Boleslav II.

Boleslav II. https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74104/bmid_boleslav-ii-wJL-74104.jpg 4 32 5

Sjednotitel českého státu. První moderní monografie o sjednotiteli českého státu a zakladateli pražského biskupství. Autor, známý český archeolog, podává prostřednictvím životopisu význačného českého panovníka konce 10. století obraz přelomového období českých dějin, kdy probíhal postupný přechod od starého kmenového zřízení k zformování státu a dále christianizace, spojená s vytvářením sítě základních církevních institucí. Životopis knížete Boleslava II. představuje kostru díla, které zachycuje vzestup českého státu v prvních letech vlády velkého knížete, i těžkou krizi dalších let. Svébytnou kapitolu tu představuje výklad o vztahu pražského knížete a Slavníkovců, který vyústil v jejich vyvraždění r. 995. Kniha potěší zájemce o české dějiny a speciálně o počátky křesťanství u nás.... celý text

Přidat komentář

Kopta
20.12.2022 4 z 5

Uvítal jsem odlehčenější způsob pojetí celé knihy, nicméně občas jsem narážel na to, že kniha za mě ani tolik nereflektuje život Boleslava II. jako spíše jeho doby. Což se dá chápat v rámci dostupnosti pramenů, jen je trochu škoda, že kniha nese přímo název po něm, ale pocitově za mě je vladaři věnováno asi 15 % knihy.

Cortegos
01.06.2022 5 z 5

Naprosto parádní čtení. Kniha možná spíše než konkrétně o Boleslavovi II. píše obecně o Čechách v 2. pol. 10. století, o každodennosti, myšlení, náboženství a kultuře té doby. Pokud tedy hledáte nějaké shrnutí těchto nesmírně zajímavých oblastí historie člověka, je tato publikace určitě příhodná. Jak již bylo řečeno, téma knihy je pojaté dosti volně a možná více se čtenář dozví o sv. Vojtěchovi než o Boleslavovi II. Jako člověk, který se některými aspekty tohoto tématu zabýval, musím říci, že některé teze autora jsou možná až nadmíru spekulativní, jindy však zase přináší originální myšlenky, se kterými jsem se v jiné literatuře nesetkal. Populárně-naučný styl však tento volný postup samozřejmě umožňuje.
Pokud odhlédneme od drobných nedostatečností, musí na tomto místě zaznít, že se jedná o naprosto skvělou, zajímavou a velice čtivou práci, kterou zařadím do svého nevelkého pantheonu knih o historii.


honza66
30.03.2020 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, žádné školometské přepočítávání letopočtů, ale kontext, souvislosti a spousta zajímavých detailů a postřehů z nejrůznějších oblastí starověkého a středověkého života v Čechách. Je vidět, že autorův osobitý styl není náhodný - podobně je napsána i další skvělá kniha "Zrod českého státu 568-1055". Takto by se měla psát historická literatura a o čtenáře by neměla nouzi!

de_baques
03.11.2017 3 z 5

Autor nedokázal dodržet osnovu knihy, byť by to byla třeba ta nejjednodušší chronologická, chápu, že použitelných pramenů mnoho není, ale tohle byl takový guláš informací, skákalo se ze století do století, častokrát se s jednou informací opakoval na víc místech, zkrátka knize těžce chybí pojivo v podobě silného hlavního příběhu.

Holmann
31.01.2017 5 z 5

Přijemný přístup autora k psychologii a vůbec prožitku a chápání bojových střetů a bitev daného období. Jinak se mnohdy příjemně vymyká zažitým téměř historickým stereotypů české školy - ale přitom poctivě sám upozorňuje, že se jedná o jeho názor.
Jako jiné knihy příjemné čtění hlavně pro laika.