Metal: Temné noci

Metal: Temné noci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396869/bmid_metal-temne-noci-4wZ-396869.jpg 4 48 16

Temné noci - Metal série

1. díl >

Temný rytíř odhalil jedno zapomenuté tajemství. Tajemství, které může zničit samotné základy vesmíru DC. Objevil temnou stranu reality, to, co se skrývá za mnohovesmírem. Zónu nočních můr, kde je každá obava, každý náš strach, skutečností. A teď je tu síla stará jako sám čas, která se nás snaží stáhnout do temnoty, do nikdy nekončící hrůzy. Je nutné spojit proti prastarému zlu síly všech hrdinů… jenže, co zmůžou proti temným Batmanům z jiných světů? Jeden z největších batmanovských příběhů, který u nás kdy vyšel! Stojí za ním populární dvojice Scott Snyder a Greg Capullo (Batman: Soví tribunál, Batman: Smrt rodiny), které napříč celou řadou komiksových sérií DC vypomohla řada dalších autorů. Obsahuje sešity sérií Dark Days: The Forge #1, Dark days: The Casting #1, Dark Nights: Metal #1-2, Teen Titans #12, Nightwing #29, Suicide Squad #26 a Green Arrow #32... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Dark Nights: Metal , 2018


více info...

Atlantis
Atlantis
20.11.2023 2 z 5

Prosím pozor, z druhé koleje vyjíždí rychlík Metal. Pokud se budete pozorně dívat z okna, uvidíte Batmana, Supermana, Wonder Woman, Jokera, Green Lanterna, bacha zrychlujeme, takže Harley Quinn, Clayface, Plastic man, nemrkejte prosím, mohli byste minout Batgirl, Robina, Green Arrowa a ještě asi sto dvacet tři dalších postav. Metal je přeplácaná slátanina, která se snaží na sílu slepit dohromady starší batmanovská vyprávění a nějak jí to nejde. A to nemluvím o tom, že třetina knihy je jen jakýsi vedlejšák, kde se na každém sešitě střídají kreslíři. 2,5*

ArkAngel
ArkAngel
06.08.2022 4 z 5

Monumentální a šílený event, který spojuje všechno s čím Snyder od New 52 přišel a ať už to měl promyšlené od začátku nebo to zpětně naskládal až časem, tak klobouk dolů. Samozřejmě je bizarní, že je středem všeho Batman, ale když mohl mít obří multivesmírový event Spider-Man, tak proč ne i netopýří muž od DC. Už i tím, jak je město přetvořeno a poskládáno, hodně to připomíná DnD nebo počítačovou hru, tak doufám, že jednoho dne někoho napadne to i takhle adaptovat, protože potenciál má tenhle event opravdu obří.


Ivan Kučera
Ivan Kučera
23.06.2022 4 z 5

Keďže je tu veľa postáv, motívov a zvratov, bál som sa, že sa v tom stratím. Že mi k pochopeniu nebude stačiť ani druhé čítanie. Napokon som bol sám prekvapený, aký prehľadný Metal 1 bol. K jeho pochopeniu je teoreticky fajn poznať Granta Morrisona, Krize na nekonečnu zemí a staršie batmanovské veci od Snydera (v čele so Sovím tribunálom a Smrťou rodiny), ale to by nemal byť problém, keďže to patrí k základnému komiksovému vzdelaniu. Ak by predsa len nastal problém so zrozumiteľnosťou, sú na začiatku a na konci vysvetľujúce bonusy. Takže by ste sa mali chytať relatívne bez problémov. Ale je pravda, že ku koncu už toho (všetkého) bolo predsa len dosť. Na scénu sa dostavil mierny chaos a s tým súvisiace jemné rozčarovanie. Vidno, akú ultimátnu bombu z toho chceli urobiť a tak sem narvali všetko, hoci to bolo absolútne zbytočné (Constantine je „až“ na jednom paneli). Lenže to, že do niečoho narvete „všetko“ ešte neznamená, že to bude ultimátne; môže to znamenať proste len to, že ste do toho narvali všetko. Napriek všetkému nemôžem ísť pod 4*. Zarazilo ma, že Batman v nemalej časti príbehu chýbal. Hoci mám strážcu Gothamu rád ako zamysleného detektívka a podobné megaakčnosti ma po štyridsiatke fakt už príliš nebavia, pripadala mi jednotka osviežujúca paradoxne práve vďaka tomu, že ukázala netopiera v inej podobe, než sme bežne zvyknutí. Potešilo aj spracovanie: od tvrdej väzby s prebalom cez vysoký počet strán (čo ale nie vždy samozrejme automaticky musí byť plus), až po bonusy (14 alternatívnych obálok, 2 strany „dejín zakutých do kovu“ a úvodné slovo + medailóniky dôležitých postáv, čo je ale u Batmana fakt bizarne zbytočné). Žiaľ, dvojka s trojkou potvrdili moje obavy, že séria Metal je komplikovaná. Treba mať kvôli jej pochopeniu načítanú tony vecí, z nich niektoré u nás ani nevyšli. Akože dá sa celá trilógia teoreticky zvládnuť aj bez toho, ale nie je to ono. Na jednotke to každopádne ešte až tak extrémne nie je poznať.

