Chingiz Chingiz diskuze

☰ menu

Čitateľské fórum.

Nevím kde se zeptat. Skusím zde. Když, tak otcové dozorci to mužou smazat.
Nevíte mi někdo poradit kde sa dají stáhnout zdarma Hitchcockovy Strašidla na dobrou noc, Stašidlá najstrašnejšie, etc.?
Třeba i privátní správou. Děkuji.
Chingiz

27.02.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Slovenský novinář a spisovatel Ján Čomaj. Hm...taky v devadesátkách "mečiarovec". Ale nedá se říct, že by to dělal politicky huráspůsobem. Jen si dělal dobře svou práci v tehdejším nejsilnějším slovenském denníku Republika. Jako zástupce šéfredaktora. Patrně viděl co za troubu je pan šéfredaktor, ale nedal to znát. Literárně se orientoval na literaturu faktu. Napsal moc dobrý dokument třeba o případu reverenda Jonese. A jiné zajímavé věci. Chodil na frťánka do Umělecké zahrady. S dalšími novináři a spisovateli. Kupříkladu s Vladimírem Mináčem mladším, s Drahem Machalou, s dalšími. Někdy tam udělal i pracovní poradu. Byl moc chytrý a v létě nosil džínovou bundu. Nedělal zbytečnou noblesu.

18.02.2019


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Jack London, Morský Vlk. Velmi inteligentný násilnícky disociál ako kapitán námornej lode. Naozaj dobrá vec.

17.02.2019


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Michael Connely, Úžiny. Nie je tam na hlavu hlavná postava, ale zato je tam výborne načrtnutý ťažký psychopat agent FBI, ktorý sériovo vraždí. Je to zaujímavé jednak z hladiska toho, ako narušencom tohoto typu zlé detstvo vytvorí v hlave neodstránitelný balast a moderuje ich správanie v dospelosti, a jednak jasný odkaz na fakt, že práca v ozbrojených zboroch značne priťahuje magorov a zhusta sa v nich vyskytujú.

17.02.2019


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Edgar Alan Poe - mal narušencov celkove v oblube. Schádza mi na mysel napr. poviedka Berenice. Ale napísal toho, ako vravím, viac.

17.02.2019


Jakou knihu byste vybrali?

Kuchařku...?
Ne, vážně. Hailey - Konečná diagnóza. Nebo Jevtušenko - Kde rastú najkrajšie jahody.

03.02.2019


Román s hlavním hrdinou v depresi či s psychickým onemocněním - poraďte

Ken Kessey Bol som dlho preč, v češtine Přelet nad kukaččím hnízdem. Celé z cvokhausu. Natočený film, réžia Miloš Forman.

31.01.2019


Která kniha u vás vyvolala pořádnou chut k jídlu ?

Ronald Wyeth - Prekliate zlato. Román začíná slovom "Paleodiéta". Chlap zajatý sektou magorov hladuje, jeho žena na inom mieste takmer hladuje tiež. Všetci žerú oriešky, z ktorých je im zle. Keď si chlap a ženská na úteku pred sektárskymi zločincami konečne otvoria konzervičku rybičiek v oleji, je to skoro omša bielkovinových slávností. Hladoval som s nimi a potom som jedol dosýta, keď chytili velkú rybu. Velmi dobrý román z divočiny.

27.01.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Slovenský spisovatel Peter Štrelinger. Nenápadný člověk bohatýrské postavy. Kultivovaný, pokojný, s rozhledem a vhledem. Pracoval jako novinář ve stejné redakci s Drahoslavem Machalou. Psal v tématech co nebyly taháky, a psal dobře, hladce a s nadáním najít podstatné.

21.01.2019


Přeceňovaní autoři

Jo Nesbo. Je-li čitatel pán v letech jak já, pamatuje Zelenou knižnici, kde vycházely mraky překladových detektivek. Dobrých, průměrných i špatných. To, co píše Nesbo teď a vydělává na tom megaprachy, tam už všechno bylo. Všechno to už někdo vymyslel a napsal, zhusta mnohem líp. Nehledě k jeho nestotožitelnému hlavnímu detektivovi. A nehledě k naivní neznalosti problematiky třeba ochrany vysokých politiků. I jiných neznalostí.

16.01.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Karel Kryl, považujeme-li ho za spisovatele. Byl básník, řekl bych, takže jo.
V kavárně Gremium v Bratislavě na uvedení filmu Kdo jsem. Šarmantní, bystrý, veselost mu hrála v koutcích očí. Uměl rychle vyhmátnout a pojmenovat jádro věci. Lehce sa vypozorovalo, že vládne slovem. Kreslil angažovanou satiru. Takové mastodonty nebo co (Ross Geller by věděl přesněji). Vycházeli v tehdejším slovenském denníku Směna. Kamarádil mimo jiné se scénaristkou Erikou Vincourekovou. Byl jsem v tom hloučku s nima. Nikdy jsem zcela nepřijal jeho trpkost v textech. Třeba mu v skrytosti trpce bylo. Nezapomenu na něj.

16.01.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Drahoslav Machala. Jeho knížka Reportér Hemingway se mi moc líbila.
Dělal pro tehdejší slovenskou vládní stranu. Byl tzv. mečiarovec. Asi politicky hodně rozporuplný člověk. Ale i žoviální, zábavný, taky se žurnalistickým nadáním. A hodně sympatický, komunikativní, s jistým šarmem. Pravicoví novináři a vůbec tehdejší opozice mu nevěděla přijít na jméno. To oni ale nikomu, kto nepapagájuje jejich mantry. Brzo zemřel, byl relativně mlád. Možná mu ti troubové už vypili moc krve.

16.01.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Slovenský spisovatel Rudolf Sloboda. Téměř asociální způsob bydlení ve venkovském domě s dekama mezi dvěřmi a ty deky byly natlučený hřebíky. Moc dek. U bránky v plotě místo zvonku zavěšená prasklá litinová plotýnka a žufánek, kterým sa na plotýnku tlouklo. Dům bez televize, jenom staré lampové rádio. Maloval obrazy na strop nad sebou. Okno s výhledem na západ ponad řeku do Rakouska (výhled stál za žití na tom místě). Pil jasmínový čaj a svým briskním intelektem tiše analyzoval jsoucno. Pak se jednou oběsil. Originálně - použil zamykací oko na kolo.

14.01.2019


Přeceňovaní autoři

Herman Melville - nekonečná zadoušející slovní květena...a jinak téměř nic. Stephen King - ohroublé, syrové, neliterární, zhusta nudné. Robert Merle - nekončící nimrání se v těch samých pocitech a postřezích detailů, pořád a pořád.

14.01.2019