Zkurvenej příběh
Bernard Minier
Les a mlha kam se podíváš. Místo, kde každý zná každého a kde soukromí je jenom iluze. To je malý ostrov Glass Island, kde žije šestnáctiletý Henry a kde byla zavražděná jeho přítelkyně. Kdo je vrahem? Pro obyvatele ostrova se Henry stává hlavním podezřelým a bedlivě ho sledují na každém kroku. Cítí jejich nenávist. Cítí, že chtějí jeho kůži... Jeho svět se stává nebezpečný, temný a pořádně zkurvený.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , XYZ (ČR)Originální název:
Une putain d'histoire, 2015
Moje druha kniha od autora a za mě nadšení. Četla a četla a četla, dej mě naprosto vtáhnul. Jediné mínus bylo občas zdlouhavé popisování.
Titul byl pro mě v knihovně k nevyslovení, "no, ten Příběh, ten předposlední od mistra presu Miniera, ten se zelenou obálkou a číslem .... " . Věřila jsem, že by název mohl být jiný a já bych si ho pro sebe, mohla v příběhu najít. Zbytečně marné, měnit něco tak úderně výstižné.
Pocit, jako hrátky s úhořem nabitým elektřinou, každý informační dotyk má energii, která vtahuje příběh do bludiště napětí a zvolnit nehodlá.
Závěr je jako elegantní tornádo - Twister, spoušť , prozření.
Opět komprese problémů vsazených do příběhu.
Načteno, Prokop a Pavel Rýmský, 5*.
Uf. Pan Minier asi nebude můj šálek kávy. První jsem zkusila Mráz a poté jsem dala šanci této knize. Dlouhé a nudné, děje kapitol předvídatelné. Knihu jsme ani nedocetla. Kniha mě až šokovala a to v tom horším smyslu. Kapitola kde autor popisuje erekci hlavního hrdiny u mrtvoly se mi bude vybavovat asi hodně dlouho.
Lehce pomalejší rozjezd, ale druha polovina skvělá a hlavně grandiózní konec! Od Miniera mám ted precteno vše, ale zvratem na konci asi nejlepší kniha
Na mě trochu pomalejší rozjezd děje, vše je hodně dopodrobna rozepisované, ale druhá polovina knihy už mě nenechala knihu odložit a závěr mě opravdu překvapil.
Kniha má opět mnoho stran, ale určitě je přelítnete stejně rychle jako já. Příběh je to sice zkurvenej, ale ne že by nebyl čtivý, napínavý a nevšední - pravý opak je pravdou. Zkurvenej je čím dál více náš svět, který jakoby z oka vypadl např. z filmu Minority Report nebo z nejznámějšího Orwellova románu, který nás nutí platit za plnou mísu a relativní bezpečí čím dál většími zásahy do našeho života. Chce se spolu s autorem citovat Snowdena(whistleblower USA), že děti, které se dnes narodí nebudou mít již žádné soukromí. Nebo jiný volně interpretovaný citát z této knihy" sedím u okna, dívám se na proudy aut na osvětleném bulváru a svět se řítí do propasti". Chci však také věřit, že jde jen o dědkovský povzdech nemladého autora a vše bude jednou fajn. Kniha je však fajn již dnes.
Shovívavý úsměv na čtenářově tváři vyvolá sem tam nějaký ten emocionální výlev, i když je to možná záměr, vždyť vypravěčem je šestnáctiletý rozháraný kluk zmítaný událostmi, "v žilách se mu usazuje led" a tak. Ale třeba "byl jsem smutný jako kámen"??? Ts, ts, ts. A k tomu sem tam nějaký ten překladatelský úlet ("kavkazský původ"). Tolik k textu.
Co se příběhu týče (pozor spoiler!): je uvěřitelný? Moc ne. Je logický? Vcelku ano, až občasnou nelogičnost v jednání postav. Má gradaci a pointu? Jednoznačně ano! S celou zápletkou mám jeden zásadní problém. Když se na konci ukáže, že vrahem je sám vypravěč, řada překvapivých odhalení v průběhu děje jde k šípku a motivy mnoha činů vyznívají naprosto nelogicky. Tuhle knihu prostě nelze číst podruhé, pokud tedy čtenář netrpí amnézií. Anebo je zapotřebí vsugerovat si myšlenku rozdvojení osobnosti hlavního hrdiny.
A teď to nejdůležitější: je to fakt dobrá kniha! Chytne Vás a nepustí, má spád, napětí, dějové zkratky a zvraty, sympatické i odpudivé postavy. Mrazivé a deštivé prostředí ostrovů je tak dobře podáno, že jsem občas drkotal zubama. Navíc nejedná se o úplně tradiční detektivku/thriller/román. Pět hvězd nedávám jenom kvůli shora uvedeným výtkám.
