Zradný príliv

Zradný príliv https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470743/bmid_zradny-priliv-6534c4bb9b91f.png 4 50 15

Inteligentný psychologický triler, ktorý skúma, ako naša minulosť – najmä naše detstvo – formuje a narúša náš život v súčasnosti. Jane Harperová nás zavedie do jedinečnej atmosféry zátoky Evelyn Bay v Tasmánii, ktorá je známa svojimi hlbokými jaskyňami a nebezpečným prílivom. Jedného rána sa v zátoke nájde zavraždená mladá žena. A miestnym sa odrazu zdá, že temná minulosť, na ktorú sa všetci snažili zabudnúť, sa opakuje. Existuje súvislosť medzi touto vraždou a udalosťami spojenými s násilnou smrťou, ku ktorým došlo počas divokej búrky pred dvanástimi rokmi?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Survivors , 2020


více info...

Přidat komentář

Fleur213
26.03.2024 2 z 5

Pro mě bylo tempo románu příliš rozvleklé, dialogy nudné, postavy se ničím nevymezovaly, extra nezaujaly, neztotožnila jsem se s nimi. Jediné co se mi líbilo - samotné vyústění děje - to bylo vskutku zajímavé. Zkrátka příběhu za mě chyběla jiskra, i míň stránek by knize prospělo. Nad spisovatelkou ještě nelámu úplně hůl, uvidíme s čím přijde příště.

ddkk
19.02.2024 5 z 5

Knihy Jane Harperové mám moc ráda. Její příběhy nikdy nejsou běžné prvoplánové detektivky nebo thrillery. Autorka v každém z nich dokáže pracovat s psychologií postav tak, že motivace jejich činů je srozumitelná a mnohdy i pochopitelná (i když nikoli vždy odpustitelná). A často jsou tu skryté souvislosti, které sahají do minulosti hrdinů...

Bezesporu zatím nejlepším z jejich románů, které u nás vyšly, bylo Sucho, ale ani ty další za ním moc nepokulhávaly. Navíc způsob, jakým JH dokáže popisovat vesměs úžasnou, často divokou a nebezpečnou australskou přírodu, je mimořádný.

Ani tasmánský příběh mne nezklamal. Policejní vyšetřování smrti mladé dívky je tu jakoby až v druhém plánu. Ve skutečnosti se tu pomalu rozplétá cosi, co se událo už dávno předtím...A tohle Jane umí výborně.

Doporučuji.


Dandy1
15.02.2024 odpad!

Jane Harper patří k mým oblíbeným autorům. Tady však vůbec nepoznávám její rukopis. Přečetla jsem 258 stran a zahazuji. Vyšetřování vůbec neprobíhá, jen spekulace mezi obyvateli. Do toho skáče minulost a občas ani nevím o kom vlastně čtu. Na čtení se netěším a to se mi stává opravdu zřídka.

holkazaknihou
31.01.2024 5 z 5

Po dlouhe dobe davam 5 hvezd, protoze me tahle kniha vazne bavila.
Byla napinava, tajemna a hezky gradujici. Neni to kniha, kterou prectete za jeden vecer, ale zase ji nedokazete odlozit. Doporucuju..

annora_cte
22.01.2024 3 z 5

Přeživší je první knížka, co jsem od autorky četla. Anotace mě hodně zaujala a byla jsem na knížku zvědavá.
Děj se odehrává v přímořském tasmánském městě a sleduje partnery Kierana a Miu, kteří se i se svou novorozenou dcerkou vrací po letech zpátky do Evelyn Bay. Oba zde vyrůstali, ale bohužel nemají na toto místo jen šťastné vzpomínky. Před lety zde došlo k bouři, při které zemřel Kiearnův bratr.
Nebylo snadné se do knihy začíst. Děj mi přišel poněkud zdlouhavý. Až když se rozjela hra plná tajemství a záhad, začalo mě to bavit.
Samozřejmě nesmím opomenout, jak si autorka prohrála s popisem okolí. Líbilo se mi, do jakého prostředí děj zasadila.
Na konec jsem byla zvědavá. Držela mě touha znát odpovědi na své otázky a zjistit, kdo za vším stojí. Co se žánru týče, kniha patří mezi thrillery, spíš bych ji ale zařadila mezi takové detektviky. Chybělo jí to napětí, které od thrilleru očekávám.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji @hostbrno

