Ztracená brána

Ztracená brána https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205536/bmid_ztracena-brana-lFN-205536.jpg 4 68 16

Mither Mages série

1. díl

Danny North od útlého dětství věděl, že se jeho rodina liší od těch ostatních, a že se on sám liší od svých příbuzných. Zatímco se jeho bratranci a sestřenice učili vytvářet věci, které obyčejní lidé nazývají vílami, duchy, golemy, trolly, vlkodlaky, a činí další divy, jež jsou jejich rodinným dědictvím, Danny měl strach, že nikdy žádné podobné nadání neprokáže a bude mezi svými nejbližšími ztracený. Vyrostl v rozlehlém a nesourodém domě, v odloučení hor západní Virginie, daleko od měst, daleko od škol, daleko od jiných lidí, obklopen desítkami tet a strýců, bratranců a sestřenic, jimž vládl jeho otec. Dům halí řada tajemství a platí v něm řada pravidel, která musí Danny bezpodmínečně dodržovat. Je v něm i tajná knihovna, již tvoří jen několik desítek svazků, ale žádný z nich není v angličtině - od Dannyho a jeho mladých příbuzných se však očekává, že si jazyk knih plynně osvojí. A třebaže jeho nejbližší mohou svobodně kouzlit, kdykoliv se jim zachce, nikdy je při tom nesmí vidět lidé zvenčí. K některým tajemstvím však nemá přístup ani Danny, a ta nakonec vyústí v pohromu pro celou rodinu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Lost Gate , 2010


více info...

Přidat komentář

reader14
21.09.2023 5 z 5

Za mě naprosto boží, bavil mě nápad i provedení. Na to, že je to v celku "No name" kniha kterou jsem našla náhodně v Levných Knihách, tak super zážitek.

DericCaster
23.09.2021 5 z 5

I já na knížku narazil v LK a vlastně mne zaujalo spíš autorovo jméno a říkal jsem si, až jednou nebudu vědět co číst, třeba se šikne... Šikla... A naprosto zaujala a bavila....


Taťka Hraboš
02.08.2021 5 z 5

Kniha zakoupena za padesátku v Levných knihách, protože už jsem se na autora delší dobu chystal. Vzal jsem si ji na dovolenou s přesvědčením, že 400 stran na týden musí stačit, ale v polovině té doby bylo hotovo. Autor mi prostě sedl - jak stylem vyprávění, tak postavami či svým propracovaným magickým systémem a kouzelnickým světem (pravda, třeba s Harrym Potterem to nelze srovnávat, ale to plyne už z počtu stran, které se rozhodli autoři svým postavám dát k dispozici). Je to hlavně kniha velmi svižná, bez vysloveně slabých míst, ve kterých by bylo možno čtenářské tempo zvolnit.

lampernaqui
03.09.2020 3 z 5

Zajímavá a v některých věcech i originální fantasy. Je ale škoda, že hlavní postava mi k srdci nepřirostla, spíše ty vedlejší kolem ní. Já vím, je to šprýmař, jak mi bylo několikrát autorem sděleno. Pro mě to byl bohužel až do konce otravný element. Svět bran je ovšem zajímavý, jen se přiznám, že když se do vysvětlování Card pustil naplno, že jsem měl co dělat, abych si to dovedl představit. Kniha má samozřejmě pokračování, ale nijak mi zatím nevadí, že u nás asi nevyjde.

lucie2371
10.08.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších fantasy knih jaké jsem četla. Kniha byla napínavá od začátku až do konce a byla i zábavná. Hodně jsem se u ní nasmála. Rozhodně doporučuji! Škoda jen, že další díl u nás už nevyšel :-(

Braenn
18.06.2020 4 z 5

Koupila jsem si tuto knihu náhodou. V levných knihách, abych měla co číst v autobuse, s vidinou toho, že ji pak z milosti nechám někde v knihobudce. A světe div se! Nekonalo se trapné young adult scifi, které jsem dle obálky a anotace očekávala. Ano, hrdina je třináctiletý puboš, a zápletka je ohraná až běda. Totiž chlapec, žijící v komunitě nadaných mágů, sám nemá žádný talent a je šikanován, aby následně zjistil, že je vlastně supermág lepší než zbytek světa, a vydal se zachraňovat... no když ne svět, tak aspoň akné svých spolužaček.