mirec88
mirec88
25.05.2022 4 z 5

Výborný úvod do veľkolepého batmanovského príbehu, ktorý nadväzuje pekne na Snyderov run Batmana z New52, ktorý je výborný a všetko so všetkým súvisí. Tie temné verzie Batmana a celý ten temný vesmír je fakt strašidelný a hororový, najmä Batman, ktorý sa smeje je strach a hrôza. Samé pozitíva, poviete si. Tak prečo nie 5 hviezdičiek? Lebo je to len úvod a sem-tam som nechápal súvislosti a niektoré deje, bolo to dosť neprehľadné. Ale teším sa na ďalšie časti. Snáď budú menej chaotické.

hroubek
hroubek
22.05.2022 4 z 5

Velká komiksová událost. Dost jsem se na to těšil, protože zápletka zní velmi lákavě. Hned na začátku je třeba říci, že to není vůbec lehké čtení. Čtenář, který nemá načteno a nebo nezná postavy se tady bude hodně ztrácet (to se stalo i mě, jelikož nemám načtený Snyderův run u Batmana). Bohužel nám to samotný scénáristé moc neusnadňují a je to velká škoda, protože kdyby příběh z počátku nebyl, tak roztříštěný, tak by to bylo o dost lepší. Naštěstí jakmile se začtete do příběhu, tak jednotlivé věci začnou dávat mnohem více smysl a lze si komiks dost dobře užít. A ke konci už je to přehledné a vše dává víceméně smysl. Musím si přečíst další díly, abych viděl kompletní obraz.

Norri
Norri
16.05.2022 2 z 5

Co to sakra bylo? Proč něco takového vůbec vzniklo? Jako vážně, něco tak hrozného jsem už dlouho nečetl. Jsem fanoušek Snyderova Batmana, ale tohle s ním nemá nic společného. U druhého sešitu jsem byl skoro rozhodnutý to vzdát, ale mám toho tři knihy, tak tomu musím dát šanci. Je to šílený překombinovaný konstrukt. Je to chaos, do kterého naházeli všechny postavy DC, přidali pár nových, všechno to zamíchali a nasypali na jednu hromadu. Ve výsledku se v tom sice dá zorientovat, ale mě to prostě nebavilo. Uznávám, že démonické verze Batmanů a Robinů je zajímavý nápad a jsou i pěkně nadesignovaní, ale ten příběh se mi nelíbí.

Gordonlord
Gordonlord
31.01.2021 2 z 5

Ze začátku to bylo hodně zmatečné.

Tenhle novodobý styl psaní superhrdinských comicsů, kde všichni melou pseudo-filosofické žvásty a blbosti které sotva dávají smysl a na pozadí těhle blábolů se spolu řeže asi 387 superhrdinů jen proto, aby se řezali, mě hrozně unavuje.

Proč vždycky, když je v DC nebo Marvelu "velká událost", musí se do příběhu nacpat milion kostýmovaných šašků ? Jejich přítomnost je vždy zbytečná a jsou tam jet proto, aby pětiletá děcka mohla výskat radostí, když na stránkách uvidí svého oblíbence. Jejich počet ředí konzistenci a plynulost příběhu a vyzní jako hodně chatrná scénáristická deus ex machina.

