Setkání se smrtí

Setkání se smrtí https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30510/bmid_setkani-se-smrti-PPL-30510.jpg 5 196 34

Joe Simpson dokázal z hlediska vysokohorského horolezectví skoro nemožné. Se zlomenou nohou, opuštěný, obklopen ledovými stěnami, ovlivněn halucinacemi - hladový a žíznivý se doplazil do základního tábora. Spolu s ním prožíváme vteřinu za vteřinou jeho dilema - žít - vzdát se, žít - vzdát se, vzdát se - žít. Pevná vůle a odhodlání nevzdat se v podmínkách sebekrutějších dokázala, že život zvítězil. Četba tohoto zdánlivě prostého a neokázalého příběhu o hrdinství je povzbuzením pro každého člověka při překonávání překážek v jeho vlastním životě.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Biografie a memoáry , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Jota
Originální název:

Touching the void , 1988


více info...

Emik87
Emik87
13.02.2024 4 z 5

Jedná se strhují příběh člověka, který musel absolvovat s horami doslova boj o život. Kniha je skvělá, jen mi přišlo, že úvod je rozepsaný dost široce a čím se člověk blíží k závěru, tím je děj rychlejší a stručnější.

StrYke
StrYke
13.12.2023 5 z 5

Kniha je psána čistokrevným horolezcem, s čímž jsem měl zpočátku problém. Místo souvislého, lehce stravitelného příběhu autor první třetinu knihy podrobně popisuje prostředí hor. Protože nemám osvojený potřebný slovník a kniha ho neobsahuje, byl jsem ze všech těch sedel, morén, komínů a seraků mírně otrávený. Po překonání této části jsem se však dočkal velmi napínavého a výborně napsaného příběhu, který pro mě byl natolik fascinující, že jsem ho během čtení nezávisle vyprávěl dalším dvěma lidem. Všem doporučuji!


LenkaMacak
LenkaMacak
04.06.2023 5 z 5

Neskutečně syrový příběh, který jsem doslova zhltla. Obdivuju Joea za to, že v sobě našel tolik síly se dostat z hor, ale také za to, že se dokázal vrátit k lezení. 5/5*

Denisa.KC
Denisa.KC
25.12.2022 5 z 5

Za mě skvělá kniha. Dramatický příběh, drsné a studené vyprávění, které nemá potřebu situaci dále přibarvovat ani zveličovat. Autor prakticky popsal chronologicky svůj osud a přesto je příběh jako z napínavého filmu.
Na několika místech jsem musela zadržet dech a číst s otevřenou pusou.

jaroiva
jaroiva
11.12.2022 4 z 5

Nejdřív jsem viděla film, který se mi možná líbil víc.
Poslouchala jsem audioverzi, kde jsem měla trochu problém s tím, pochopit, kdo zrovna je vypravěč, protože je to psané v první osobě a oba vypravěči se střídali, zatímco kniha je načtená jedním hlasem. Někdy to bylo trochu zmatečné.
Protože jsem ale už věděla, do čeho jdu, tak se nekoná žádné překvapení a užila jsem si to.

Ajinka126
Ajinka126
16.11.2022 3 z 5

Za to, co Joe zvládl překonat, si rozhodně zaslouží 5 z 5. Ale jako čtenář hodnotím knihu, literaturu, můj dojem a ne životní příběh.

Tématiku hor a horolezců vyhledávám. Takže mě moc mrzí, že nejsem tak nadšená jako většina. Bohužel to bylo na mě příliš chladné, bez emocí. Naprosto rozumím, že tato chladnokrevnost mu pomohla to celé přežít, ale mě to bylo jako čtenáři tak nějak jedno. Jednak je to autobiografie, takže předem víte, že to přežil. Také bylo vidět, že to píše horolezec (takže plno přesných údajů a ne moc budování napětí).

Prostor dostal i jeho kamarád a kolega horolezec Simon. Což chápu, ale stejně je to padouch. I kdybych se v jeho situaci zachovala stejně, tak bych se taky považovala za podoucha.

