Ztracený dopis

Ztracený dopis https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404086/bmid_ztraceny-dopis-hbA-404086.jpg 4 226 83

Poutavý román o lásce, kterou nezničily ani kruté rány osudu Ztracený dopis Rakousko 1938. Kristoff je mladý učeň židovského mistra, rytce známek. Když během Křišťálové noci jeho učitel zmizí, je Kristoff nucen vytvářet známky pro Němce a současně spolu s milovanou Elenou, temperamentní dcerou svého učitele, a rakouským hnutím odporu rozesílá tajné zprávy a padělá dokumenty. V brutálním válečném chaosu Kristoff musí najít cestu, jak zachránit svou lásku i sebe. Los Angeles, 1989. Katie Nelsonová se rozvádí a dělá si pořádek v domě i v životě. Přitom narazí na sbírku známek svého otce, který trpí Alzheimerovou nemocí a nedávno se musel přestěhovat do domova pro seniory. Katie se rozhodne nechat sbírku ocenit; Benjamin, znalec, kterému ji předloží, v ní najde neobvyklou rakouskou známku z období II. světové války, nalepenou na neotevřeném dopise. Katie a Benjamin se spolu pustí do pátrání po adresátce, při němž odkryjí příběh vášně a tragédií, sahající napříč historickými érami i kontinenty. Romantický, dojemný a poutavý román Ztracený dopis je příběhem lásky, která neumírá.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Lost Letter , 2017


více info...

Přidat komentář

MartaPear
14.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavý a celkem čtivý příběh o prolínání osudů židovské rodiny z Německa od r. 1938 do současnosti v USA.

petronella1
07.01.2024 5 z 5

Krásná obálka a zajímavé téma. Kniha se četla moc dobře


Amazonka72
05.11.2023 4 z 5

Překvapivá kniha - narazila jsem na ni v antikvariátu, když jsem si vybírala knihu na dovolenou... Ke koupi mě přesvědčila fotografie ledovce Dachstainu a jezera Gosausee, který je na obálce knihy... a protože toto místo velmi dobře znám a mám to tam moc ráda, knihu jsem si koupila. Jinak obálka svádí k přesvědčení, že jde o "červenou knihovnu", další ze zamilovaných románů, kde vše dobře dopadne.
Ano, knihou se, samozřejmě, táhne milostná linka, příběh však není zdaleka zalitý sluncem. Naopak. Vzhledem v době, ve které se příběh odehrává, je plný zvratů, osudových rozhodnutí, odvahy, lásky k rodině.
Líbily se mi obě dějové linky - a to jak dějová linka odehrávající se v Rakousku na začátku války, tak i současná linka z doby pádu komunismu v roce 1989.
A v neposlední řadě je určitě zajímavé dozvědět se, jak nástup Hitlera prožívali lidé v sousedním, německy mluvícím, Rakousku.

Niu
03.09.2023 5 z 5

S klidným srdcem můžu prohlásit, že Ztracený dopis se řadí k mým nejlepším knížkám za rok 2023 a snad i k nej knížkám, které jsem dosud přečetla. Byl to opravdu zvláštní příběh, možná spíše klouzal po povrchu a řada věcí se udála hodně rychle. Vlastně ale sledujeme jen dva okamžiky v životě, dvě rozhodnutí. Moc se mi líbila linka s Katie a Benjaminem a jejich pátrání. Linku Kristoffa a Eleny jsem četla trošku s obavami, kam to celé bude směřovat a co se stane. Trošku jsem se zamotávala do potenciálních "co se stalo", ale nakonec to bylo krásně vysvětleno. Velmi oceňuji slova autorky v závěru, jsem ráda, že jsme se dozvěděli něco o Alzheimerově nemoci a jak to cítí lidé kolem, tohle pro mne bylo opravdu velmi lidsky popsané. I Benjamin mě překvapil svým odhalením. A vlastně celé to odhalení bylo krásné, byť možná i očekávatelné. Ať už to byla láska jako trám, Elena si moje sympatie i přesto nezískala. Ale kniha je to skvělá a z Levných knih - líbí se mi, jaké poklady tam jsou. Škoda jen, že v knižním světě se o levných knížkách moc nemluví.

bernadeta9876
29.05.2023 3 z 5

Budem milosrdná k tejto knihe. Ani neviem prečo, možno preto,lebo keď je teplejšie mi takéto knihy viac pasujú a siaham častejšie po oddychovkách.
A toto napriek téme bola oddychovka.
Štýl písania je jednoduchý a ničím zvláštny, takže naozaj nie zložité čítanie.
Nie je to až presladené, iba občas a ani také patetické ako iné knihy tohto žánru.
Časť z minulosti bola fajn, časť zo súčasnosti trochu menej a samozrejme to trpí všetkými neduhmi, keď sa v červenej knižnici po niečom pátra.
A teda príliš veľa náhod na malý priestor.
Ale bavilo ma to a nebudem prísna a vzhľadom na to, že ma táto červená knižnica úplne neznechutila a bola svižná, dostala sa aspoň na úroveň priemernej literatúry.

