Seznam pana Rosenbluma aneb Soubor dobře míněných rad pro každého, kdo se chce stát Angličanem

Seznam pana Rosenbluma aneb Soubor dobře míněných rad pro každého, kdo se chce stát Angličanem https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66866/seznam-pana-rosenbluma-66866.jpg 4 62 18

Román odehrávající se v 30. letech v Británii sleduje osud německého židovského přistěhovalce Jacka Rosenbluma a jeho cestu za tím, jak se stát „pravým Angličanem“. Jackovým snem je zapomenout na svůj původ, na věčné vyhnanství, kterým je jeho národ již věky poznamenán, a tak se od začátku fanaticky drží imigrační příručky, která radí co v Anglii dělat a nedělat. Komický seznam se pod Jackovým dohledem začíná rozšiřovat a mapuje tak spletitou cestu jednoho muže za svou identitu, kterou se – jako správný Angličan – odhodlá najít skrze oblíbený britský sport, golf. Ale je to ta pravá cesta?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Mr. Rosenblum´s List , 2010


více info...

Přidat komentář

JancaMia
27.02.2020 2 z 5

žid v anglií a jeho sžívání se, zajímavě pojaté tragikomično , nicméně knihu bych si sama od sebe nekoupila (nález v knihobudce)

eltondo
17.11.2019

Trochu zvláštní kniha. Na jedné straně Jackovo až směšné a trapné pachtění po dokonalé asimilaci v nové zemi, (při budování hřiště se chová jako trouba). Na druhé straně velmi silná linie jeho ženy - nostalgie po domově, po dětství, po židovských tradicích, živé vzpomínky na zemřelé členy rodiny.
a propos: Příběh se neodehrává se ve 30. letech. Tam sice začíná (1937), ale většinová část se odehrává cca o 20 let později.


petgona
10.04.2019 5 z 5

(SPOILER) Ked som tuto knihu objavila v kniznici a precitala som si nazov a anotaciu, povedala som, ze to bude nieco lahke a humorne...nieco o tom, ako sa nejaky imigrant silou mocou snazi zapadnut a dostava sa preto do roznych zvlastnych a smiesnych situacii. A ano, ciastocne som mala pravdu, pretoze to sa neunavnemu optimistovi Jackovi naozaj obcas aj stalo. Ale co som necakala, bol ten smutok, ktory odtial vanul. Autorka tu vlastne na pozadi Jackovych snazeni cely cas riesi, ake tazke je niekedy zapadnut, ako tazko az priam s odporom boli Zidia prijimani aj napriek tomu, ze ich osud bol nekonecne kruty. Co sa ma vsak dotklo najviac, bol pribeh Sadie a to ako tazko sa vyrovnavala so stratou svojej rodiny a zaroven s vinou, ze ich opustila a nechala napospas smrti. Aj za cenu odcudzenia sa najblizsim a takmer aj straty zivota.
Musim povedat, ze ma tato kniha velmi potesila a zaroven pohladila na dusi. Plus sa z velkej casti odohrava na anglickom vidieku

Lucka11
15.09.2017 5 z 5

Splynutie jedného národa s druhým, prisposobovanie, prisposobenie niečomu - to všetko /okrem iného/ znamená asimilácia. Týmto podobným si prešiel manželský židovský pár Rosenblumovcov. Čitatelia predo mnou hovoria o milom, príjemnom príbehu. Áno, je to pravda. Záleží však na uhle pohľadu. Ak sa pozriete pod povrch, ak sa zamyslíte, čím všetkým si tento pár prešiel...... Predstavte si, že musíte opustiť svoje bydlisko. Dom, v ktorom ste od mala vyrastali a pricestujete do neznámej krajiny. Začnete svoj život od nuly. Iný jazyk, iná kultúra, zvyky, obyčaje, náboženstvo. Kde končí splynutie s davom a začína popieranie svojho ja? Kde končí udomácnenie sa a začína zapredanie svojich predkov ? Autorka sa mi svojím príbehom dostala pod kožu. Odporúčam prečítať si túto knižku.