Celkově knihu doporučuji. Je to plné podrobných popisů toho, co se stalo. Film je o kousek lepší zážitek:).

hana1039
hana1039
04.11.2022 5 z 5

Audiokniha:
Dech beroucí příběh a vůbec mi nevadilo, že jsem některým slovům nerozuměla, kvůli tomu bych rozhodně nesnižovala celou knihu... podstatné bylo něco jiného,to, že si až do konce pomáhali, že v těch výšinách se musí spoléhat jeden na druhého i když to,co musel udělat kamarád, bylo hodně bolestivé.... takže bych klidně dala i deset hvězdiček... obdivuji tyto,,kluky,, že jdou pokořit hory i s vědomím, že už se nemusí vrátit a někdy pokoří hora je... interpretace skvělá, hudební vsuvky tu atmosféru ještě podtrhují...

PavlaTr
PavlaTr
01.04.2022 5 z 5

Neuvěřitelné , co dokáže lidská mysl na pokraji smrti a že lidská touha po životě může překonat i tak obrovské fyzické muka a utrpení . Silný příběh , pěkné čtení, člověk se u čtení i zapotí........

Crozz
Crozz
01.04.2022 3 z 5

Silný příběh, ne moc čtivě napsáno.

KaLiBi
KaLiBi
14.03.2022 4 z 5

Skvělá kniha. Napínavá od začátku do konce. Strhující příběh, který se zdá téměř neuvěřitelný. Autor má můj velký obdiv, že to nevzdal, přežil a rozhodl se o svých zážitcích vůbec povědět světu. Pro nás nepolíbené by neškodilo přidat například slovníček horolezeckých pojmů - chvílemi jsem se ztrácela, proto hvězda dolů.

marcela0282
marcela0282
06.01.2022 5 z 5

Nepredstavitelne. Velice zajimave cteni, i kdyz jsem nekolikrat citila autorovo vycerpani na vlastnim tele. Neskutecna chut zit a zase jeden z dukazu, ze nejvetsi hybnou silou cloveka, pres vsechny svaly, kosti a organy, je mozek a mysl. Pokud prestanete opravdu chtit, telo vypovi sluzbu. Smekam ten nejvetsi klobouk ze vsech klobouku a diky za to, ze jsem mela tu cest knihu precist.

Bara52
Bara52
19.04.2021 5 z 5

To bylo snad to nejhrozivější, co jsem kdy četla, slyšela nebo viděla. Kdyby to nebyla skutečnost, řekla bych si, že autor se musel zbláznit a toto nikdo nebude číst, protože tomu nikdo neuvěří.
Doopravdy neuvěřitelné, že to dokázal přežít, podle mě to doslova není možné. Ale pud sebezáchovy u některých lidí asi opravdu dokáže i nemožné.
Nejvíc mě zasáhla část, kdy si zlomil nohu a věděl, že je tím odsouzen k smrti, úplně jsem cítila, jak se do té doby dva lidi na stejné úrovni během minuty oddělili a odcizili - bez ohledu na to, jak to pokračovalo, mně tohle zasáhlo nejvíc. Potom ty popisy bolesti a šílenství, představa tří dnů a nocí bez vody ... konec byl už úplně k neuvěření - jak mohl zůstat při smyslech a ještě se dokázal smát? Prostě necháááápu. Stejně tak nedovedu pochopit, že se do hor znovu vrátil, a že by se kdokoliv po přečtení tohohle příběhu na ty xtisícovky vydal dobrovolně :) A to mě hory a lezení fascinují.

Mufa
Mufa
22.02.2021 5 z 5

Horolezectví je moje velká vášeň, i když jsem se nikdy neodvážila do takových výšin, o jakých se tu píše. Skvěle popsané pocity, smiřování se se smrtí a euforie ze záchrany. Výborný nápad je i prolínání myšlenek svou hlavních postav. Nechtěla bych být v kůži Simona, muselo to být těžké rozhodnutí a pak hrozný šok. Nechtěla bych bít ani v kůži Joa. Výborná kniha

