Žraloci a malé ryby

Žraloci a malé ryby https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245640/bmid_zraloci-a-male-ryby-245640.jpg 5 136 25

Světově proslulý román z prostředí bojů ve vodách Atlantiku během druhé světové války je příběhem několika mladých příslušníků německého námořnictva, kterým válečná mašinérie vyměřila krutý a krátký život, v němž jsou nuceni se projevit v celé své lidské nahotě.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Haie und kleine Fische , 1956


více info...

Přidat komentář

baji42
22.01.2024 5 z 5

Krásně napsaná kniha, začtete se a celý den se na ni těšíte. Ovšem při některých scénách se dostavily klaustrofobické pocity. Po této knize bych do ponorky určitě nevlezla :-).

BlaV.
05.11.2022 5 z 5

Vynikají román, který určitě stojí za přečtení.


heavy66
12.03.2022 5 z 5

"Za soumraku objevily dvě lodě hlídkové flotily dvacet mužů a devět živých vytáhli z vody. Cestu jim ukázali rackové."

Sugestivní válečný román, který mě vždycky vtáhne do mořských hlubin. Příběh party mladých kluků, které odvedou k válečnému námořnictvu, je na začátku o výcviku, legraci, chlastu a děvčatech. Postupně začíná přitvrzovat, brutální krvavé scény přibývají a námořníků ubývá. Konec je děsivý, Smrt klepe na ocelový plášť ponorky a okolo vybuchují hlubinné miny. Knihu můžu doporučit, ale prožít bych ji nechtěl!

TaťkaMF
14.07.2021 5 z 5

Román z válečného námořního prostředí z období druhé světové války, který čtenáře zavede do drsného, krvavého a nespravedlivého světa válečné paluby.
Příběh sleduje osud vojáka Teichmanna a jeho nejbližších kamarádů, kteří začínají na minolovkách a končí v ponorkách. Od začátku do konce ale prožívají neuvěřitelně špinavou válečnou každodennost a jejich pohled na svět se postupně mění v až rezignující cynismus.
Skvělá a záživná kniha. Od poloviny byla pasáž, která trošku nudila, protože boj a umírání se zkrátka stalo denním stereotypem. Konec je nicméně výborný a knihu hned zítra půjčuji strýci.

bertrand
01.03.2021 5 z 5

Pokud je kniha "proslulá" jak se píše v anotaci, tak právem. Válka je hnus, moře kruté a netečné a mezi tím, ve svěráku, postavy této knihy. Moc k nim nepřilněte, v dalším odstavci už můžou být mrtví, zmrzačení, šílení.... ještě bych připomněl, že kniha je poutavá nejen svým dějem, ale i tím, jak je psána, ten styl vybízí k přemýšlení, bere čtenáře jako partnera v této fascinující a odpuzující válečné jízdě...

plutoking
17.01.2021 5 z 5

Člověk brzo zapomene, že hlavní hrdina je klučík...drsné, věcné a naturalistické

jprst
03.05.2020 5 z 5

Poutavý válečný román, který jsem četl v průběhu let od jeho prvního vydání u nás několikrát a který ani s odstupem času neztrácí svou působivost a přesvědčivost.

Pavelpi
02.05.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem už četl mockrát a pořád se mi líbí.Je to napsáno z pohledu mladého kluka,který jde s nadšením do války a námořnictvo se mu líbí.Ale postupně dochází k tomu,že válka je naprosto nesmyslná a prvotní nadšení a hrdost se mění na boj o přežití a záchranu života.

Ava365
11.12.2019 5 z 5

Skvělá válečná kniha popisující život námořníků na bojové ponorce.

ArwenAragorn
13.06.2019 5 z 5

Skvěle popsáno, silný příběh. Výborný válečný román.