ArwenAragorn
21.01.2024 5 z 5

81%
(
Možné spoilery)
Kieran se nezastavil, dokud nedošel až nahoru na konec pěšiny po útesech a nestanul na vyhlídce, kde se opřel o zábradlí, jako už tolikrát předtím. Cítil, jak se do skalisek a mořských vln opírá vítr. Nikde nikoho neviděl.
Dole se rozkládal jenom nekonečný prázdný oceán, táhnoucí se až k obzoru. Kieran se co nejvíc naklonil a natáhl krk. Pláž pod ním připomínala jen úzký pruh, dost tenký na to, aby Kieran ihned zneklidněl. Přeživší, stojící uprostřed moře, olizovaly vysoké vlny. Všude kolem poletovali rozrušení ptáci.
________________________________________________________________________
Dávám nejvyšší hodnocení protože:
1. Mám pro autorku slabost, její kniha Sucho byla dokonalá
2. Mám pro autorku slabost, její kniha Ztracený v pustině byla
skvělá, Síla přírody byla výborná
3. Mám pro autorku slabost
U Přeživších se jedná o psychologickou detektivku s prvky thrilleru. Okouzlilo mě prostředí Tasmánie, nemilosrdný oceán se sochou Přeživších, děsila jsem se jeskyní a nějak jsem nechápala, jak mohl Kieran slézat a vylézat po nebezpečném útesu s miminkem v nosítku.
V městečku Evelyn Bay žijí lidé se svými skrytými tajemstvími a vinami, postavy odtud jsou bravurně popsané. Autorka umně proplétá minulost se současností. Smrt Gabby jsem chápala jako nešťastnou náhodu, smrt Bronte už nešťastná náhoda nebyla, ale motiv byl stejně politováníhodný. Takže jsem vlastně s vrahem tak trochu soucítila.
Přeživší mají výbornou atmosféru, dobře se čtou, jde tady o pomalé vyšetřování smrti Bronte, příběh je na různých místech, hlavně ke konci napínavý a odhalení vraha je nečekané.
Velice ráda doporučím, ale nečekejte žádnou rychlou jízdu.

bookcase
18.01.2024 4 z 5

Taky se hlásím mezi spokojené čtenáře, mám ráda Austrálii, Jane Harper taky a ponuré psychothrillery, v nichž podezřívám všechny, taky.

astra3
05.01.2024 5 z 5

Mně se to líbilo. Život někdy závisí na nešťastných okolnostech a chybných úsudcích. A pokud se nenalezne pravda, ovlivní to život spousty dalších lidí a vede k dalším neštěstím.

JustWomen
04.01.2024 3 z 5

Krásná a divoká příroda, pláže, moře, nádherné popisy krajiny, ale thriller to nebyl. Taková slabší detektivka s celkem prima postavami, čekala jsem na konec, ale i ten byl taky takový umírněný.

luculi
10.12.2023 2 z 5

Od autorky jsem už četla Sucho a Sílu přírody, které mě tedy bavily více. Už si na to nevzpomínám detailněji, ale alespoň to ve mě něco zanechalo. Bohužel tato kniha mě nebavila vůbec. Nudná a vleklá, příliš dlouhá. S těžkým odhodláním jsem došla do poloviny a druhá půlka byla další boj.

Nešlo o zrovna akcí nabité dílo. Chápu i to, že každé vyšetřování má své tempo a pravda se odhaluje hodně pomalu. Že je potřeba klást stále ty stejné otázky a procházet stejné detaily, protože pokaždé to přinese něco nového. Jenže tohle bylo napsáno tak nezáživně, že jen stěží jsem udržovala pozornost a měla chuť pokračovat.

Zajímavý byl jen pohled na maloměsto, život lidí na kraji divočiny, divokou přírodu, prostě jiný život. Na návrat ke kořenům. Vzpomínky, které pomalu odhalovaly skryté věci. Kdyby to bylo napsáno poutavěji, nějak napínavěji, aby se čtenář vždycky těšil na další otevření knihy, bylo by to prostě jiné a lepší. Takto mi to v podstatě nic nedalo. Dočetla jsem to jen kvůli konci, abych věděla, co se stalo, proč a kdo za tím stojí.

2.5*

iška
08.12.2023 4 z 5

Mě v knihách Jane Harperové oslovuje krásně vystižená atmosféra prostředí a je jedno, zda jde o poušť či mořskou pláž. Umím si při četbě představit nádherné přírodní scenérie a zároveň je tu pořád jakýsi neklid, obava, napětí. Já si to docela užila.

