Zlé pondělí

Zlé pondělí https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206260/mid_zle-pondeli-xzm-206260.jpg 4 95 26

Frieda Kleinová série

1. díl >

Dojde k únosu pětiletého Matthewa Faradaye. Jeho tvář figuruje na titulních stranách novin. Rodiče i vyšetřovatelé jsou zoufalí. Dokáže někdo jejich chlapečka nalézt, než bude pozdě? Na jedinou stopu naráží psychoterapeutka Frieda Kleinová. Jeden z pacientů jí popisuje své sny o tom, jak unáší chlapce, který jako by z oka vypadl Matthewovi. Frieda, která je zprvu přesvědčená, že policie její obavy rovnou smete ze stolu, je postupně proti své vůli zatažena do samého centra případu. Jiný únos dítěte, k němuž došlo před dvaceti lety, nabídne nové vodítko, které dokáže odkrýt pouze Frieda, odbornice na uvažování psychicky narušených jedinců. Ve snaze nalézt v tomto děsivém případě smysl, musí se Frieda v honbě za rafinovaným a nemilosrdným vrahem potýkat s vlastními nejtemnějšími úzkostmi…... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Argo
Originální název:

Blu Monday , 2012


více info...

Přidat komentář

Johny_H.
08.09.2021 3 z 5

Neříkám, že je to špatné, nebo snad že se to nedá číst. To ani náhodou, ale je to rozvleklejší, začátek natažený na několik stránek, přehršel jmen a v neposlední řadě předvídatelný konec a i některé pasáže. Pokud nevíte co čít tak prosím, ale jsou tu v tomto žánru několika násobně lepší knihy než je tato.

soukroma
04.07.2021 5 z 5

Báječné: K sérii mne přivedl druhý díl a s chutí jsem si vzápětí dala ten první. Skvělé počtení, hodně psychologie, i té odborné, zločiny (únosy dětí) drastické a smutné, ale všeho s mírou. Postavy realistické, byť netuctové, Frieda trochu studená, samostatná, neovlivnitelná, ale přemýšlivá a empatická, nikoli však bezchybná. A její toulky Londýnem mne opět uchvátily, i když končiny neveselé (u Fleet River a jiných dnes skrytých řek jsem si vzpomněla na Podzemní proudy od Fowlera, budu si je muset zase přečíst).

Opravdu nechápu, proč velké nakladatelství tuto skvělou sérii u nás dál nechce vydávat: týdenních knih je 8! (2011-2018) a samostatných knih vedle toho napsali manželé asi 15 (poslední letos).


Market116
06.03.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila...sice jsou tyhle příběhy vždy trochu smutné, ale tenhle měl celkem dobrý konec...co se Matthewa týče...ale Alana mi bylo líto...i když jsem něco podobného tušila...
Friedu jsem si oblíbila, velmi statečná, chytrá a úspěšná psychiatrička...
Kniha celkově byla napínavá, tajemná a čtivá...mile mě překvapila a určitě si přečtu i druhý díl.

verka5083
18.12.2020 3 z 5

Kniha ani nenadchla, ani neurazila.

Dela111
10.12.2020 4 z 5

Zlé pondělí bych označila za psychologický román s detektivní zápletkou. Hlavní postava je psycholožka Frieda, takže psychologie tu má při odhalování zločinu zásadní význam.
Zápletka je postavená na dvou únosech malých dětí, časově od sebe vzdálených přes dvacet let. Námět i rozuzlení jsou dobré, ale slabinou knihy je rozjezd. Ten je hodně pomalý. Naopak kladem jsou rozhodně postavy. Frieda je sympatická a chytrá, ale není dokonalá, takže působí lidsky. Povedly se i vedlejší postavy, například Ukrajinec Josef mě vyloženě bavil.
Svoji roli zde má i místo, kde se příběh odehrává. Kdo má oblíbený Londýn, bude spokojený o to víc.
70%

Hanaluna
22.11.2020 5 z 5

Knihu jsem četla díky výzvě a bylo to velmi milé překvapení. Velmi čtivá kniha, co má tempo i spád, zajímavou postavu psychoterapeutky. Palec nahoru knize i výzvě.

Torrnet
28.10.2020 3 z 5

Knížku hodnotím jako celkem slušnou průměrnou detektivku. Sama o sobě je velmi čtivá, takže stránky rychle ubíhají, nicméně některé zápletky a pasáže v ději jsou dosti předvídatelné.

Zujaja
12.08.2020 5 z 5

Trochu jsem měla strach tuhle knihu číst, četla se mi velmi dobře, ke konci jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Celou dobu ve mě byla malá dušička, jak to dopadne. Nebýt Knižní výzvy, tak bych tuto knihu nikdy nečetla. Takže děkuji ????

lenkaabooks
23.07.2020 4 z 5

Dobrá detektivka s nečekanými odhaleními a trochu šokujícím koncem. Před více jak dvaceti lety unesená holčička a teď zmizel chlapec. Případ řeší nejen policie ale i psychoterapeutka, jíž se jeden muž svěří se svými sny.

