Ztracená v galábii

Ztracená v galábii https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449377/bmid_ztracena-v-galabii-HqP-449377.jpg 4 113 57

Příběh mladé české ženy, která se po ovdovění zamilovala do atraktivního a pozorného Araba, souhlasila se svatbou, ale brzy poté zjistila, že se její život naprosto změní. Odjíždějí do Egypta a je nucená se nejen sžívat s novou rodinou, ale především s naprosto odlišným životním stylem, jehož součástí je samozřejmě přijetí islámu, oblékání a spousta dalších věcí, na které Evropanka není připravená. Poté, co její nový manžel zahyne, se vrací domů. Brzy se však na ni začínají obracet ženy, jež po špatných zkušenostech a krachu manželství s Araby přišly o své děti, které si bývalí manželé chtějí ponechat, nebo je unesli do své země. Začíná série neuvěřitelných dobrodružství, kdy hrdinka souhlasí, že nešťastným ženám pomůže, využívá své znalosti jazyka a prostředí, vydává se do Egypta a pomáhá matkám děti unášet zpět do Česka, což je samozřejmě spojeno s mnoha riziky… Kniha je zajímavá nejen svým příběhem, ale i tím, jak otevřeně líčí všechna úskalí, která plynou z naprosté odlišnosti kultur, a většinou po svatbě a příjezdu do nové země zaskočí zamilované a nepřipravené ženy. Mnohdy se také po svatbě naprosto změní chování manžela, a pokud se žena chce rozvést a vrátit domů, častokrát přijde o dítě.... celý text

Přidat komentář

JanaŠamšová
19.01.2024

"Čas má různé hodnoty. Je drahý pro člověka zaneprázdněného a tvůrčího a takřka bezcenný pro člověka zahálejícího."

Miluju tyhle příběhy, pravdivé a hlavně z Egypta. Snažím se pochopit jejich kulturu, která mi není cizí, protože mě tato země uchvátila. A protože se z některých Arabů stali mí přátelé, vím, jaké oni mají zákony a jak moc se řídí koránem. Tato kniha se mi líbila o to více, že v ní byly citace některých veršů právě z koránu. Nechala jsem tady záměrně i foto jedné strany z knihy, která mě velmi zaujala.
Pro nás, emancipované Evropanky, je řada jejich zvyků nelogických. Stejně jako pro ně řada našich.

Lenka4
14.11.2023 1 z 5

Výstižný titul. Varující obsah zůstal skryt pod šedivě nudnou galábií utkanou z častého opakování již řečeného a bez ozdobného prvku dramatičnosti. Překvapující je řešení únosu dětí zpětným únosem. Co by se stalo únoskyni, kdyby byla v zahraničí při činu přistižena?


Mi--LADA
12.10.2023 4 z 5

Nenudila jsem se. Nevím do jaké míry věřit autorce, docela hodně se rozdávala pro neznámé ženy a unesené děti, opravdu je to neupravená realita?
Jako memento jsou uvedené příhody dobré, znám tři ženy ze svého okolí, které žily s Arabem a všechny měly špatné zkušenosti. Neváží si nás Evropanek a zneužívají nás, umí se zpočátku přetvařovat, chovají odlišně k dětem (za vše mluví popisovaná příhoda dětské nevěsty z MŠ, které si měl starší muž a jeho rodina vychovávat ke svému obrazu), chovají se jinak k práci i majetku, a tak dále. Jsou hodně rozdílní, je to často těžko slučitelné, a o tom se píše i v knížce. Soužití s takhle jinou kulturou bych si nelajsla, divím se, jak jsou naše holky nepoučitelné a jdou do toho, každá věří, že ona bude ta výjimka které to vyjde. Láska bývá prostě silnější než rozum. Čím víc se o zkušenosti budou ženy dělit, tím líp. Za každou takovou knížku palec nahoru.

Pavčule
09.10.2023 odpad!

I když mám na tohle téma přečteno hodně knížek , tak tenhle příběh mi nesedl a hlavní hrdinka mi z nějakého důvodu byla hodně nesympatická už od prvních stránek , povrchní a bez emocí - 2 krát vdova a popsáno jako " fajn , jedu dál ". A ty její záchranné mise tomu dodaly korunu . Neříkám ,že se to nestalo , ale přišlo mi to hodně přitažené za vlasy . Podle mého si to hodně přikrášlila ,aby čtenáři mohli říct ,že je úžasná . Težká nesympatie . Knížky obvykle nehodnotím jako " odpad " , ale tady nemůžu jinak .