soupik2012
soupik2012
21.01.2021 5 z 5

Začnu tím, co jsem v této knize postrádala. A to byl nějaký souhrn odborných názvů. Někomu jako jsem já, kdo se o horolezectví příliš nezajímá a po knize sáhnul pouze ze zvědavosti, by to velmi usnadnilo orientaci. Ale to je jediný drobný nedostatek. Jinak již budu pouze chválit. Největší předností toho příběhu je fakt, že je vyprávěný přímým účastníkem této malé horolezecké expedice. Vyprávění je bez zbytečného patosu, který by v tomto příběhu působil zcela nemístně. Vždyť lidé, kteří dobrovolně vyhledávají nebezpečné situace, musí podvědomě počítat s tím, že se jim to jednou vymstí a domů se již nevrátí. Řekla bych, že skutečnost musela být ještě horší, než jak to zachytil ve své zpovědi Joe Simpson. Měla jsem zlomené koleno a tak vím jaká to je bolest. Proto si absolutně neumím představit, jak to mohl všechno zvládnout. Musel mít práh bolesti posunutý, až někam do oblasti, kde jiní lidé již přicházejí do agónie. Audiokniha je vyvedená naprosto dokonale. Skučení větru skvěle dokresluje atmosféru příběhu a Ondřej Novák jako narátor, svou práci odvedl také mistrovsky.

Simstr
Simstr
08.12.2020 5 z 5

Opravdu silný příběh. Obdivuju autora, co všechno dokázal a vydržel. Viděla jsem i hraný dokument, který mi vyrazil dech. Co všechno člověk může vydržet, když má vůli.

soukroma
soukroma
05.06.2020 4 z 5

Velmi syrový, autentický, nepříjemný příběh, na druhou stranu ovšem - samozřejmě s dobrým koncem: stručné, nijak extra poetické ani sentimentální vyprávění, co se autorovi stalo, když zase jednou lezl po neprobádaných a pustých horách v Peru roku 1985, s kolegou, a jak to celé dopadlo. Jakkoli jsou tyhle příběhy drsné, zas a znova mi vrtá hlavou otázka, proč to vlastně horolezci dělají, proč vystavují nebezpečí nejen sebe (budiž, to je to nejmenší - neváží si vlastního života a něco divného v hlavě je nutí stále dál a výš a pokořovat limity), kolegy na laně, ale pak třeba i záchranáře, nemluvě o blízkých, kterým takové výpravy, byť zůstávají doma, jistě taky nedělají dobře.
V závěru poděkoval autor svému kolegovi lezci, že mu vyprávěl svůj pohled na situaci a svoje konání. To je autorovými slovy uvedeno v kurzívě paralelně se zážitky autorovými, nicméně mi stejně připadalo leccos drsnější a negativnější, než mohlo ve skutečnosti být (typicky jak na Joea hned přestal myslet a bylo).
Nevybrala jsem si pro tuhle knihu správnou dobu, chytil mne ischias, jakýkoli pohyb je na brečení a jedna noha neposlouchá vůbec, takže sice bez problémů chápu, jak ještě nesnesitelně víc musel trpět Joe s děsivě polámanou nohou po těch mnoho dní strádání a vyčerpávajícího pohybu, ale povzbuzující to celé nebylo ani za mák.

Inferion7
Inferion7
02.04.2020 5 z 5

"Doufal jsem, že se situace zítra nezhorší. Byl jsem si víceméně jistý, že na hřebeni nemáme daleko do konce obtíží a že budeme nejpozději zítra odpoledne zpátky v základním táboře." Pár hodin poté zažil Joe nejhorší týden svého života, během kterého zhubl 19 kilo na pouhých 46 kg tělesné váhy. Opravdu velmi mrazivý příběh z pohledu obou dvou horolezců.

PaniJani
PaniJani
09.02.2019 4 z 5

Hodně poutavá kniha o dokázání téměř nemožného.

harena
harena
09.12.2018 4 z 5

Klobouk dolů před tím, co Joe Simpson dokázal. Obdivuji všechny, kteří dokáží nepředstavitelné. I když nejsem horolezec a neznala jsem některé výrazy, vůbec to nevadilo, protože kniha je psaná velice čtivě a napínavě. Fascinující, neuvěřitelný příběh, půjčím si i další knihy Joea Simpsna.

Simona99
Simona99
31.08.2018 5 z 5

Úžasný příběh, díky kterému bychom si měli vážit toho, co máme, když jsme zcela zdraví...zde vidíme, jak je jednoduché o to přijít. Takže za mě super kniha a autorovi patří moje poklona! To, co on, by každý z nás nedokázal...