Guzzi
27.03.2018 5 z 5

Naprostý souhlas s "1amu", mám ji rovněž v knihovně hned vedle Krutého moře, akorát z druhé strany mám ještě Konvoj do Murmanska :)

1amu
27.03.2018 5 z 5

Mám ji v knihovně hned vedle Krutého moře (umocněného ještě nezapomenutelným filmem). Precizní pohled na život mladých lidí, které osud poslal bojovat a žít v "uzavřené konzervě". Měl jsem možnost hodinové prohlídky U-Bootu v přístavu města Bremerhaven. Teprve tam dole si člověk pokládá otázku- nezešílel bych ? Všechno vypočítáno prostorově na centimetry a ty ještě námořníkům ubírali. Žádné soukromí, a co jídlo ? (Víme, že Němci zrovna vařit neumějí). Jedno WC pro 40 lidí ! A teď chlapci bojujte za "fírera" a Říši ! Kniha je mistrovsky napsaná, hlavně s perfektní znalostí prostředí- děj už šel autorovi nejspíše sám od ruky.

kalache
02.03.2018 4 z 5

...do tanku a do ponorky bych nikdy nevlez...

gersie
07.01.2017 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha. Myslím , že by si ji měl přečíst každý, aby si uvědomil jak dobře se máme a jak špatně se mohou mít lidé , kteří se stanou obětí nesmyslných rozhodnutí mocných. Válečná kniha , která ukazuje pro nás neobvyklý pohled ze strany Německých vojáků bojujících za vůdce a svou vlast a posléze o přežití. Ukazuje lidské povahy , které válka ještě více zdůrazní. Přesně popisuje jak statečné a obětavé chování obyčejných vojáků , tak panovačné , ziskuchtivé a vypočítavé chování vysokých velitelů, kteří ani nemají tušení čím obyčejní lidé za války procházejí.
Náramně zachycené lidské charaktery a přesně barvitě popsané nejdrsnější scény z boje jsou naprosto sugestivní a čtenáře vtáhnou přímo do děje. Myslím , že každý musí ještě dlouho po přečtení tak zdařilého díla přemýšlet nad hlubokým posláním vysloveným na stránkách knihy.

achilles
13.01.2016

Nebudu hodnotit, ale komentář napíši. Je to bezduchý příběh. Válečných knih jsem četl dost a málokdy je odkládal. Autor je námořník a tudíž se zaměřil na denní život námořníků. U knížek ale očekávám i nějakou myšlenku, napětí. Čekání, kdy se někde objeví mina, není příliš poutavé. Možná ve filmu.

hanes1954
29.12.2015 5 z 5

Neskutečně silný příběh mladých německých námořníků v 2.světové válce,všem vřele doporučuji k přečtení!

svatas007
24.09.2015 5 z 5

Kniha je velice silná v tom, jak líčí příběh mladíčka, který se rozhodl bojovat za svou vlast. Z pohledu člověka žijícího po 2.světové válce, kdy se příběh odehrává, má jednu velkou smůlu - bojoval na špatné straně. Jenže to z něj nedělá špatného člověka. Do války a života námořníka šel proto, aby ukázal svou dospělost.
Příběh krásně popisuje všední starosti mladíka, který je v armádě. A je úplně jedno, jestli na té správné či nesprávné straně. Má své slabůstky a zároveň není moc připraven na hrůzy, které může zažít. A právě tohle je v příběhu to nejsilnější. Po přečtení si totiž říkáte něco o tom, co byste na jeho místě dělali vy?

Melic
02.12.2014 5 z 5

Výborná knížka mísící krutost s humorem, klidné chvíle s napínavými, prostou lidskou přirozenost s filozofickými myšlenkami. Nejdříve plujeme s hrdiny na lodi a pak v ponorce, což je pro mě ještě děsivější představa. Čtenář celou knihu žije s válkou, skoro ji bere vzhledem k prostředí jako přirozenou věc, s lidmi bojující za svůj národ, jen aby mu pak bylo připomenuto, že skutečnost je jiná. Silné okamžiky v knize jsou jak z okamžiků boje, tak i v rozhovorech (třeba kněz a gestapo). Prostě tuto knihu dávám i do doporučených.

fereny
18.03.2014 5 z 5

Zpočátku jsem si myslela, že mě to snad bavit nebude, ale pak mě to dostalo svou silou. Je to velice autentický silný až drsný příběh.

Dudu
26.11.2013 5 z 5

Z počátečního kurzu, kde dostávají pořádně zabrat do těla, se Teichmann a spol dostávají do válečného pekla. V rachotu hlubinných náloží se odvíjí příběh, který má v sobě kamarádství a odvahu a jenž odhaluje krutost celé té mašinerie se jménem válka.