypy odpovídající době nafoukanosti samolibosti a hlouposti západní kultury, trvající od stredověku dodnes. Taky tlaky vydavatele jsou patrné a na škodu některých románů, které dělány svobodně mohli být lepší. Ostatně, takhle škoděj literatuře vydavatelé dodnes. No pan Verne byl velký spisovatel v tom, že nám - milionům děcek - nádherně obohatil dětství a možná i celý život.

27.01.2019


Ronald Wyeth

Čtvrtá Wyethova knížka (Kruté řemeslo) vyšla na podzim na Slovensku. Dal jsem ji málem jedním dechem. Moc dobrá. Prý píše pátou a mezitím byl v Jižní Americe, tak patrně to bude zase něco odtamtud.

21.01.2019