Hrdina není blbec, je poťouchlý a trošku záludný, vypočítavý a inteligentní. Zároveň dokáže být zpovykaný přesně tak, jak to odpovídá jeho věku, což přidává příběhu na plastičnosti. Děj příjemným tempem vypráví co a kde a jak a proč se událo kolem oněch bran. Plyne svižně a že je sem tam nějaký zvrat až okatě předurčen náhodou, no tak budiž, hlavně že to dává plus minus smysl! Co ale neodpustím je absence autorovy představivosti ohledně lidské psychiky. Totiž: (spoil!) zavřete tři pokusné objekty, z toho dva ve věku 4 a 6 let na dva roky na samotku, a jediný výsledek je jejich fyzická zesláblost? Naštěstí to byl celkem ojedinělý kiks.

Dvě linie příběhu nejdřív matou, pak je člověk vezme na milost a začne si je užívat. Je to nenáročné, ale poutavé, a tak nějak nechápu, proč to nemá další díl? Dávám slabší čtyři hvězdy, protože jsem nečekala nic a dostala docela dost. A protože za 59 korun je to supr čtení!

Aliii
12.11.2019 4 z 5

Příjemné překvapení. Od autora jsem zatím četla jen Enderovu hru a tohle byla dost změna. Příběh Dannyho mě bavil (v průběhu děje se zábavnost stupňovala), jen za ten uspěchaný konec dávám o hvězdičku méně. Škoda, že autor honil termín uzávěrky...

orson
12.08.2018 3 z 5

Orson Scott Card je můj velký oblíbenec, ale tato kniha mě moc nezaujala. Do čtení jsem se musel místy i nutit, což se mi u něj hodně dlouho nestalo.

AbigailM.M.
25.11.2016 5 z 5

Celkem zajímavý příběh. Už dlouho jsem nečetla něco, co by mě bavilo, ačkoliv se mi krátil čas z důvodu vrácení do knihovny, kniha byla dobrá. Danny je zvláštní postava je dítě a dělá šprýmy a zaroveŇje chytrý a učí se rychle. Jako postava nebyl špatný, Co se týká Hněta, to jsem zpru nepochopila, ale na konci se to vyvrbilo. Sem tam jsem se zarazila, ale jinak se mi to četlo dobře =)

SBH
24.05.2016 3 z 5

Kniha se mi líbila, ale... Už podezřelé bylo, že jsem se od ní dokázala odtrhnout. Autorův styl mi sedí, snadno si zamiluji jeho postavy, píše lehce a je rozený vypravěč. Na této knize však bylo cítit, že je vytvořená ve spěchu. Poslední stránky pan Card odevzdal snad rovnou do tiskárny. Chyba. Dannyho příběh tak nějak poskakuje, schází mu plynulost a gradace. To sice zásadně nepožaduji, nicméně zmíněná nevyrovnanost představuje jednu z řádky drobných závad. Velké humanitní poselství se na čtenáře zběsile vysype v předposledním odstavci. Příběh Hněta není pro Dannyho osud vůbec důležitý, ačkoli chápu autorovy důvody, proč jej použil. A narážím na naprostou a zásadní chybu díla. Smrt Trika. V této otázce se všechny zúčastněné postavy (tj. vlastně všechny z Hnětovy části) zachovají nelogicky, nesmyslně, neprozíravě až iracionálně, pominu drobnost, že také plošně sociopaticky. Jediné vysvětlení pro tento zádrhel vidím v úlitbě krvelačnému čtenáři, aby si upíři mezi námi taky trochu smlsli. Podle mého naprosto zbytečné a pro dílo škodlivé řešení.
Navíc, ale to už asi přestanu hlasitě naříkat, kniha má opět rozplizlý závěr bez řádného zakončení, jenže to je v dnešní době tak obrovská móda, že již raději pomlčím navždy. Ale i tak doporučuji.

CrazyDuck15
21.05.2016 4 z 5

Zahanbeně přiznávám, že to je první kniha, kterou jsem od Orsona četla, přestože se už takovou dobu chystám na Enderovu hru a ostatní, ale nějak se začít musí, no ne?
Kniha byla příjemná, zábavná a čtivá. Přestože se objevily chvíle, kdy bych některé postavy praštila, aby se probraly, jsem s výsledkem celého díla spokojená a myslím, že mohu s klidných svědomím říct, že se k ní někdy v budoucnu vrátím, abych si oživila celý svět Otců bran a všech ostatních.

moira2912
26.09.2015 5 z 5

9.7.2015 - 4,5*
SPOILER
[Ta dě*ka! Ta zatracená, zkur*ená čubka! Kdybych ji rozdrásala na kousíčky a znova složila, jen abych ji stáhla z kůže, bylo by to málo. Jak mohla. Jak mohla?!!!]
KONEC SPOILERU
(spoiler spíše proto, že jsem nadávala jako dlaždič, ale... jak? Proč? Proč?)