Naštěstí od poloviny knihy se z toho brajglu vyloupne jednoduchý a milionkrát omletý příběh, s primitivním a milionkrát omletým dějovým obloukem, který už se dá zkousnut a docela mě bavil. Přežil jsem i chatrnou návaznost jednotlivých sešitů díky zařazení doplňující minisérie, která hlavní příběh tříštila a ještě více znepřehledňovala.

Ale musím říct, že když se člověk zorientuje, čte se to fajn. Dokonce i Harley Quinn, kterou fakt nesnáším, tady měla pár vtipných momentů. Kresby byla standardně hezká, vyznal jsem se v ní a dobře sloužila účelu.

Ideální je, když máte načteno hodně v aktuálním DC universu, potom vám více věcí dá větší smysl. Ale to už je nevýhoda jednotlivých příběhů vytržených z kontextu provázaného celku tohoto světa.

OldaB
OldaB
07.11.2020 4 z 5

Využil jsem možnost přečíst si opravdu velký crossover se všemi vedlejšími řadami. Hodně dobré, jen ten začátek mi přijde celkem zmatený a obtížně se mi do toho dostávalo. Pak už pohoda.

Voliarty
Voliarty
25.07.2020 3 z 5

Na Metal som sa tešil. Prvá kniha ma ale nejak výrazne nenadchla. Nebola zlá, ale čakal som viac. A to viac dostanem v ďalších knihách, toto je len taký rozbeh.

Najprv tu máme dvojdielny prológ, ktorý nás na udalosť pripravuje. Je v ňom predstavený Hawkman, ktorý mi prišiel celkom zaujímavý (doteraz som sa s touto postavou výraznejšie nestretol), i keď mi tie jeho denníkové záznamy začali liezť krkom.

Potom dostaneme len dva diely z Metalu, ktoré skončia v tom najlepšom. Tieto dva diely boli zatiaľ zábavné, ale ako píšem, keď začalo ísť do tuhého, tak koniec a zvyšok knihy zaberal príbeh Odboju Gothamu. Čo nie je zlý vedľajší príbeh. Damian mi liezol zo začiatku na nervy, ale zvykol som si, Harley ma celkom pobavila a Batman, ktorý sa smeje vyzerá zaujímavo.

Táto kniha trpí tým, že, ako som písal vyššie, ide o rozbeh a v tom najlepšom sa to utne. Zas je ale super, že v našich končinách vyjde takáto udalosť aj s doplnkovými príbehmi. Hádam sa ešte takých dočkáme.

Wiedzmin
Wiedzmin
30.06.2020 4 z 5

Temné noci. Událost, která přepíše svět DC světa. Možná to bude znít absurdně, ale Snyderovým Batmanem jsem nepolíben, a o to víc je čtenář vděčný, za úvody knihy, kde jsou (asi) ty nejpodstatnější věci k pochopení METAL série vyňaty. Za mě je první svazek čerstvý a dost čtivý příběh, kde mi celou atmosféru temna bořila jen druhá polovina s gothamským odbojem. Jinak musím pochválit kresbu a relativně originální scénář. Po zklámání s názvem Evropa je první svazek temných nocí příjemné překvapení.

KubaHanzelin
KubaHanzelin
22.06.2020 3 z 5

Silné 3*
Svazku ubližuje dost roztahaný prolog a následně opakující se části s "Gothamským odbojem", ale jinak jsem se bavil, tehle BatmanoJoker je.. neokoukaný záporák. Uvidíme co přinesou další dva svazky, má to slušný potenciál..

Luigi1
Luigi1
07.05.2020 5 z 5

Velice pěkné čtení které ve mně zanechalo příjemný pocit

Wojta777
Wojta777
07.02.2020 5 z 5

Naprostá spokojenost. Drsné, úžasné, velkolepé. Lépe bych to nemohl popsat.
Děj je komplikovaný, začal jsem se v tom orientovat až po prvních dvou sešiech. Vše pak zapadá do sebe a člověk z toho má radost.
Vše se týká kovů (metal). Kovy nás doprovázely celou Batmanovu sérii (New 52). A nyní se vyřeší jejich záhada a jejich účel. Protože něco přichází. Někdo přichází. A rozhodně to není někdo hodný.
Největších hrozba od dob Krize.
O scénář a kresbu se postarali největší legendy novodobého Batmana. Takže si asi můžete představit, jaký je to požitek.
Jsem vskutku unešen. Těším se na zbylé dva díly.
Hodnotím 5 kovovými hvězdičkami.

