Zrada ve Faranoru

Zrada ve Faranoru https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344492/bmid_zrada-ve-faranoru-9T5-344492.jpg 4 19 9

Faranor série

< 2. díl

Právě ses vrátil domů z úspěšné výpravy, ale namísto vděku se dočkáš obvinění z vraždy korunního prince. Tví nepřátelé chystají svržení současného krále. K tomu potřebují pomoc několika vlivných lidí hlavního města, proto jim rozešlou spiklenecké dopisy s žádostí o podporu. Jen nalezení těchto dopisů tě může zachránit před katovou oprátkou. V tvých stopách jdou nejen najatí zabijáci, ale nakonec se staneš trnem v oku i samotného hadího boha Setha.... celý text

Přidat komentář

cziss
04.06.2021 4 z 5

Druhý díl Stínů je také velice povedený GB. Hrací doba je o něco delší a obtížnost také, ta mi teda přišla v některých soubojích možná až moc vysoká.

lady.k
04.01.2021 5 z 5

Tato kniha je mojí první gamebook. Užilala jsem si čtení knihy. Párkrát jsem musela začít znovu jinak to byla super jízda ;) všem vřele doporučuji :-)


Harry_
17.09.2020 5 z 5

Příběh pokračuje, kde přestal v předešlé knize, přesto můžete gamebook hrát úplně v klidu bez znalosti prvního dílu. Autor se stále inspiruje slavnou sérií LW, ale protože ji neznám celou, mohu říci, že je Zrada dost originální a čtivá. Je také o dost těžší než první díl, protože ten jsme prošli napoprvé, tenhle nám trval dva dlouhé večery a museli jsme hledat správnou posloupnost. Cesta k cíli nevede tak přímočaře jako v první knize a hra za Mirka Dušína nevede k úspěchu. Přesto se mi příběh, toulání městem a gildami moc líbilo a dávám plný počet. Třeba se Honza k počaté sérii Warenorské kroniky někdy vrátí.

Lucienka
06.08.2020 3 z 5

Další dovolenkový gamebook s Harrym. 7h a docela nás potrápilo svým zašmodrchaným postupem vpřed přes hromadu slepých uliček.

stehof
18.10.2017 4 z 5

Druhá autorova kniha, vydaná opět vlastním nákladem se tentokrát celá odehrává v městě. Toto kvituji, protože v popisu života lidí, popisu jejich vzájemných vztahů, čilém ruchu na náměstích, v popisu podivných existencí živořících pod mostem, v popisu bordelu atd. je autor nejsilnější, což se již trochu ukázalo již v předchozím díle Stíny paramského hvozdu. Zde mohl svůj um ještě více rozvinout. Text oproti předchozímu dílu je znatelně delší, počet lokací přitom zůstává. Je to dáno bohatým popisem situací, rozhovorů a celkově bohatým jazykem autora. Osobně jsem sice pod fousy nadával, ale zároveň se smál, když jsem byl opakovaně okrádán chudinou a žebráky. Autor umí hezky vykouzlit prostředí a vtáhnout čtenáře/hráče do děje. Jazyk je syrový a děj také. Prostě máte pocit, že je to jako ze života. Alespoň tak, jak si to člověk představuje, když to zaplať pánbůh osobně nezažil.
Pozitivně hodnotím, že oproti minulému dílu zmizely pro mě těžko zkousnutelné popisy, kdy třeba slepý druid ohmatává „pevná stehna“ dobrodruha. Na druhou stranu si zde jeden muž vyndá dopis „ze záňadří“. Je to v podstatě správně, ale přeci jen, záňadří si představuji běžně jinak než jako chlupatou mužskou hruď… Možná jsem až moc hetero zaměřen, tohle mě trochu dráždí. Naopak mám rád, když jsou v textu lehtivé pasáže, ani tomu se autor úplně nevyhýbá, já bych osobně ještě přitvrdil, přeci jen obraz zatuchlých i pozlátkových čtvrtí města by byl ještě živější. Zejména v chudinské čtvrti - ne nadarmo se říká, že sex je zábava chudých. Lidské vztahy jsou přeci zhusta založeny na sexuálních stycích a není důvod, proč by nad tím měli autoři ohrnovat ret nebo se toho z nějakého mravnostního důvodu bát. Na rozkládající se mrtvoly jsme v textech zvyklí, na vraždy jsme zvyklí, ale téma sexu - okolo toho se chodí pořád jaksi po špičkách (zde je třeba vyzdvihnout zejména počítačovou trilogii RPG Zaklínač, která se toho nebojí a je celkově velmi úspěšná).
Text opravdu svou kvalitou snese srovnání s tím nejlepším, co je možné v ranku gamebook sehnat, ať už ze zahraničí nebo v domácí produkci. Zejména se nabízí srovníná z edicí FF a oblíbeným dílem č. 5 Město zlodějů. Téma se zde trochu opakuje, stejně tak téma zrady a útěku městskými kanalizacemi (díl č. 5 LW Stín na písku), ale zde to skoro nevadí, protože celý gamebook je velmi čtivý a zábavný. Opět je třeba upozornit na chybku v rozložení okrajů (u vazby by měl okraj být širší) a zejména je třeba opět vytknout chybějící velké ilustrace, které by zážitek z hraní ještě umocnily. Autor využívá perovky volně stažitelné z webu. Bohužel některé z nich už se objevily v předchozím díle, což není dobře.
Opět je nutné pochválit korektury textu, objevil jsem pouze jedinou chybu, což je v dnešní době samo o sobě zázrak! Samotná hra je technicky také bez chyby.
Je vidět, že autor se stává pevnější v kramflecích, nabízí nám syrový kvalitní gamebook, který není záhodno vynechat a je třeba mu věnovat pozornost. Moc se těším na další díl. Hanba vydavatelství, které není ochotné tento text vydat!