Dela111
23.11.2023 4 z 5

Přeživší bych označila spíše za detektivku než thriller. Tady nečekejte napínavý děj s ohromujícími zvraty a už vůbec ne potoky krve. Přitažlivost příběhu spočívá v kouzelném prostředí přímořského tasmánského městečka a v dokonale vykreslených postavách tamní komunity.
Na pobřeží dojde k záhadnému úmrtí mladé ženy, které připomene dramatické události staré asi dvanáct roků. S novým vyšetřováním se vrací i spousta tajemství a nezodpovězených otázek z minulosti. Před čtenářem se postupně odvíjí příběh, který autorka skládá jako mozaiku, po jejímž složení přijde logické věrohodné rozuzlení.
Pro někoho tu může být více postav, ale já jsem neměla žádný problém se v nich zorientovat nebo rozlišit události ze současnosti a z minulosti.
Ani tentokrát se čtenáři nedočkají stejné pecky jako byla prvotina autorky Sucho. Pokud však hledáte kvalitní detektivku z přitažlivého prostředí, kde je obzvlášť ta horší stránka lidské povahy skvěle vykreslena, jste tu správně.

blackoutzuzi
21.11.2023 3 z 5

Nový krimi román od mé oblíbené spisovatelky Jane Harper, jejíž silnou stránkou jsou autentické postavy a dokonale vykreslené prostředí (tentokrát Tasmanie), což pokaždé dodá jejím příběhům skvělou atmosféru! To byly tentokrát jediné věci, které bych vypíchla, že se fakticky povedly, protože ten zbytek...no achjo, tohle hodnocení mě mrzí, Bůh ví, zda to bylo mým obrovským očekávání, ale půlku knihy jsem docela trpěla, očekávala jsem mnohem větší napětí, dramata, zvraty, klidně bych ocenila i víc mordů:)) na mě to jednoduše bylo až příliš o ničem.. zachránil to závěr knihy, ten byl super, nečekaný, věrohodný!

Kniha může uspokojit čtenáře, kteří jsou fanoušky spíše tradičních krimi příběhů a nemají rádi tuny krveprolití a surových scén - ty tady doopravdy nenajdete:) Kdybych ale měla doporučit milovníkům krimi příběhů nějakou autorčinu knihu, byla by to jednoznačně její prvotina Sucho, tu stále nic nepřekonalo.

vnimat_Krasu
20.11.2023 4 z 5

Prvních sto stran je větší výzva než obvykle. Harperová na čtenáře hodí tolik jmen a rodinnejch vztahů, že je těžký přitom nepolykat andělíčky. Jen, co se ale rozkoukáte, dorazí náležitá odměna. Harperová je totiž v 'návratech domů' absolutní virtuóz. Civilní hloubání v minulosti i v “nový tragédii se nese v senzačně čtivý lidský rovině, a whodunnit má autorka v malíčku. Závěr je navíc výbornej. Logickej. Hodivej. A to je po přečtení thrilleru podobnýho kalibru to nejlepší uklidnění budoucího čtenáře vůbec. Loňský ZTRACENÝ V PUSTINĚ bylo ještě o stupeň lepší. Přesto i tentokrát: velká lahoda.

Deia
26.07.2023 4 z 5

Od autorky som už jednu knihu čítala, takže približne som vedela, že čo mám čakať. V podstate to bolo veľmi podobné - jedna mŕtvola, pomalý príbeh, vyrovnávanie sa s minulosťou. Ale vôbec mi to nevadilo, príbeh sa mi čítal veľmi dobre, aj keď spočiatku som mala problém so spomienkami na minulosť, keďže boli len tak včlenené do textu a občas mi to prišlo rušivé a mätúce, hlavne keď v tých spomienkach na minulosť boli ďalšie spomienky na minulosť a sem-tam bolo ťažké sa zorientovať, čo sa kedy dialo, radšej by som to brala v samostatných kapitolách. To je asi tak jediné, čo mi na knihe vadilo. Príbeh ma zaujal, bola som veľmi zvedavá, že kto zabil Bronte a vrah ma nenapadol ani raz, takže záver bol pre mňa dosť prekvapivý. Páčilo sa mi aj to pomalé napredovanie poprepletané s minulosťou a postupné vyrovnávanie sa s tým, čo sa kedysi udialo a hlavne to vykreslenie jednotlivých postáv. Aj prostredie Tasmánie bolo zaujímavé.

Autorovy další knížky

Jane Harper
australská, 1980
2017  85%Sucho
2019  78%Síla přírody
2022  88%Ztracený v pustině
2023  70%Přeživší
2024  0%Vyhnanci

Kniha Zradný príliv je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce82x
Chystám se číst80x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x