fvalek
fvalek
25.01.2020 5 z 5

Líbí se mi crossovery, takže jsem byl moc rád, že vyšla tahle veliká akce, nicméně mi přišlo, že ne úplně navazuje na některé komiksy z běžného rebirthu, takže nevím, jestli třeba vyšla moc brzy nebo tak... zase se tolik nevyznám, nečtu úplně všechny, takže do toho nebudu "zabrušovat", ale ne všechny odkazy jsem pochopil, hlavně ty autorské odkazy na starší komiksy, ty byly někdy až otravné svou četností, protože každý druhý fórek byl náležitě intertextově zasazen a podepsán jakýmsi Tayem... Rozhodně se ale těším na další díly a moc chválím tento počin (včetně jistě krásného křtu v luxoru, na kterém jsem nebyl).

Kresba je různá, podle různosti komiksových sešitů v "souboru", ale nevadila mi žádná, všechny jsou skvělé, osobně jsem spíš pro styl prvních částí, ten konec se Sebevražedným oddílem se mi moc nelíbil a poslední sešit s Arrowem je super, ale není to úplně můj styl (zatím?). Uspořádání po jednotlivých sešitech a získání perspektivy všech důležitých postav coby vypravěčů je super věc, někdy jsem ale úplně nevěděl kdo mluví. Já vím, jsem hrozný trotl na tohle, ale byl vypravěčem prvního sešitu Hawkman nebo Batman?! Postavy crossoveru (zatím?) byly takové klasické, Oddíl, Batmanova rodinka... sem tam Hawkovi a Teen Titans, kteří ale samostatně nevychází (U Titánů velká škoda) a Arrow - aspoň že tak. Jediného Arrowa a Oddíl mám docela rád, takže celá kniha převážně o batrodině mě nenadchla, ale jak říkám, vše je zatím a zajímavá camea Swamp Thing a chviličku Supermana a Wonderky stačily. U Supermana a Wonder Woman jsem asi i radši, že se nevyskytují dlouhodobě a celá liga je hodně na vedlejší koleji, což je bezva, víc prostoru pro ostatní a moc se těším, kdo se ještě objeví.

Děj je... částečně docela nudný, částečně hodně akční, je to takové dost vysvětlovací a bohužel mi některé věci ne úplně dochází, snad to je jen tím, že to vysvětlí až v dalších dílech. Smutné by bylo, kdyby to bylo mou neznalostí nějakého důležitého komiksu a nesmyslné by to bylo ve chvíli, kdy by to bylo kvůli neznalosti komiksu, co v ČR nevychází. No ale teď ten opravdový děj - existence temného multiversu? No paráda... nějaké dávné proroctví stranou, ale prostě tohle je super a ani mi tolik nepřekáží, že v ústředí je můj neoblíbený Batman. No a teď to největší... a nevím, kolik můžu napsat, aby to nebyl mega spoiler, i když asi každý ví, o čem tyhle komiksy jsou - Batman, který se směje. Jsem hrozně zvědavý na další díly, těším se, co se bude dít, kdo se objeví a hlavně jak to celé dopadne. Sice mám trošku bordel v těch kovech, ale to se snad nějak srovná. Jinak musím souhlasit s Lenkou.Vílkou, je to takové hodně New 52. :D

Nekoukal jsem do edičních plánů, ani co bude vycházet, ale snad nebyl Metal vydaný jen tak pro nic za nic a budou se ho tu teď držet, protože bych se třeba rád dočkal skupinky Secret Six a myslím si, že Batman who laughs má co nabídnout nejen v jednom crossoveru! :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
21.10.2019 5 z 5

"Human - Civil Twilight"

Tahle kniha asi dost čtenářům zamotá hlavu. A já to moc chápu. Tedy, důvod(y) proč.