Jirinamac
06.04.2023 4 z 5

Námět, kdy je nalezen zapomenutý dopis z doby válečné, bývá často. Jedna linie děje se odehrává v době válečné a druhá je v době pádu Berlínské zdi. Hlavní postava Kristoff je učeň v židovské rodině rytce známek, ale jak to tak bývá, zamiluje se do jedné z jeho dcer. V druhé časové linii je dcera, která prochází rozvodem a řeší svého otce, sběratele známek, který je umístěn v zařízení pro lidi se ztrátou paměti. V jeho věcech nalezne neodeslaný dopis z válečné doby s divně umístěnou známkou a začne pátrání, kdo je autorem a komu byl dopis adresovaný. Knížka je příjemné čtení, spíš romantika, než velké napětí.

Safrika
31.03.2023 4 z 5

Fajna a zajimava kniha, cetla se dobre, byla jsem zvedava celou dobu, jak to nakonec bylo :). Takove cteni mam rada, dobry relax.

hamm
26.02.2023 5 z 5

Krásná kniha. Četla se dobře. Ty časový linie se pěkný střídaly. Moc se mi líbila.

lucie9998
09.01.2023 5 z 5

Knížka byla úžasná, děj se mi moc líbil! Doporučuji!
Nemohu se ubránit srovnání s, podle mého "podrobnou", knihou "Klíč k minulosti". Ta se mi líbila ještě trošku víc, takže kdyby to šlo, zde bych dala 4,8 hvězdičky a "Klíči" 5.

makkuska
19.11.2022 5 z 5

Román na pozadí historických událostí, tak akorát romantiky, děje, historie i provázanosti dvou dějových linek. Čtivý, nenudila jsem se.

knihovnička007
08.10.2022 5 z 5

Super čtení :)
Dva příběhy v rozmezí 50let, dvě silné a jeden neodeslaný dopis s neznámou známkou...
Úžasné čtení. Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

katerina28349
07.10.2022 5 z 5

Hezký romantický příběh odehrávající se ve dvou období, válka, pád berlínské zdi a současnost. Hlavní představitel románu byla neobvyklá poštovní známka a osud lidí, které spojovala ale i rozdělila. Za mě mohu doporučit hezké čtení.

Aaloha
25.07.2022 4 z 5

Tak tohle se povedlo. Žádná literatura faktu, ale prostě příběh, který se klidně mohl stát. Bavily mě obě dvě časové linie, obě byly napínavé jak to dopadne a nemohla jsem přestat číst.

JJJ007
17.07.2022 5 z 5

Krásný a dojemný příběh, i když je vymyšlený (prý). Co my víme, děje se tolik nepochopitelných věci a zázraků. Knihu si určitě přečtěte, stojí za váš čas.

KnihomolkaOli
21.06.2022 3 z 5

Příběh dobrý, akorát jsem už od poloviny knihy vytušila, jaký bude konec. Nebylo to pro mě tedy až takové překvapení. Hlavní hrdina z roku 1938/39 mi trochu vadil, byl na můj vkus až moc velká bačkora (což je vzhledem k době pochopitelné, ale od hlavního hrdiny se čeká pravý opak), a ve srovnání s Elenou, která byla pravým opakem, bylo jeho bačkoráctví ještě více do očí bijící. Ale jinak nenáročná a celkem příjemná četba.

hzd
24.04.2022 5 z 5

Moc krásný příběh. A ten konec. Nemám slov.

Janca007
19.03.2022 5 z 5

Moc krásný romantický příběh psaný ve dvou rovinách - válečné období a pád Berlínské zdi. Hlavní rolí byla neobvyklá poštovní známka. Příběh byl pro mě napínavý, čekala jsem, zda dojde k průlomu a zjistí se, komu byl dopis určen a zda se dva staří zamilovaní zase setkají. Doporučuju přečteni :-)

kalinka99
19.02.2022 4 z 5

Příjemný příběh z předválečného prostředí a historického okamžiku v podobě zničení berlínské zdi. Moc hezký a šťastný konec.

18LenkA12
04.02.2022 5 z 5

Krásný romantický příběh, ve kterém je daná zápletka pomalu rozpletena. Dějové linky dvou příběhů v jiných dobách se krásně prolíná a čtenář vše pochopí až ke konci knihy. Tuto knihu můžu jen doporučit.

Kopretina_aku
09.12.2021 4 z 5

Příjemné, nenáročné čtení, kdy se válka, která přináší ztráty, odboj, lásku, prolíná se současností. Jedna z mnoha podobných knih na toto téma, sice ničím nevynikala, ale četla se dobře.