davidus
04.09.2017 5 z 5

Souhlasím se zdejším hodnocením. Další dobrý gamebook, od tohoto autora. Vypadá to, že se nám tu rozjíždí skvělá knižní série :-)

Prochyjaan
03.07.2017 5 z 5

Obyčejně začínající autor vydá první knížku a tím se jeho fantazie vyčerpá - druhá pak už za nic nestojí. U tohoto autora jsem mile překvapen. Nejenom má knížka kvalitní námět, lehce se čte a je s ní zábava, ale ještě se na ní dá snadno poznat autorova vyzrálost (porovnáním obou dílů). Rozhodně si p. Kšandu dávám do záložky a doufám, že v blízké době opět spatří světlo světa další díl.....Takže směle hurrrá do toho....!

Martens86
01.07.2017 5 z 5

Druhý díl parádního českého gamebooku. Tento díl se dá číst jako samostatná kniha, nebo jako volné, navazující pokračování na první díl. V porovnáním s knihou Stíny Paramského hvozdu je tenhle díl podstatně obtížnější, stačí se někde nepodívat, nebo na něco špatně odpovědět a knihu můžete hrát znovu, což se mi hodně zamlouvá, protože knihu můžete hrát opětovně a stejně je šance, že nenarazíte na všechny úskalí knihy. Kniha napsaná s pěknou dávkou vtipu a místy i cynických hlášek.

Issiriana
31.05.2017 5 z 5

Naprostá pecka!
Tento gamebook jsem si velmi užila, četla jsem ho poctivě se zatajeným dechem a čekala, co se stane. Je i obtížnější než druhý díl (což vůbec není na škodu, spíš naopak!), a tak si člověk může projít více cestiček.
Překvapilo mě, že za jedno čtení toho hráč projde ohromné množství, a když to hraje podruhé, tak až na pár odkazů zažije úplně jiný příběh, a přitom čtení trvá tak dlouho.
Myslete při hraní na svůj úkol, já se do toho tak zažrala, že jsem plnila všechno možné, jen ne to hlavní. 0:)
Za mě jasných pět hvězdiček a doporučuji!

Štítky knihy

gamebooky

Autorovy další knížky

Jan Kšanda
česká, 1981
2017  88%Nářek mrtvého světa
2017  84%Stíny paramského hvozdu
2019  86%Město zločinu
2017  85%Zrada ve Faranoru

Kniha Zrada ve Faranoru je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x