Je tohle Znovuzrození? Tak proč je to až moc New 52? Ok, odkazy do jsou fajn. Nebyl to ve všech ohledech špatný projekt. Ale asi měly pádné důvody, proč tu mrtvolu rychle zakopaly. Nejde o to, že nějaké věci nedávají smysl ve větším měřítku. Na tenhle příběh se musíte koukat raději jako na samostatnou jednotku a nekafrat u toho. A nepřemejšlet. Taky je to po dlouhé době kniha, kde na zadní straně nejsou napsané knihy z jejichž fragmentů je příběh složen. Raději bych si ty sešity ze Suicide Squad a Green Arrow přečetla znovu než abych byla nucena tenhle kousek číst bez toho, abych věděla, kde jsem. Není to tak, že je lepší mít načtené obě sérii, ale ty dva sešity jsou od nás ještě do budoucna. Jako ať se víc těšíme? V tom případě totálně ignoruj čtenáři Nightwinga a Teen Titans? To u nás nevychází vůbec. Chápu, že je asi těžké trefit se do toho, kdy vydat, ale klidně to mohlo být až příští rok. Ale takhle to bude každý měsíc (do Vánoc) jeden díl a to událost podzimu (do Vánoc), protože on to vlastně hezký dárek je (k Vánocům). Tohle trochu připomíná situaci v rámci Noci nestvůr. Když budete přemýšlet o tom, co se děje, moc si toho neužijete. Prostě jeďte dopředu, dopředu, dopředu...
A taky ten další přelomový event, který u nás taky nevyšel. Jak jsem psala, přemýšlet je při čtení nežádoucí.

Nepochopila jsem vazbu knihy. Vyšlo pouze v pevné, ne v pevné/brožované, čtenáři vyber si. Když se podívám na historii pevné vazby v rámci rebirthu, nechápu toto vydání. Tedy, proč. Já v pevné vazbě četla jenom jednu knihu. V komfortu čtení tam nebyl žádný rozdíl. A ani v rámci velkých kreseb na dvojstranu. Pevné vazby byly u nás v knihkupectví nedostupné a (pst) dražší. Nejsem hraboš ani krkna, brožované vydání prostě stačí. Takže mě Metal bude akorát kazit řadu na poličce svojí velikostí.

Raději k ději.

Ten pracuje se stálicí myšlení Batmana. Problém vznikne, protože neví, zda se může svěřit. Tenhle pokroucený princip přátelství je u něj běžný. A řekneme si to upřímně. Je to často zápletka příběhů. Tak teď se z toho ne^#&*t, teda ne%×^@t tenhle komiks. Navíc je tohle jenom takové intro, protože samotné Temné noci si pro sebe ukradnou jenom dva sešity. Zbytek je o tom, "jak se tam dostali ostatní" a je tam tedy materiál z jejich sérií. Prostě velká událost jako v případě Války velké trojky. Sice jste celý nadržený, ale co z toho, že dost věcí vám unikne, protože u nás daná série prostě nevyšla. V ten moment mě taky zamrzelo, že je to sice hezký pojmenované, ale že tam prostě nejsou vypsané ty jednotlivé sešity a kam si to mám na linii dát. Jasně, sice chtějí, abychom u toho raději nepřemýšleli, a potom nehledali mouchy, ale je to těžké, no... :(

Tím pádem je těžké mluvit o kresbě. Řeknu jenom, že mi nic vyloženě nevadilo. Každá z nich se hodila a byla dobrá. Ale nejlepší byl poslední sešit. Trvám si na tom, co jsem už psala u Green Arrowa, jakmile si na Ferreyru zvyknete, budete ho milovat.

A věta nakonec: Já chci, k@#$a, Nightwinga!

memphisz
memphisz
20.10.2019 3 z 5

Tak tohle bude asi velký. Máme tu záhadu sahající hluboko do dávnověku, tajemné a mocné kovy, temný paralelní vesmír a osudovou roli Batmana. Téměř fantasy sága. Jako první díl velkého eventu to funguje dobře, i když část s odbojem se místy opakuje, jak dějová linka prochází jednotlivými sériemi superhrdinů.

Zmatený jsem ale z kontinuity. Snyder hodně odkazuje na svého Batmana z New 52, stejně jako na multivesmír, ale děj Metalu se odehrává v rámci vesmíru Znovuzrození... Kingův Batman je taktně vynechán...

Kniha shrnuje prolog Metalu a první dva sešity série. K tomu přidává několik vedlejších tie-inů a to vše ve vydání, které je složeno chronologicky, což většinou u těchto souborných vydání není v USA zvykem. Uvidíme, kam se příběh posune, ale prozatím je to spíš jen vedlejší budování příběhu.