Životní úklid

Životní úklid https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412937/zivotni-uklidfPMOK1-pn5-.jpg 3 74 35

Do hrobu si ten nepořádek přece nevezmete. Ve Švédsku existuje způsob, jak se zbavit letitého nepořádku. Švédové ho nazývají döstädning: dö znamená smrt a städning znamená úklid. Ač může takový název vyvolávat chmury, jedná se o překvapivě povzbuzující proces zbavení se nepotřebných věcí a lze jej uskutečnit v kterémkoli období života. Každopádně je lepší začít dříve, nežli později, kdy už to za vás musejí udělat druzí. V knížce Životní úklid švédská umělkyně Margareta Magnussonová se skandinávským humorem a moudrostí inspiruje čtenáře, aby podlehli kouzlu minimalismu. Její radikální i zábavná metoda může Vám pomoci se pustit do citlivých rozhovorů na téma „co se všemi těmi nashromážděnými věcmi“, díky ní se celý proces vyklízení může namísto zdrcující zkušenosti stát něčím povzbudivým. Margareta napovídá, kterých předmětů se lze zbavit lehce (nenošené šatstvo, nechtěné dárky, nepoužívané talíře) a které si spíš budete chtít ponechat (fotografie, milostné dopisy, několik uměleckých výtvorů vašich dětí). Do probírání se nářadím zesnulého manžela i svou vlastní tajnou zásuvkou ukrývající drobné neřesti se Margaretě podařilo vnést prvek humoru, ukazuje, že döstädning nemusí být jen skličující. Čtenáři postupně nahlédnou do jejího života ve Švédsku, mohou se nechat inspirovat severským pohledem na věc a snáze se rozloučit s některými svými věcmi.... celý text

Literatura naučná Dům a byt Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha , Alferia
Originální název:

Döstädning: ingen sorglig historia / The Gentle Art of Swedish Death Cleaning , 2017


více info...

Přidat komentář

Jane2016
01.02.2024 2 z 5

Životní úklid, kniha, která mě velmi zaujala větou, kterou má na obálce, tedy, že: „Do hrobu si ten nepořádek přeci nevezmete.“

Zpočátku mě čtení velmi bavilo, musím uznat, že během svého života hromadíme hodně věcí, které nám popravdě jen zabírají místo a k ničemu nám nejsou. Každopádně, jak jsem ve čtení pokračovala, našly se části, se kterými jsem nesouhlasila. Jak uvádějí jiné komentáře pod touto knihou na databázi knih, kapitola o domácích mazlíčcích pro mě byla hardcore a těžko jsem se jí prokousávala.

Myslím, že životním úklidem bychom se měli zabývat v každém věku, a nejen na stará kolena. Kdykoliv v budoucnu uvidím tuto knihu napadne mě jen „zbavte se všech krámů, aby po Vás pozůstalí nemuseli nic řešit“.

Knížku určitě nemohu doporučit.

Jessie_K
28.01.2024 odpad!

Ze začátku milá knížka jedné starší paní, pojednávající o úklidu, hromadění a zbavování věcí, které nepotřebujete. Potom dojdete ke kapitole o zbavování domácích mazlíčků a autorka už vám jako fajn hodná babča nepřijde. Ze dvou hvězd u mě okamžitě klesla na odpad. Sorry not sorry.


Olous1
08.01.2024 odpad!

Tak to je poprvé co dávám hodnocení knihy za odpad. Ztotožnuji se s komentářem..ladyfromskye. Že začátku docela dobrý čtení,ale kapitola domácí mazlíčci mě dostala. Vzhledem k tomu, že mi před 3 měsíci zemřela moje fenečka,tak o to víc mě to dostalo. Přes to vlak fakt nejede.

ladyfromskye
12.08.2023 odpad!

Na začátku to bylo moc fajn čtení. Rychle to utíkalo, autorka dává nahlédnout do svého života, což ve vás vyvolává pocit, že v tom nejste sami, rady a tipy, jak na ten životní úklid vlastně jít, byly logické a inspirativní... No jenže pak přišla ta kapitola o domácích mazlíčcích a já si jen říkala: To si .... děláš ...!? V tu ránu spadlo hodnocení knížky z krásných čtyř hvězd na odpad. A tam taky zůstalo. Protože já skousnu hodně. Ale tohle teda ani omylem.

Janka8
19.07.2022

Na knihu som sa tešila, ale až tak ma nenadchla. Mala som dojem, že je skôr pre staršiu vekovú kategóriu, síce človek nikdy nevie, dokedy tu bude.

MOu598
29.01.2022 5 z 5

Útlá, pěkná knížka. Na důležité téma - nenechat po sobě nepořádek.
Knížka je chytrá, stručná, čtivá.

jaroiva
13.11.2021 3 z 5

Kniha vás podpoří i v mladším věku, v případě, že se rozhodujete pro minimalističtější způsob života. Není podle mě důvod čekat na "životní úklid" na dobu, až vám množství věcí v bytě přeroste přes hlavu. Právě díky odstrašujícím případům z rodiny jsem se začala pídit po podobných knihách. Takže jak M. Kondo, tak M. Magnusson mi mají co říct a obě dokázaly dodat kapku motivace k tomu, abych se do většího úklidu pustila.
Neděláte to jen kvůli pozůstalým, kteří budou muset po vás uklízet, ale hlavně pro sebe, pro život v lepším a vzdušném prostředí.

malpet
08.11.2021 1 z 5

Kniha která říká ukliď si svůj bordel než umřeš, aby to nemusely dělat tvoje děti. Neumím si představit dát tohle někomu jako dárek.

