Žízeň po životě

Žízeň po životě https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66721/zizen-pozivote-66721.jpg 5 742 158

Vincent van Gogh, za života tragická, po životě do nebes vynášená postava moderního umění, nestačil svou žízeň hasit a skončil sebevraždou. Vedle tragiky to však byla i nezměrná píle a cílevědomost, jež ho hnala vpřed, které však zákeřně nahlodávala postupující psychická porucha. Za pouhých deset let, do nichž se vejde celá umělecká dráha malíře, který nemohl tušit, že se stane velikánem moderního malířství, vytvořil Vincent van Gogh 750 obrazů a 1600 kreseb. Nevydělal na nich téměř nic...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Lust For Life , 1934


více info...

TaJeMa
TaJeMa
04.03.2024 5 z 5

Opravdu krásná kniha. Právě jsem ji dočetla, takže píšu hodnocení se slzami v očích.

Anikkk
Anikkk
12.02.2024 4 z 5

Pútavo napísaný život umelca. Život umelca.


linda2125
linda2125
17.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Životní příběh Vincenta van Gogha. Svědectví o tom, jak krutě bývá genialita vykoupena, ale i o nezměrné věrnosti a vizionářství Vincentova bratra Thea.

uzivatel6305
uzivatel6305
30.12.2023 3 z 5

Já vím, budu za Barbara, ale nedokázala jsem tento životopis dočíst. Začátek mě naprosto nadchnul, ale jak se Vincentův příběh vyvíjel, připadal mi styl nějak nudnější a hlavně mi naprosto nesedla povaha tohoto geniálního malíře a byl mi čím dál protivnější. Jeho obrazy miluju, ale jeho bych v žádném případě nesnesla. Omlouvám se fandům.

Hubay
Hubay
03.12.2023 5 z 5

Co mě bavilo: Absolutně všechno. Vincentův životní příběh v úžasně čtivém románu Irvinga Stona nelze snad vůbec odložit. Letí vpřed jak splašený a vy si chcete udělat pauzu ve čtení snad jen proto, abyste si vzali tesařskou tužku, čtvrtku papíru a něco nakreslili, i když to třeba vůbec neumíte. Příběh je tvrdý a syrový i lidský a krásně barevný. Jak život sám.

Co mě nebavilo: Na knize vůbec nic, na Vincentově životě absence happy endu.

Více na mém blogu:
https://100knih.blogspot.com/

JohnMiller
JohnMiller
30.11.2023 5 z 5

Tak, a mám za sebou ďalšiu svetovú klasiku. Smäd po živote od Irvinga Stonea zachytáva divoký život umelca Vincenta Van Gogha. Jeho život, ktorý venoval aj obetoval umeniu. Rozhodne odporúčam každému tvorivému duchu, ktorý pozná ten pálčivý, horúčkovitý pocit s vytvárania diela, či radosti z nejakej kreatívnej činnosti. A je skutočne jedno o akú formu ide. Veľmi ma priťahovalo na tejto knižke to, že som z nej počas celej doby čítania nemal pocit, ako pri väčšine biografickej literatúry alebo filmov, že autor tak troška skresľuje, nejakým spôsobom idealizuje osobu o ktorej píše. Hoci nie som odborník na Van Gogha a na maľovanie už vôbec nie, prišlo mi, že autor zvolil v rámci mantinelov celkom objektívny postoj, takže miestami ma aj hnevali "sprostosti" ktoré Van Gogh zbytočne vystrájal. Ale hnevala ma aj smola ktorá sa mu lepila počas celého života na päty.

Suma sumárum ide o ten druh literatúry, ktorý dokáže čitateľa zasiahnuť a pohnúť s jeho vnútrom. Rozhodne dokáže zasiahnuť viac a na dlhšie ako nejaká rýchlo pečená motivačná literatúra.

sweeney
sweeney
26.11.2023 3 z 5

Jako původně vystudované historičce umění mi byl příběh Vincenta velmi dobře znám. Přesto jsem se nemohla během čtení ubránit negativním pocitům, které jsem vůči němu cítila kvůli jeho chování k bratru Theovi. Nechat se celý život financovat rodinou, sobecky myslet jen na sebe..holt každý jsem nějaký...každopádně literárně určitě zajímavá knížka doplněná i ilustracemi obrazů :)

Hema
Hema
18.11.2023 5 z 5

Dnes již klasika o klasikovi výtvarného umění. Kniha je strhující, je dojemná, ale je taky psaná starším jazykem, pracuje s pomalejším vypravěčským tempem a není v ničem novátorská. Je potřeba se naladit na ta slova a jejich rytmus a nesnažit se číst rychle, jinak člověka kniha bavit nebude. Mluvím z vlastní zkušenosti, třikrát jsem ji odložila, přitom je dobrá.
Skvěle popsané těžkosti doby i touha tvořit.

jaroiva
jaroiva
04.11.2023 4 z 5

Z mého pohledu měla kniha vzestupnou tendenci, takže se mé hodnocení postupně vytáhlo na 4*. Není to kniha, která by mě bavila od začátku. Ale životopis Van Gogha nemůže být nezajímavý. Ten je zajímavý už sám o sobě, když si ho člověk přečte ve Wikipedii.
Styl psaní Irvinga Stonea mi připadá trochu těžkopádnější, ale to odpovídá době, kdy psal. Mám pocit, že kniha byla delší, než necelých 400 stránek. Aspoň mně trvalo delší dobu se tím prokousat. Stejně ale doporučuji k přečtení.