PavlaA
14.03.2023 4 z 5

Tyto příběhy jsou téměř všechny stejné. V této knize jsou osudy českých holek, které se zamilují a později samozřejmě provdají za cizince, popsány z pohledu ženy, která sice také byla za cizince provdána, ale svým způsobem měla štěstí. Začala pomáhat navracet unesené děti zpátky z arabských zemí českým matkám a věřím, že to muselo být jak fyzicky tak i psychicky náročné. Škoda jen, že některé ženy jsou nepoučitelné a některé tak naivní, že i přes mnoho velmi podobných případů stejně nakonec udělají tu samou chybu a muže-muslima si vezmou. To prostě nikdy nemůže jít dohromady, nedokážeme být tak pokorné jako muslimky, které jsou k takovému životu vychovánány už od dětství.

myšpa
21.12.2022 4 z 5

Čtivá kniha, překvapila mě Simona, která se neponaučila ani po tak špatných zkušenostech, jaké měla s únosem dcery.

Kaja1
05.12.2022 4 z 5

Byla to taková jednohubka na večer. Upřímně se divím ženám, které si myslí, že s Arabem najdou ráj na zemi. Do nikoho člověk nevidí natož do muslima, který žil v úplně jiném světě než je ten náš, neříkám, že ten náš je lepší, ale je prostě jiný. Nedivím se autorce, že svůj boj už nechtěla vést, když člověk vidí, že jeho snažení, v některých případech, nikam nevede, musí to na něho padnout. Ne všechno dopadlo špatně a to je snad to světlo na konci tunelu...

ujunka
21.06.2022 5 z 5

Super knížka, bavila mě. Člověk žasne, jak jsou některé ženy bláhové. A autorce poklona za to, jak nezištně pomáhala.

Dandulka
25.04.2022 3 z 5

Zajímavě a s lehkostí autorka popisuje svůj vlastní příběh, jehož začátek se vůbec neliší od mnoha jiných. Její konec však dopadl "dobře". Příběhy dalších žen to barvitě dokreslují. Některým však není pomoci a jsou nepoučitelné..... Na druhou stranu každá z nás čeká na svého pohádkového prince na bílém koni. Některé však bláhově uvěří, že ho našly......

j287
30.03.2022 4 z 5

Prostě do té stejné řeky budou stále vstupovat.. Láska byla je a bude vždy slepá.

angelak
01.02.2022 4 z 5

Zajímavá zkušenost - doporučila bych přečíst všem dívkám

japam
30.12.2021 5 z 5

Rozhodně stála za přečtení.

Myš007
29.12.2021 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá a úplně odlišná, než všechny ostatní knihy s touto tématikou. Škoda, že je tak krátká, měla jsem přečtené za 2 cesty vlakem. Zavedla bych jako povinnou četbu pro všechny dívky a ženy, co si chtějí začít s muslimem...

alnahu
05.12.2021 3 z 5

Kniha je napsána stručně ,ale výstižně. Některé ženy jsou prostě nepoučitelné.

Jirinamac
11.10.2021 3 z 5

Knížka na jedno odpoledne. Je tady popsáno více příběhů, jak se žije s muslimem, ale hlavní je příběh autorky a příběh Simony. Autorka je nápomocná ženám, kterým unesl partner dítě do muslimské země. Pokud autorka zná mentalitu arabských mužů a ví, že jejich lenost a vytěžení peněz z hlouposti žen je veliká, tak se divím, že by to dotovala i ze svého zdroje obživy a prodala si vlastní podnikání. Trošku se v knížce dozvíme o koránu a historii arabské kultury. Knížka se čte dobře, ale celkem nic hlubšího ve mně nezanechala. Dost mi tam chyběly i nějaké emoce, autorka se stala 2x vdovou, ale přišlo mi, že to ani nijak neprožívala.

Kathuš
05.07.2021 5 z 5

Bezva kniha, přečtená během jednoho dne na dovče. Skvělé a poučné čtení napsané s lehkostí.
Člověk jen zírá, co vše je možné a o čem všem je taky život. Děkuji.

Miruš
05.07.2021 4 z 5

...lidi jsou opravdu nepoučitelní...

pavlina0821
26.05.2021 5 z 5

Klobouk dolů. Ze všech knížek s muslimskou tématikou, co jsem dosud přečetla, je tato naprostý top. Vše krásně popsané, žádná zbytečná "omáčka" okolo. Četlo se to samo a skvěle. Moc se mi líbilo i to, jak autorka ke konci popsala několik příběhů žen, kterým pomohla. Opravdu doporučuji.

Kytka08
03.05.2021 3 z 5

Kniha jako taková se mi líbila, téma je velmi silné, ale nelíbilo se mi jakým stylem je napsaná. Ale rozhodně za přečtení stojí.

Ewishekk
12.04.2021 5 z 5

Čtivá kniha inspirována autorčiným příběhem s mnoha oči otevírajícími příběhy dalších dívek, které se nechaly zmást láskou, která měla zpočátku krásnou podobu a vyústila v peklo. Mockrát děkuji za otevřenou zpověď, na mnoho knih s tímto tématem jsem ještě nenarazila, o to víc mě téma zaujalo.