LadyCotton
16.09.2021 3 z 5

Knihu bych doporučila generaci mých rodičů (tzn. min. pro věk 55+), jelikož je to skutečně celé o tom si uklidit ve svém domě a životě, aby vaše potomstvo nemělo s tím tolik práce (tak jak to autorka vysvětluje, tak je to zcela logické a podané citlivou formou). Navíc právě tyto generace mají největší problémy s hromaděním věci.
Mladší generaci bych doporučila spíše knihy o úklidu (nejen životním) Marie Kondo...

Tanach
26.07.2021 3 z 5

Kniha je krátká, jasná a zábavná. Přečetla jsem ji za jedno odpoledne. Oddechovka, která je místy satirická tak, že Vám až běhá mráz po zádech. Plna praktických tipů, jak si udělat v životě pořádek!

martineden
30.01.2021 4 z 5

A mně se to líbilo. Život nahlížený z perspektivy starší paní. Většinou jsem četla knihy o úklidu a minimalismu od třicátníků plus minus. Tohle byl trochu jiný pohled, autorka víc než o sobě píše o své rodině a přátelích. Líbil se mi pohled na fotografie, dopisy.. I ty další konkrétní rady. A grafická stránka knížky.

tereza2787
06.01.2021 3 z 5

Čtení jsem si užila. Odnesla jsem si pár myšlenek, ale není to kniha ke které bych se vracela.

Alena_S
21.12.2020

Na začátku: Hezká úprava, čtivé. Bude se mi líbit.
Uprostřed: Pomalu by to mohlo začít o něčem být, co?
Na konci: To jsem zakřikla. Nového jsem se dozvěděla snad jen to, že od určitého věku by člověk neměl nic vlastnit, aby neobtěžoval. A to včetně fotografií, zálib, zvířecích kamarádů, čehokoli, co fyzicky existuje v prostoru.
Chápu, kam autorka mířila, i to, že méně může být více. Vážně jo. Ale tohle je fakt moc.

brizaaborovice
12.10.2020 5 z 5

Zajímavá sonda do života ve Skandinávii i do způsobu uvažování o věcech. Mě to fakt bavilo a odnesla jsem si plno drobných tipů, jak přistupovat k domácnosti i věcem, a to i v mém mladším věku. Až jednou přijde to "předsmrtné" vyklízení a dávání si věcí do pořádku, snad budu na ně dobře připravená, i díky téhle knize.

flyingandie
22.09.2020 odpad!

Naprosto zbytečná kniha sepsaná z autorčiných názorů, kterakto se jako matka pěti dětí pasovala do experta na pořádek. Hlavní nosnou myšlenkou je, že každý by si před smrtí měl po sobě uklidit (tedy s tím trávit tu trochu života, co mu ještě zbývá), než to nechat po smrti na ostatních.
Odnesla jsem si z toho dvě moudra. První, že každá věc má v bytě své místo a to druhé si nepamatuju. Za mě ztráta času.

rozina351
15.04.2020 3 z 5

Taková oddechovka, ale grády jako Zbavte se nepořádku s feng šuej od K. Kingston ani na Marii Kondo to nemá.

Jana_Z
18.01.2020 3 z 5

Milá knížka na jedno odpoledne. Ráda si občas něco takového přečtu, abych si utřídila svoje myšlenky a nenechala se zlákat k nákupu nových věcí, které stejně nepotřebuji.

Lotka
29.09.2019 1 z 5

To bych snad dokázala napsat i já...

tomas5327
29.06.2019 2 z 5

Základní myšlenka by šla vystihnout i s příbehem na 10 stranách a zbytek je vlastně patos. Hype kolem téhle knihy vlastně nechápu protože v ní není psané nic přelomového a kapitola "vzdám se vlastního psa protože... To vyloženě nechápu. Nevím co by se muselo stát abych se svého psa zbavil ale nějaký stěhování určitě ne, holt bychom se nestěhovali. Hvězdy za myšlenku minimalismu, redukci nadkonzumu a nesobeckou myšlenku "úklidu".

DádazPrahy
01.05.2019 2 z 5

Životní úklid - něco na tom asi bude, pár užitečných rad v knížce najdeme. Rozsah knížky - 144 stran - však považuji za zcela neodpovídající pojednávanému tématu. Jsou zde zcela zbytečné, rozvleklé pasáže (např. o autorčiných sousedech, příbuzných, psovi, dovolené atd.) které jen odvádějí pozornost od tématu. Některé rady nepovažuji za přínosné nebo k věci, např: "také si budete muset vyčlenit čas na návštěvy optika, zubaře a pravidelné kontroly u praktického lékaře. Ani tomu se nevyhnete."
Snad autorku omlouvá, že je jí, jak sama uvádí "něco mezi osmdesáti a stovkou" a má snad nárok na to psát poněkud rozvláčným stylem.
Lepší než autorčin styl psaní se mi líbí její vtipné ilustrace, které knížku vhodně doprovázejí.

Z knížky jsem si pořídila výpisky, které vyšly na dvě stránky A4, pokud by snad měl někdo zájem, ráda pošlu jako přílohu e-mailu.