Zlatý dům

Zlatý dům https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407978/bmid_zlaty-dum-GKJ-407978.jpg 4 38 9

Goldbaumovi jsou nejbohatší a nejvlivnější židovská rodina své doby. Na rodinných setkáních se vypráví příběh, jak zakladatel rodinné tradice rozeslal pět svých synů z ghetta do pěti velkých evropských měst, aby tam založili bankovní domy. O několik generací později je pět větví rodiny pevně zakotveno v Anglii, Francii, Německu, Švýcarsku a Rakousko-Uhersku a zvažují založení nové pobočky v Americe. Ale píše se rok 1912, a přestože to tak ještě nevypadá, Evropa nezadržitelně směřuje k válce, která nakonec postaví jednotlivé větve Goldbaumů na opačné strany pomyslné barikády.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

House of Gold , 2018


více info...

Přidat komentář

broskev28
02.03.2021 4 z 5

Další kniha, za kterou vděčím zdejším komentářům, takže děkuju.
Já jsem velmi spokojená, protože kniha je čtivá, zajímavá historicky (i když nejde o literaturu faktu, historické souvislosti a společenskou situaci začátku 20.století autorka určitě vystihla) i lidsky. Dozvíme se střípky židovských kořenů - slova jako ghetto, jidiš, mezuza se jen mihnou, ani obřízka tady není tak ortodoxní. Okrajově autorka uvádí i "příčinu" vzniku bankéřské dynastie, a sice zákaz vlastnit fyzický majetek ve smyslu nemovitostí. A zajímavé je úzké předválečné propojení evropských bankovních domů, které se zcela rozpadlo vznikem válčích stran.
Překlad i jazyková redakce textu mi až na nepatrné výjimky (předčít, svědělo) vyhovovaly, zvláště pasáže, které se týkaly třeba výzdoby a uspořádání rezidencí a hotelů, zahrad a květin obecně (poprvé jsem zaregistrovala název květiny smldník a skvělé byly informace o platanu), ale taky počasí, ročního období nebo dámské módy. S velkou chutí jsem si zkoušela vše popsané představovat a velice mě to bavilo.
Tohle už nemohu napsat o válečných kapitolách; popis a provedení jim nevytýkám, ale mrazilo mě, když jsem pročítala ty přiznané finanční zájmy - válka je vždycky pro někoho velký byznys, bohužel. Vylíčení Kaiserovy návštěvy bylo možná přehnané, ale mně už se vybavoval obraz později oslavovaného vůdce. Pro historiky určitě nic nového, ale pro nás, kterým od školních lavic vštěpovali, že válka začala sarajevským atentátem, je tady spousta zajímavých postřehů.
Takže doporučuju; kniha není moc známá a propagovaná, ale za přečtení určitě stojí!

"Myslím, že prezident je asi skutečně čestný člověk, trýzněný vyhlídkou války. Jenže v Americe jsou jiní, kteří z ní mohutně těží. Zatímco my šmátráme v hlíně, na ně prší peníze jako déšť. Všichni chceme jejich bavlnu, zbraně a obilí a půjčujeme si od nich za příšerných podmínek peníze, abychom si je od nich mohli koupit. Oni vyhráli jackpot a chtějí hotovost, než kasino přijde o kšefty."

soukroma
19.02.2021 4 z 5

Líbilo: čtivé, vcelku zajímavé, z dost děsivé doby - předválečné, s přeskokem z roku 1914 rovnou do 1917 na všech frontách (včetně vstupu Ameriky do války). Greta Goldbaumová, rozená Goldbaumová, Vídeňačka (ze Zlatého domu) přesídlená za anglickým manželem z jiné větve Zlatého stromu, nebyla výhradní hrdinkou románu (ale sága to stejně nebyla). Rakouská, anglická, francouzská (Paříž) a švýcarská (Ženeva), méně pak německá odnož přebohatých židovských finančníků v druhé-třetí generaci byly všechny víceméně přítomny svými osobnostmi, stejně jako na konci pak Velká válka, v níž prakticky všichni dědicové "impéria" byli nasazeni (což mne hodně udivilo, ale i tam jim postavení a hlavně peníze usnadnily život). Ale kniha má ještě jedno podstatné téma: zahradu, zahradničení, skleníky, přírodu vůbec, a to se mi ohromně líbilo.
Jak se mi kniha dobře četla, tak zpětně musím uznat, že ne vše bylo dobře propracované, jak z hlediska děje (zejména mi vadila mezera mezi předválečným děním a vlastně posledním rokem války), tak postav (trochu se sice hrdinové v průběhu té zachycené dekády měnili, ale někdy nevěrohodně a překvapivě a vlastně nikdo mi k srdci nepřirostl).
Zpočátku jsem byla zklamaná, že je děj jen vzdáleně inspirován Rothschildovými, o kterých bych se docela ráda něco dozvěděla, ale nakonec jsem byla spokojená, že nemusím pátrat po tom, jak daleko jsou předkládané informace od pravdy a co všechno si autorka vybájila, místo prostě sledování ságy smyšleného rodu.
Suma sumarum = 85%.

