Já, Mona Lisa

Já, Mona Lisa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499089/bmid_ja-mona-lisa-SXd-499089.jpg 3 14 7

Znáte její tvář, teď uslyšíte její hlas Mona Lisa se stala nejslavnějším obrazem všech dob, její tajemný úsměv je opředený tajemstvím a vyvolává spoustu otázek. V originálním pojetí britské spisovatelky Natashy Solomons přináší odpovědi obraz sám. Mona Lisa se zrodí díky tahům štětce Leonarda da Vinciho. Malíř záhy uslyší její hlas a vznikne láskyplné pouto trvající až do smrti velkého mistra. Mona Lisa prožívá s Leonardem jeho úspěchy i neúspěchy a vytvoří si zvláštní vztah ke svému předobrazu, k Moně del Giocondě, ale také k Salaìmu, Leonardovu učedníkovi a milenci. Neustále vtipně komentuje okolní dění, ale slyší ji jen skuteční géniové, Leonardo, Michelangelo, Raffael Sa9nti a Picasso. Z Itálie se Mona Lisa dostává do Francie, kde zdobí královské zámky, setkává se s významnými osobnostmi, prožívá dějinné zvraty, únos a druhou světovou válku, až se jejím „domovem“ stane Louvre, kde ji můžeme vidět dodnes. Ale mějte na paměti, že když se na ni díváte, dívá se i ona na vás.... celý text

Přidat komentář

thekath
08.04.2024 4 z 5

Mě tahle kniha moc bavila a nechápu, proč má tak nízké hodnocení. Ano, místy trochu trvalo než jsem se začetla, ale jakmile jsem to udělala, už mě kniha nepustila. Je to milostný dopis Leonardovi da Vincimu od Mona Lisy. Bavily mě pasáže se Salaim nebo Michelangelem a moc jsem ocenila část s ředitelem Jaujardem, o kterém jsem předtím nic nevěděla. Konec byl nádherný a poetický. Plný počet hvězd nedávám jen proto, že jsem kdysi četla Mramor a plátno, který byl tématicky podobný, a který mi přišel o trochu lepší. A taky mi vadilo pár překlepů v knize. Doporučuji, pokud se chcete dozvědět něco víc o Leonardovi a jeho době, lásce mezi umělcem a jeho dílem a dobách následujících.

"Přijďte za mnou. Dívejte se na mě. A mějte na paměti, že já se budu dívat na vás."

Adhara
25.01.2024 2 z 5

Zaujímavý nápad, ale to je asi tak všetko. Kniha o podivnom milostnom trojuholníku dvoch mužov a jedného obrazu je písaná veľmi moderným jazykom a zaoberá sa modernými témami, ktoré, obávam sa, hľadá aj tam, kde možno nie sú. Pritom je však napísaná značne jednoducho, postavy sú ploché, je to ploché aj emočne. Na to, ako záhadne Mona Lisa vyzerá, je to v tomto prevedení až príliš jednoduchá osôbka, žiadne tajomno ani múdro nesála. Kniha nemá gradáciu. Váhala som, či to vôbec dočítať. Nakoniec som to dala, ale druhý raz ďakujem, neprosím.


Peyka
06.08.2023 3 z 5

Jakožto velký nadšenec umění mě tato kniha zaujala už svou anotací.
Autorka napsala silný prolog a následně i epilog, jeden z nejsilnějších, co jsem kdy četla. Okamžitě si mě získala. Příběh jedné z nejzáhadnějších postav v historii umění a ještě k tomu figuruje jako vypravěč? No to je fantazie. Nicméně, to pojetí je jaksi nedotažené. Kniha je napsaná (a velmi dobře přeložena) vkusným a sofistikovaným stylem. Vyskytuje se hodně italských slovíček, takže pokud neumíte italsky ani ťuk, nedoporučuji.
Čtenář má možnost nahlédnout do života nespočtu slavných lidí. Některé kapitoly byly zajímavější než ostatní. Láska Mony Lisy k Leonardovi je nepřehlédnutelná. Ale Gioconda občas vypráví až příliš sáhodlouhými odstavci o ničem, je nekonsistentní a skoro i nudná, skáče páté přes deváté. :(
Na druhou stranu se mi líbí, jak vede rozhovory s Raffaelem, Leonardem i později s Picassem. Opět, pokud se moc nevyznáte v umění ani v historii, kniha nebude pro vás.
Mám stále rozporuplné pocity ohledně celé knihy. Jedná se o velmi specifický umělecko-historický epos vyprávěný záhadnou postavu z obrazu, kterou všichni známé (někteří z nás měli to štěstí vidět ji naživo), která nás sleduje a třeba se nám i snaží něco říct. Fíha, až pojedu zas do Louvru, budu ostražitější. 65%