SueD
SueD
27.10.2023 5 z 5

Po dějinách světla jsem si potřebovala zlepšit náladu a užít si dobrý životopis. Jasně, hodně věcí je zde vymyšleno, ale je to dobře napsaná kniha. Gogha miluju.

Sova15
Sova15
14.08.2023 3 z 5

Chudák Vincent to neměl vůbec lehké. Byla to těžká doba a on si to dělal ještě složitější. Úspěchu svých obrazů se nedožil.
Knížka se mi nečetla lehce, ale byla velmi zajímavá, tak jsem se jí prokousala a obohatila mne.

EEEAAA
EEEAAA
30.07.2023 5 z 5

Kniha, která mě uchvátila a obohatila můj život navždy o génia van Gogha, nešťastného umělce, který prožil život plný utrpení a za 100 let je světová star. Život není spravedlivý

Lucka11
Lucka11
25.07.2023 5 z 5

Stone je pre mňa objav tohto roka :-)
Ako prvú som prečítala jeho knihu Agónia a extáza a bolo to fascunujúce čítanie...
Toto bolo rovnako skvelé

Pablo70
Pablo70
04.05.2023 4 z 5

Stone prošel Vincentův život celkem věrohodně. Vylíčil i průběh jeho nemoci uvěřitelně. K nejslabším místům knihy bych dal ta místa, kde musel opravdu fabulovat: pobyt v Paříži, kde rozmlouvá s ostatními malíři, scéna s Májou, nezmínil se ani o tom, že se od Sieny v Haagu Vincent nakazil kapavkou, jak píše de Vries v knize Vincent v Haagu. Celkově uvěřitelné a dobře sepsané. 500 stran s Vincentem! Nadávali mu bláznivej Vincek - nakonec ho život přece jen zlomil...

capricorn__
capricorn__
30.04.2023 5 z 5

Velmi povedené. O Van Goghovi jsem viděl pouze jeden filmový snímek, proto jsem díky této knize získal užitečné informace o jeho životě. Moc mě zaujaly autorovy schopnosti popsat Van Gogha a představit čtenářům jeho dobré, ale i špatné stránky. Zároveň velké plus dávám čtivosti, kterou jsem od tohoto románu ani nečekal.

p.stranska
p.stranska
29.04.2023 5 z 5

Další nádherný životopisný román, které mám tak ráda. Spousta času strávená na internetu hledáním tváří, díla a osudů postav z knihy. Rozšířené povědomí o impresionismu. Jasných pět hvězdiček!

intelektuálka
intelektuálka
30.03.2023 5 z 5

Opět návrat ke klasické knize - už ani nevím, po kolika letech ....

" Žádná vynikající duše nepostrádá příměsi bláznovství ...." /Aristoteles/

Komorní příběh o životě malíře - jeho životní cestě přes chudou hornickou oblast až k nebi plném hvězd - a samozřejmě nesmím pominout pro mne nejvíce zajímavé žluté období v Arles....

" .... vzpomněl si na Daubignyho obraz Jitřenky , vyjadřující celý nesmírný klid a vznešenost vesmíru ....
.... a všechen bolestný pocit nepatrného člověka, stojícího dole a zírajícího vzhůru ... "

Krásná kniha o impresionismu - a skupině malířů kolem vanGogha ... stejně originálních, jako on sám ....

katerina3502
katerina3502
25.03.2023 5 z 5

Skvěle napsaný životopisný román o jednom z největších malířů. Spousta detailů z jeho života byla pro mě novinkou. Rozhodně kniha stojí za přečtení.

linhi22
linhi22
06.03.2023 5 z 5

No teda... Co k tomu říct? Van Goghovy obrazy jsem vždycky měl rád, ale až teď mi došlo, jak velký umělec to byl.

DanaB5
DanaB5
05.03.2023 5 z 5

Krásně a přesvědčivě napsaný životopis. Během čtení jsem si vyhledávala obrazy, která Van Gogh zrovna maloval a poznala spoustu jeho méně známých děl. Mám pocit, že jsem po dobu čtení knihy prožívala jeho vášnivý život s ním.