Žoldnéřské intermezzo

Žoldnéřské intermezzo https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111905/bmid_zoldnerske-intermezzo-Qfq-111905.jpg 5 2 2

Cyklus povídek odehrávajících se v Plzni a na Plzeňsku na prahu třicetileté války. Ústředním hrdinou je známý válečník hrabě Mansfeld (1580-1626) a autor sám poznamenává, že se v nich snažil především vzkřísit tehdejšího člověka a zachytit jeho lidskou i nelidskou tvář.

Přidat komentář

braunerova
18.02.2024 5 z 5

Výborné vyprávění z třicetileté války, nepoznamenané marxistickou ideologií. Příběhy na sebe volně navazují a popisují bouřlivé události v Plzni v letech 1618 a 1619, především Mansfeldovo obléhání města a bitvu u Záblatí. Autor, jak píše v doslovu, strávil šest let pátráním v knihovnách a archivech, aby mohl oživit osudy skutečných lidí.

"23.května z oken Pražského hradu vyletí tři ptáci bez křídel. Dva z nich, Jaroslav Martinic a písař Vilém Fabricius Platter, lapají roztaženýma rukama po vzduchu .. Třetímu, Vilému Slavatovi, se z kanceláře nechce. V posledním okamžiku se ještě chytí za okno, chvilku tak visí, podoben kusu velkého hadru, ale rány do ruky ho zbaví sil, pustí se a jak letí, rozbije si hlavu o římsu a nakonec tváří narazí na kámen."