- je to zvláštní kniha. Vypráví dvě dějové linie, jedna je o Dannym, kterou bych hodila pod YA, až na některé hilarious detaily, kdy se hlavní hrdina setkal s podsvětím. Jsou úžasné. Taky, Danny je malý génius a to, jak Card hází jen tak mezi řečí odborné narážky/vtípky na různé teorie, to jsem si zamilovala. I když je pravda, že se místy styl psaní svou... ne strohostí, ale rychlým tempem zdál až moc jednoduchý.
Druhá linie je o postavě Hněta, který žije v jiném světě (planetě?), příliš si nepamatuje svou minulost, ale má vzácný magický dar a je postavou, která je ze začátku nenápadná, ale čím více jsem o ní četla, tím více jsem si ji zamilovávala. A tuhle linii bych označila za plnokrevnou klasickou fantasy. Hnět (proč nezůstali u jména Wad? Well, sice by se to bilo s tím zbytkem přeložených jmen, takže je to nejspíše lepší, ale... Hnět vs. Wad? Chjo...) měl sice v knize méně prostoru, stejně bych ale nakonec řekla, že jeho linie byla lepší.
A dohromady to kupodivu pracovalo skvěle. Později.
- magie byla skvělá. Chci vědět více. Stejně tak pozadí. Už z doslovu autora jde poznat, že toho má ještě mnoho co nabídnout.
- kniha pokrývá docela velké rozpětí let, což je super. A přestože Ztracená brána nekončí cliffhangerem, stejně jsem zatraceně zvědavá, co Card nabídne příště.
- postavy jsou skvělé. Chovají se úžasně. Věrohodně.
Líbilo se mi to. Moc. :)

Bobšule
31.08.2015 5 z 5

Jedním slovem nádhera! Dlužno podotknout, že autor se nijak zvlášť se čtenářem na počátku nemaže. Začne příběh vyprávět a ty se, milý čtenáři, chyť, nebo máš smůlu. Na druhé straně, už po několika stránkách se lze poměrně dobře orientovat a člověk záhy zjistí, že těch "abnormalit" a "sci-fi - fantasy speifičností" není zase až tak dramaticky mnoho. Stačí si utvořit jakousi představu toho, co jsou klanti, co je extern a bránu si pak už každý zvládne představit levou zadní.
Kniha se mi opravdu moc pěkně četla. A neměla pro mě jediného hluchého místečka. Jsem velice upřímně zvědavá na další díly.

Jacinda
21.06.2015 2 z 5

zvláštní. po enderově hře absolutní změna. především děj je rozvleklý a první půlku knihy se skoro nic neděje. Dále si nemůžu pomoct, ale překlad jména Hnět je fakt příšerný a iritovalo mě to po celou dobu. SPOILERY.
Transformace velkých bohů asgardu do postav Thora a lokiho, kteří v knize vystupují takjak vystupují mi přijde spíš jako ostuda. Jasně, je to tím, že jsem viděla filmové verze komiksu, ale nemůžu si pomoct. závěr byl super, ale děsně zkrouhlý. konfrontace danny a allies vs. enemies byla příliš krátká. de facto jsem to dočetla jen proto, že to byl narozenový dárek a že se snažím načíst co nejvíc fantasy a scifi

ciniminisek
06.03.2015 3 z 5

Přes podobnosti s jinými tituly, dokonce i těmi od stejného autora, titul Ztracená brána určitě stojí za přečtení a možná napomůže i pár dospívajícím, si tento žánr přiblížit, ba dokonce oblíbit.

maca5449
06.11.2014 4 z 5

Celkem zábavné. Chlapec (13) v jednu chvíli neumí nic a nejednou je z něj mega-mág! Volejme sláva! Máme tu výjimečného, zázračného hrdinu, který spasí svět, pokud ho někdo předtím nezabije! Nicméně kniha je plná Dannyho poťouchlého myšlení puberťáka, vtipných scén i dialogů. Je dobrá a těším na další díl.

Autorovy další knížky

Orson Scott Card
americká, 1951
1994  88%Enderova hra
2002  89%Mluvčí za mrtvé
2001  89%Enderův stín
2002  78%Xenocida
2010  84%Ender ve vyhnanství

Kniha Ztracená brána je v

Právě čtených1x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce74x
Chystám se číst21x
Chci si koupit9x