Musím přiznat, že mě konec kapánek zklamal. Ale to je vedlejší. Hlavní je, že jsem po celou dobu byla napnutá zvědavostí do nepříčetna. Strhující, skvělé, úžasnééé
Detektivky zrovna moc nečtu.. ale žánr bývá u dobrých knih irelevantní.. každopádně ZP je i první co čtu od Miniera.. a bude i poslední.. zavřel jsem jí zhruba v polovině.. nejvíce mě štvalo asi ty neustálé odkazy (na značky aut, filmy, atd..) kterými se autor snažil celou dobu navodit atmosféru důvěrnosti.. na mě to působilo tak že o to víc jsem tomu příběhu nevěřil.. stejně jako překvapivá propletenost všech různejch postav v této knize.. napínavé to místy bylo, to jo.. ale v nějakém bodě mě osudy všech hlavních a vedlejších hrdinů přestaly zajímat
Nepamatuji si, kdy naposledy mě nějaká kniha šokovala. Mínusem budiž její rozvláčný začátek, ale později o napětí nebyla nouze. Konec a odhalení pro mě byly opravdovým překvapením a impulsem se pustit i do dalších autorových knih, z nichž jsem byla neméně nadšená.
Štvrtá kniha od Miniera nie je akýmsi pokračovaním Servazovej detektívnej série, mnohí preto asi budúú sklamaní. Táto kniha je však takisto rovnako bombastická ako všetky predchádzajce a to bez akejkoľvek debaty. Minier ukázal aký majstrovský spisovateľ v skutočnosti je. Tak pútavo opisovať príbeh, atmosféru ostrovov, prostredie a udržať čitateľa v napätí od prvej po poslednú stranu je až neuveriteľné. Kniha má skvele rozložený dej, úvod a jadro sú celistvé (možno až na pár kapitol odbočujúcich od hlavnej témy), záver je famózny, prekvapivý, nečakaný a brilantný. Po troch Minierovych knihách je tento Príbeh síce iným, ale úplne úžasným dielom, ktoré vás zavedie na severoamerické ostrovy a budete cítiť vôňu mora, soli a lodí aj vo svojej obývačke.
Ze začátku jsem se naprosto ztrácela ve Jménech, nevěděla jsem kdo je kdo a kdo kdo není.
Nicméně jsem si myslela - že vrahem je skutečně můj typ, nicméně důvod by mě nenapadl a nemůžu spoilerovat, protože konec za to opravdu stojí.
V knize se mi nelíbí, jak se vše popisuje naprosto do pídi, vyvolávalo to ve mě povinnost, abych si pamatovala že "Jack má černý ford mustang, který ná zničené levé zrcátko a díru na zadní pravé sedačce od nedopalku" nedejbože Bill má taky černý ford mustang, ale zrcátka má obě a díru po cígu má na sedadle spolujezdce. " - tak to jsem si říkala - sakra! co když řeknou, že vrah byl v červeném Volvu. Některé popisy jsou opravdu zbytečné, ovšem kniha to byla čtivá.
Nevím, kolika procenty ji měla hodnotit.. 70 %, abych byla objektivní i vůči jiným knihám.
Určitě se chystám i na jiné knihy tohoto spisovatele a budu doufat, že se kniha rozjede rychleji než po 250 stránkách.
Asi budu jeden z mála, kdo touhle knihou od Miniera začínal a když tak čtu ostatní hodnocení je to na tom vidět.
Mě atmosféra vtáhla, s postavami jsem neměla problém se sžít, ačkoliv mi někdy jejich jednání připadala trochu nelogická. Zápletka zajímavá, na mě od poloviny trochu překombinovaná, ale pořád se to dalo odpustit v rámci myšlenky, kterou autor rozvíjí.
Upřímně z toho konce nejsem až tak paf, ale sílu měl, to zas jo.
Co mě vlastně na té knize bralo nejvíc a proč jsem dala čtyři hvězdy, je způsob, jakým dovede Minier pomocí atmosféry v člověku vybudit pocit. Myslím, že jsem dlouho nečetla, tak famózní popisy, které skoro jako by až ožívaly.
vraždy ostrovy tajemství technologie ztráta soukromí
Skrýt reklamy
Rozporuplná kniha. Během první třetiny jsem se musela do čtení nutit. Vytrvala jsem a vyplatilo se. To co následovalo, bylo zkrátka skvělé! Promyšlený příběh mě doslova pohltil... Ale pak přišlo rozuzlení a velké zklamání. Závěr byl nereálný, překombinovaný, těžko uvěřitelný. Ale i tak kniha stojí za přečtení.