Lucciella_L
24.02.2020

Po dlouhé době kniha, která mě neoslovila a zklamala. Po 80 stránkách čtení o "ničem" jsem ji odložila :(

Prateri
24.02.2020 4 z 5

Žádný literární a detektivní skvost to přímo není, začátek je táhlý, postavy je třeba roztřídit, než zapadnou do děje, ale pak už jsem se nachytala. První housle hraje psychoterapeutka, druhé housle hraje policie a čtenář - to jsou asi třetí. Tak nevím, jestli těch hvězd nemělo být o jednu míň - tak dobře, tři a půl. Tím bych měla Zlé pondělí za sebou, jdu na Ztracené úterý.

EvikU.
23.01.2020 4 z 5

Mě se kniha četla dobře. Byla i docela napínavá. Akorát mi přišlo legrační, že vše vyšetřila psychološka. Ale celkem stránky ubíhali a nelituju, že jsem si ji půjčila.

Kkristyna00
27.11.2019 2 z 5

Do asi poloviny knihy jsem byla docela nadšená, odkrývala se "tajemství" a bylo to fajn ale potom mé nadšení vystřídalo zklamání. Spousta věcí mi přišlo strašně moc předvídatelných. Konec mohl být o něco víc rozvinutý.... chybělo tomu ještě tak 20 stran děje aby to vylepšilo můj dojem z knihy.

Allena24
20.08.2019 5 z 5

Pro mne bylo přínosné sledovat chování psychoterapeutky a aspoň trochu pochopit, co se na takových sezeních děje. Těším se na další díl.

ivusse
02.08.2017 3 z 5

Čekala jsem větší "nářez"... začátek nic moc, prostředek se celkem rozjel... ale ten konec?

trudoš
08.12.2016 3 z 5

Manželská dvojice Nicci Gerrard a Sean French nejsou ve spisovatelském řemesle žádnými nováčky. A i když lze o jejich příbězích říci, že jsou klišovité a překombinované, je neoddiskutovatelným faktem, že píšou právě to, co nejvíc letí. Pro ně je prioritou ohromit běžného čtenáře a ne srazit na kolena literárního degustátora.
V první řadě bych tedy chtěl vyzdvihnout jimi skvěle zachycený pocit bezmocnosti a hrůzy nad únosem dítěte. Dále už je to z mé strany horší, především se svatou trojicí - aktéry, logikou a závěrem. Chování hrdinů totiž působí dojmem herců, kteří si nejsou jisti svým obsazením, a podobně je to i se zápletkou. Ta sice hýří jedním zvratem za druhým, ale nějak se už zpětně neřeší smysluplnost. Korunu tomu pak nasazuje finále, připomínající titulky kýčovité vyvražďovačky.
Zlé pondělí tak u mě skončilo na pozici komerční detektivky, kopírující modely úspěšnějších titulů, aby se rychle nasytila aktuální poptávka. Za pár let si na něj pravděpodobně vzpomene už jen málokdo.

studentice
09.01.2016 4 z 5

Mě tahle série prostě baví (i když jsem četla nejdříve dvojku a pak až jedničku, takže jsem přišla o mnohá překvapení). Líbí se mi, že postavy nejsou černobílé, řešení případů je krásně doplněno osobními životy hlavních představitelů. Prostě doufám, že brzy bude k přečtení i středa:)

knihomol 61
12.05.2015

Od detektivek očekávám více,než se napsalo tady.Možná jsem zhýčkaná Nesboem,ale toto opravdu nee.Půl knížky psycholožka řeší podobnost 2 postav ,ne tím mě odrazuje a knihu odkládám.Nemrzí mě,že ji nedočtu,sáhnu raději po jiné. Za mne NEDOPORUČUJI ZTRÁTA ČASU

Eevina
29.03.2015 4 z 5

Do půlky děje jsem čekala, co z toho vlastně teda vyleze, ale pak se to konečně rozjelo. Za rozvleklý začátek snižuji hvězdičku, jinak dobrá britská detektivka s dobře napsaným koncem (i když už jsem za půlkou tušila, jak to dopadne).Jsem zvědavá na další díl.

eiramka
26.02.2015 3 z 5

Tak nejprve klady: příběh má spád, děj postupně graduje, a čtenář jako já má problém knihu odložit, protože je to tak strašně napínavé:) No a právě v tom je ten hlavní zápor - knihu dočtete, ale máte pocit, že ještě něco chybí, že postavy nebyly dotažené do konce, že chybí ještě něco podstatného. en Škoda, ten krok od dobré detektivky k excelentní se bohužel nekonal.

Štítky knihy

únosy dětí

Autorovy další knížky

Nicci French
anglická
2014  76%Zlé pondělí
2004  86%Zlé sny se někdy vracejí
2015  83%Ztracené úterý
2003  71%Červený pokoj
2004  90%Ničená láskou

Kniha Zlé pondělí je v

Právě čtených2x
Přečtených131x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených5x
Knihotéce71x
Chystám se číst39x
Chci si koupit4x