Zvuk zemské tíže

Zvuk zemské tíže https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125414/zvuk-zemske-tize-125414.jpg 4 24 10

Hlavní hrdina tráví během horského výstupu se svou ženou noc na skalní římse. Vyrušen pohybem zachytává v posledním okamžiku padající manželku, která ve spánku vyklouzla ze spacího pytle a teď v jeho křečovitém sevření visí nad propastí. Křehké pouto se trhá a místo naděje zbývá jen poslední „sbohem“. Patrick je zdrcen, ale současně je postaven před krutou realitu a sžíravé otázky. Zaslouží si přežít? Má právo na svou cestu k záchraně? Odpovědí je jeho další život a práce dobrovolného záchranáře, při níž se s ním setkáváme v druhé části knihy, po dlouhých pětadvaceti letech plných trýznivých výčitek. Přichází ale nová výzva, další bouře a setkání s dívkou, jež se může stát vykoupením, majákem na cestě vpřed a snad i něčím víc. Obstojí v souboji s živly, přízraky minulosti a pocitem viny?... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Sound of Gravity , 2010


více info...

Přidat komentář

Mánička178
18.03.2022 4 z 5

Dlouho jsem nečetla podobně překvapivě koncipovaný román - na počátku příběhu se v podstatě odehraje stěžejní událost, od které se následně spoustu dalšího odvíjí. Překvapivé, ale určitě nenudí. Ztotožnila bych se s názorem, že první polovina příběhu působí chvílemi dost rozvlekle, ale autor zřejmě chtěl působit na čtenáře intenzivním a vypjatým dojmem, který by odrážel závažnost situace ve své pravé podobě. A další události... holt tvrdé, takové, jaké v horách bývají, pokud nechodíte po cestách vyznačených turistickou značkou...

mholecek
28.12.2019 5 z 5

... Veliká a uzdravujicí je síla nádherných hor. Tady se nezmění smutek ve zlobu, zklamání nepřejde v zoufalství. Znovu se objeví naděje, že vše bude zase dodré...


Simona99
23.08.2019 5 z 5

Tak...po dlouhé době knížka, která mě skutečně zasáhla...jak dějem, tak úžasným popisem pocitů člověka, který přišel o svou blízkou osobu...příběh vede k zamyšlení a úvahám, kdy se skutečně ptáte: "Jak je tohle vůbec možné?"
Zůstane mi v mysli ještě hodně dlouho...

katerina2660
21.12.2016 3 z 5

Kniha je psaná poutavě, zajímavě... nicméně hlavně pro toho, kdo miluje hory a horolezectví... Je psaná stylem autobiografickým, tzn. popisování od jedné osoby . Přiznám, že to mně moc nenadchlo.. chvíli dobrý, ale když 150 stránek čtete téměř to samé dokola - vítr, zima, sníh, ledovce.... no nicméně posledních cca 100 stránek už stálo za to! Každopádně vůbec nelituji přečtení.

Daku
14.04.2016 3 z 5

První půlka mne moc nezaujala, ale v druhé už to bylo o něco lepší. Kniha mi připadala dost rozvláčná a nějak jsem se do ní nemohla začíst.

Hanina61
02.03.2016 5 z 5

Moje třetí kniha od Joe Simpsona, román, který dokazuje, že Joe je nejenom skvělý horolezec, ale také mistr pera, který svým fascinujícím vypravěčským uměním dosahuje horolezeckých výšin literatury. Dokáže neuvěřitelně poutavě popsat nejenom vnější dění a krásu i hrůzu hor, ale také vnitřní pocity postav, smutek, posedlost, balancování na hranici šílenství, totální zmar i novou chuť do života. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla a kterou můžu jen vřele doporučit. Začátkem se rozhodně nemusíte "prokousávat", kniha chytne a už nepustí.

Pazdy
18.11.2015 4 z 5

Úžasný román z horského prostředí, který mě opravdu nadchl. Původně jsem si myslel, že to bude román především o horách, ale to je jenom začátek. Druhá část je podle mě o postupném vyrovnávání se s obrovskou ztrátou a s pocitem viny a vlastního selhání, ale také o zvovunalezení smyslu života. Na to, že to byl první Simpsonův román, všechna čest.

jaspa
22.07.2015 4 z 5

Pokud se prokoušete začátkem, bude pro vás odměnou poměrně romantický a pěkně vykreslený příběh.
Knihu jsem začínala číst vícekrát, ale nakonec nelituji, že jsem se přes tragické události v úvodu prokousala. Druhá půle je Simpson jak má být.

1zuzana
08.04.2013 5 z 5

Ja jsem byla naopak knihou nadsena. Precetla jsem ji za vikend a opravdu me uchvatila uzasnym jazykem, popisem dusevnich muk a toho, co clovek muze prozit sam v horach. Dlouho jsem necetla tak peknou knihu.

JitkaJak
25.06.2012 3 z 5

Kniha mě zklamala. První část je zdlouhavá, plná nesrozumitelných a naprosto zbytečných popisů horského terénu. Vydržela jsem jen ze zvědavosti. Kupodivu druhá část, ta, která se odehrává o 25 let později, je najednou náramně čtivá, zhltne se jedním dechem, atmosféra v rozpadající se chatě vydané napospas horským živlům člověka skutečně pohltí. Bohužel mi ale unikla avizovaná hlubokomyslnost. Hlavní postava mi připadá především vyšinutá a posedlá, pokud to bylo autorovým záměrem a jen úvodní komentář ke knize to nevystihl, je nakonec skoro všechno v pořádku. Až na dokola omílané popisy upřeně hledících očí a stokrát opakované balení cigaret.

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

Joe Simpson
britská, 1960
2002  91%Setkání se smrtí
2009  93%Vábivé ticho: štít smrti a snů
1999  88%Hra duchů
1999  82%Temné stíny nad námi
2012  81%Zvuk zemské tíže

Kniha Zvuk zemské tíže je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x