Kikulka97
27.05.2023 5 z 5

Knížka je perfektní, vazdory malinko uspěchanému konci, kdy autorku podezřívám z toho, že jí došly nápady. Svižná, plná emocí... navzdory tomu, že jsem Monu Lisu jako takovou neměla nikdy moc v lásce, její "oživlou" knižní podoby jsem si náramně užila. Knížku, ale doporučuju těm, kteří ví něco málo o životě Leonarda a o umění se zajímají, jinak vám některé popisy budou opravdu připadat dlouhé a neopodstatněné.

Arkagas
05.03.2023 3 z 5

Knížka, na kterou jsem se poměrně těšila díky nápadu dát Moně Lise hlas a sledovat sled událostí v průběhu dějin jejíma očima. Což se bezpochyby povedlo. Ale i tak jsem s ní vcelku válčina. Jednu chvíli jsem měla chuť ji odložit pro její dlouhé opisy a nezáživné pasáže, naštěstí se tohle cca kolem strany 100 zlomilo a Mona začala vyprávět mnohem barvitěji a živěji.
Její osud nebyl jednoduchý a nyní je zavřená za neprůstřelným sklem, kde definitivně přišla o hlas. Přitom se svým tvůrcem i jeho přítelem, velmi slavným sochařem si povídala. Vzpomíná tu nejen na svůj proces vzniku, jak dostala tvář, ruce, ale i svůj tajemný úsměv, ale i na to, kam všude cestovala, nebo kolikrát a kým byla ukradena. Kniha je to bezesporu hezká, ale troufám si říct, že osloví jen čtenáře, které zajímá umění a historie. Její příběh je plný významných jmen a i když je na začátku knihy slovníček, nemyslím si, že lidé neznalí historie by se orientovali.
Za mě má kniha mínus v tom, že je v ní na mě až příliš italských slov a k těm naopak slovníček chybí..
Děj je pomalý, rozvleklý, ale pokud máte Monu rádi, budete mít rádi i její hlas.

Moje hodnocení: 7/10

klaraj093
05.12.2022 4 z 5

No, mám z knížky dvojí pocity. Na jednu stranu se mi hrozně líbila a na stranu druhou mi přišla hrozně dlouhá a utahaná četla jsem jí strašně dlouho.. Já sama se o umění zajímám a strašně se mi líbil pohled na svět očima Lisy, na všechna období až po současnost.. Na vyprávění po boku Leonarda.. Ale některé pasáže mi přišly dlouhé a trvalo mi často začíst se.
Každopádně knihu doporučuju lidem kteří se zajímají alespoň trošku o umění a mají ponětí o čem je řeč.. Ti si ji zamilují.

Vampucha
27.11.2022 2 z 5

Obraz Mona Lisa, kterou namaloval Leonardo da Vinci, zná snad každý. Znát její pocity, myšlenky a čím si za stovky let prošla, to je zajímavá myšlenka. V knize sledujeme Monu Lisu od jejího vzniku v podstatě až do současnosti. Jistě víte, že existuje mnoho teorií kdo je žena na obrazu, četla jsem i teorii, že by to mohl být autoportrét Leonarda. No, jedno je jisté, pravdu se asi nikdy nedozvíme. Možná je to opravdu šlechtična Lisa del Giocondo a jen hledáme záhadu tam, kde žádná není.

S Monou se tedy seznamujeme v 16. století od jejího úplného vzniku a proplouváme s ní dny, roky a staletími. Poznáváme mnoho Leonardových současníků. Autorka vychází ze skutečných historických událostí. Setkáte se tak např. Raffaelem nebo Michelangelem.
Příběh sledujeme celou dobu z pohledu Mony, která ho vypráví svým tempem a střídá časová období. Ale nijak zásadně to nevadí, jen to není úplně oddechové čtení a přeci jen příběhu musíte věnovat pozornost.

Nejsem bůhví jaký znalec umění. Takže hlavně ze začátku jsem hodně googlila místa i umělecká díla, abych měla trochu představu o čem to vlastně čtu. Nicméně Monu Lisu jsem v Louvru viděla a nepatřím úplně k fanouškům. Promiň Mono :D

Kdo má rád historii, umění a zajímá se o život Leonarda da Vinci, tak je to kniha přesně pro něj. Já si tedy slušně rozšířila obzory :) Nakonec mě více bavila doba, kdy už je Mona v Louvru.