Pozn.: teď jsem zjistila, že od autorky jsem před časem četla už její první zde vydanou knihu, Seznam pana Rosenbluma, která byla menšího záběru, ale rovněž velmi zajímavá (možná odtud pramení moje okamžité přejmenování Goldbaumů na Goldblumy...).

To židovství se spíš než nábožensky (ani bych neřekla vírou) v knize připomínalo obchodními úspěchy a souvisejícím odporem okolí:

"Vídeňská pobočka G. banky skoupila víc vládních obligací než všechny ostatní rakouské banky dohromady, a přesto mají stále zakázáno vlastnit majetek. Ta urážka! Můžeme obchodovat s princi, kancléři a králi, ale jsme pro ně jen Židé. Možná mocní Židé, ale přesto nám nevěří. A MY víme, že se dá věřit pouze rodině. A toto pochopení je velký dar. Dosáhli jsme úspěchu navzdory tomu, že jsme Židé, navzdory tomu, že jsme Goldbaumové. Uspěli jsme proto, že jsme Goldbaumové, a proto, že jsme Židé."

A obecněji platné:

"Dárky neexistují - jen závazky, které musejí být splaceny."


Noisette73
15.04.2020 3 z 5

Myslela jsem, že u téhle knihy budu připoutaná a nepustí mě, zkrátka jsem měla očekávání moc velká a to je vždycky špatně, ač jsem se opravdu snažila mít Gretu ráda nedařilo se a kniha mě nebavila, ani nevím co k ní ještě napsat, tak to raději vzdávám, kniha, kterou zapomenu rychlostí blesku....

orinka3
08.04.2020 5 z 5

Velmi dobře vystižená doba na začátku dvacátého století a před první světovou válkou. Velkolepé bankovní impérium rodiny Goldbaumových posiluje promyšlenými sňatky. V této tradici nuceně pokračuje i volnomyšlenkářská Greta z Rakouska, která se musí provdat za jí neznámého Alberta. Svůj život si představovala jinak, ale nevzpouzí se. Bankovnictví podléhá vlastním rodinným zákonům a promyšleným krokům. A tak se ocitá v Anglii s její tradicí, naštěstí přišla do rodiny, která ji přijímá laskavě. S manželem k sobě nacházejí cestu obtížně, i když se vzájemně respektují. I ostatní postavy v románu jsou velmi zajímavé svými osudy. Málokdo se dokáže vzepřít předem narýsované cestě životem. A pokud se tak stane, předstírá se. Rodina "neví" o tom, že se syn nevhodně seznámil a nevhodně žije. Problémy se řeší diskrétně. Dluhy se vyrovnají a syn, který je nasekal, se pošle do zahraničí, aby sešel z očí i mysli zvídavých sousedů. Greta nachází smysl v práci na své zahradě a budování rodinného sídla ve starém lidovém stylu. Když se s manželem sblíží, je tu I. světová válka. A ta promíchá karty tak, jak nikdo nečeká....dobrá kniha. Její zásluhou pronikáme do bohaté rodiny Židů se všemi jejich zvyky, kteří by nás do ní určitě nenechali ani nakouknout.

bookcase
20.01.2020 5 z 5

Neřekla bych, že je to tak úplně sága, zabírá jen pár let v životech hlavních hrdinů, ale musím říct, že je to skvělý příběh, líbilo se mi, čeho všeho se autorka dotkla.

kirkpatrick
18.10.2019 4 z 5

Příběh zbohatlické bankovní rodiny Goldbaumů na počátku dvacátého století, jak je ovlivňovaly světové události a zejména začínající válečné tažení doprovázeno jejich soukromým životem, životními radostmi i strasti.

perpe2a
16.10.2019 4 z 5

Rodinná sága o bohatství židovské komunity, která prostřednictvím vlastní banky ovlivňovala společenské dění a okrajově měla dopad i na válku. Příběh byl zajímavý a dobře se četl. Mohu doporučit.

veronika0382
06.06.2019 4 z 5

Zlatý dům je opravdu výborně napsaná rodinná sága, s dokonale popsanými historickými fakty. V příběhu narazíte například na informaci, že se právě potopil Titanic a jak to vnímali lidé zvenčí. Román ale hlavně popisuje první světovou válku, jak rozdělila rodiny a jak vyvolala v Gretě rozpolcenost, strach a bolest. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Bet.hy
22.04.2019 5 z 5

Úžasná rodinná sága. Osudy hrdinů ovlivněné dobou. Jak například Titanicem, tak první světovou válkou. Velice sympatické postavy, kterým člověk opravdu fandí. Pokud se Vám líbil Panský dům, rozhodně doporučuji. Osobně se mi Zlatý dům líbil víc.