Zrod českého státu. 568-1055

Zrod českého státu. 568-1055 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118502/bmid_zrod-ceskeho-statu-568-1055-PWK-118502.jpg 5 41 9

Jak probíhal příchod Slovanů do českých zemí a jaké byly jejich vztahy k domorodému obyvatelstvu? Kdo jsou „Bohemi“ západních pramenů? Jak došlo k utvoření přemyslovské dynastické pověsti? Proč nikdo nikdy nezpochybnil přemyslovský primát? Vyvážely se české granáty už v 7. století? Odkud přicházelo české stříbro, které v raně středověkých Čechách představovalo zjevně jeden z hlavních obchodních artiklů? Tyto a mnohé další otázky si klade kniha historika a archeologa Petra Charváta Zrod českého státu (568–1055). Zachycuje období od příchodu Slovanů po definitivní zformování českého státu za knížete Břetislava I. Autor, vědecký pracovník Orientálního ústavu Akademie věd ČR a uznávaný odborník v oborech středověká slovanská archeologie a klínopis, zasazuje dějiny slovanského etnika na našem území do širšího kontextu evropských politických, hospodářských, kulturních i náboženských dějin. Zabývá se politickými a společenskými proměnami, stejně jako strukturou dálkového obchodu raně středověké Evropy a vztahy pronikajícího křesťanství k přežívajícímu pohanství či k náboženstvím a kultům východu, například perskému mazdaismu... celý text

Přidat komentář

Janizoun
22.09.2023 5 z 5

Na tuto úžasnou knihu jsem si vzpomněla až nyní, po letech. Kniha je originální a jedinečná tím, že se dozvíme o vzniku našeho státu jiným pohledem, pohledem pana profesora. V knize je zachyceno období od příchodu Slovanů, po vytvoření českého státu za knížete Břetislava I.
Toto čtení doporučuji všem, dozvíte se mnoho věcí o vzniku našeho státu, které možná vůbec netušíte.

Bašťák
19.07.2019 5 z 5

Velice zajímavá kniha či spíše studie. Nejde o systematický výklad historie ale spíše o představení závěrů a teorií (na což autor vždy upozorní) pana profesora týkající se některých nevyřešených otázek vzniku našeho státu. Vše je náležitě zdůvodněno a tam kde prostě není z čeho čerpat je řečeno jasné nevíme. Dost často se dostáváme za hranice Čech ba i Evropy a některé souvislosti jsou dosti překvapivé a zajímavé. Pro zájemce o ranou českou historii povinné čtení.


baacinka
21.02.2019 5 z 5

Jako vždy - napsané tak krásně, že se člověk i pobaví, přestože na mnoha místech se jedná o obtížnou četbu. Originální, možná až moc originální a odvážné závěry, prostě super jako vždy u knih od pana profesora.

jezekk
28.07.2018 5 z 5

Jako laik nedokážu posoudit platnost všech autorových závěrů a vývodů, ale působí přesvědčivě. Ostatně sám autor na omezenost důkazů pro svá přesvědčení častokrát v textu upozorňuje, což oceňuji jako čestný přístup. Kniha je napsána pěkným jazykem, její četba byla pro mě velkým přínosem.

Recycler
03.03.2018 5 z 5

Vynikající. Pohled na vznik státu s ohledem na jiná, než jen slovanská etnika, je obohacující. Ať to tenkrát bylo jak to bylo... mohlo to být i takhle. A to je na historii to nejzajímavější. Nelze než doporučit.

kasparos
11.02.2017 5 z 5

Výborná kniha

jarmik
27.12.2015 5 z 5

Nádherná knížka o raném středověku v Čechách. Autor jde poctivě století po století, včetně temného 8. století, kde prameny zcela mlčí. Silnou stránkou jsou úvahy v mezinárodním, ba globálním kontextu. A konečně bych jako přínos pro mě vyzdvihl vysvětlení různých aspektů obchodu otroky, který byl evidentně zásadní okolností vzniku našeho státu.

plaguedoctor
29.03.2014

Zajímavé popularizační čtení, ale s většinou autorových názorů se neztotožňuji a mnohé mi dokonce připadají dost přitažené za vlasy.

honza66
28.03.2013 5 z 5

Velmi fundovaná a přitom čtivě napsaná kniha. Potěší historika, poučí laika.