SBH
29.08.2016 5 z 5

Moc krásná kniha o židovském optimismu a nadšení a britské nadřazenosti, rezervovanosti a elitářství. V dnešní době by se Jack měl snažit spíš vyčnívat, nicméně jako uprchlíka před Hitlerem ho docela chápu. Jackovo úsilí postavit golfové hřiště navzdory nepřátelským Angličanům a postupné splynutí s mystikou kraje bylo úchvatné. Sadiin pocit vykořeněnosti a stesk po povražděné rodině vháněl slzy do očí.
Nedílnou složkou díla byl i autorčin poetický jazyk. Květiny ze stránek doslova voněly a krajina se před zraky vlnila. Rozhodně doporučuji.

knihomolkava
05.01.2016

Knihu jsem četla již 2x, ale pokaždé ve mě vyvolala silné pocity - nostalgii, radost, smutek,... pro mě jedna z knih, o kterých mohu říct - SRDCOVÁ ZÁLEŽITOST. I zde se potvrzuje, že se nemá kniha hodnotit podle autora či obalu. :-)

Liiiii
18.04.2015 4 z 5

Moc milá knížka. Oddechová. Ideální při čtení v přírodě a úplně nejlépe na zelené trávě. Vůbec jsem netušila, kolik se toho v této knížce dozvím o golfu. Ale nejvíc mě těšilo ono téma celé knihy - a to nikdy nic nevzdávat a jít za svým snem! - protože tohle téma je mi hodně blízké. A že panu Rosenblumovi/Roseovi/Rose-bloomovi v cestě k vysněnému snu hází klacky pod nohy kde kdo. Jeho urputnost, vytrvalost a energie mě dostala a dodala sílu v té mé cestě.

MesLivres
28.01.2015 4 z 5

Krásná odpočinková kniha s poučením na konec.

zuzi1162
07.10.2014 2 z 5

Chápu, že některým lidem přišla tato kniha hezká. Každý autor by měl psát jen pro ty své a ne pro davy. Ale pro mě teda psaná nebyla.

Jana_Z
06.06.2014 5 z 5

Knihu jsem četla před několika lety a moc se mi líbila. Chystám se k ní brzy vrátit.

Jillina
08.04.2014 4 z 5

Velmi milá kniha, překvapivě jsem se u stavění hřiště vůbec nenudila. Anglické prostředí tak nějak táhne...
http://psaniocteni.blogspot.cz/2014/03/minirecenze-4.html

LBZ
02.02.2014 4 z 5

Pan Rosenblum je velmi vytrvalý a nakonec i de facto úspěšný. Z mého pohledu moc pěkné vykreslení Anglie.

BooksLucyKing
26.01.2014 5 z 5

Nádherná kniha. Postavy mi přirostly tak moc k srdci.

miuk
19.01.2014 odpad!

Kniha mi nepřinesla nic, co bych už někde jinde nečetla...Nuda.

Lenka4
20.08.2013 4 z 5

Problém s asimilací má každý, kdo se někam přistěhuje, nejen cizinec kategorie C v Anglii. Proto je důležité mít oporu v rodině. Soužití muže a ženy v mnohaletém manželství je v knize moc hezky vylíčeno. Žijí vedle sebe, každý ve svém světě, ale v těžkých dobách jsou zase spolu. Pěkný příběh.

janka84
19.07.2013 5 z 5

Zajímavá knížka, která pohladí na duši.

kniholka
23.08.2012 3 z 5

Je to taková až příliš známá věc. Cizinec se snaží zcela zapadnout do života své nové země tak, aby byl úplně stejný jako její obyvatelé. Řídí se radami a samozřejmě mu to moc nevychází. Navíc jeho manželka je do tří čtvrtin knihy naprosto nesnesitelná. Ne, tahle knížka je sice docela milá, ale žádný nový zážizek mi nepřinesla, podobných příběhů bylo sepsáno hodně. Snad jen starousedlík (kdovíjak starý) anglického venkova mi přišel stoprocentní, jeho cider musela být fakt bašta!

Agi
28.09.2011 4 z 5

Príjemné čítanie o nemeckej židovskej rodinke v Anglicku koncom 30. rokov minulého storočia vzbudzuje kopu otázok. Kde je deliaca čiara medzi podlízavou servilnosťou, zdvorilou lojalitou a pragmatickým využitím situácie vo svoj prospech?

Štítky knihy

Židé vystěhovalci, emigranti Angličané

Autorovy další knížky

Natasha Solomons
britská, 1980
2019  83%Zlatý dům
2011  78%Seznam pana Rosenbluma aneb Soubor dobře míněných rad pro každého, kdo se chce stát Angličanem
2022  66%Já, Mona Lisa

Kniha Seznam pana Rosenbluma aneb Soubor dobře míněných rad pro každého, kdo se chce stát Angličanem je v

Právě čtených2x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce37x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x