Život v osamění (black edice)

Život v osamění (black edice) https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426822/mid_batman-detective-comics-5-zivot-v-o-3PS-426822.jpg 3 25 5

Batmana léta sužovaly myšlenky na smrt Tima Drakea, mladého hrdiny, jenž jako Red Robin bojoval po jeho boku. Tim Batmanovi pomáhal sestavit tým, který se spolu s Temným rytířem staral o bezpečnost v Gothamu. Při obraně města však Tim padl. Nebo to aspoň tak vypadalo. Ve skutečnosti byl Red Robin držen v zajetí, kam jej uvrhl záhadný Mr. Oz. Nyní se musí z vězení umístěného mimo čas dostat, nebude se však vracet sám. Spoluvězně, se kterým z vězení uteče, zná Tim už hodně dlouho, nyní však o něm začíná pochybovat. Obavy se pak změní v jistotu, když po návratu do Gothamu začne jeho společník chystat vraždu jednoho z Batmanových spojenců. Dokáží znovusjednocení Batman s Robinem spolu se svým týmem hrdinů čelit nepříteli, který je zná lépe než oni sami?... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Lonely Place of Living , 2018


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
08.08.2022 2 z 5

Red Robin je zpátky a musí bojovat proti alternativní verzi sebe sama, která je Batmanem, aby ochránil své blízké a zabránil taky tomu, aby se Batmanem sám v budoucnu stal. Když se do příběhu tahají klony apod., často to nedělá dobrotu a tomuhle příběhu to samozřejmě nepomohlo také. Pak tu máme ještě menší příběh se Spoiler, ale to je takový průměr.

Lenka.Vílka
04.07.2021 5 z 5

Život v osamění je skvělá kniha. A nebudu lhát. Vůbec jsem to nečekala!

Hlavní příběh je perfektní. Sice vás hodí do vody a plav a pokud si nepamatujete děj z minulého dílu, tak...no, to máte blbý. Nebudu tvrdit, že to je nějak zvlášť originální, ale strašně dobře napsané. S prvkem, který je použitý už snad všude. Tak proč ne i zde?

Všechno, co čtenář ví, je fakt, že se v budoucnosti něco stane (na konci vám dojde, že se i někomu něco stane, a komu se to stane). Něco, co způsobí "No Bat Zone" v Gothamu. Tak se to budoucí Tim rozhodne vyřešit zabitím toho, kdo to způsobí. Klasika, že? Jenže on je to někdo z týmu a Tim z budoucnoti je hodně zatrpklý chlap. A rozhodně nechtěl bejt Batman.

Asi jsem nenáročná, ale mě tyhle příběhy baví. Leč si na jejich konci řekněte, že se tam nic nestalo. Ale já jako čtenář vím, že budoucnost bude hnusná a že je třeba jí zabránit.

Možná proto oceňuji, že dva závěrečné příběhy jsou na konci a ne linearně, a taky ten podstatný flashforward. Ale už ani slovo. A tam si řeknete: "Á, tak proto, Time, proto!". A budete mu přát, aby zlomil "kletbu" nevyhnutelného osudu. Protože budoucnost bude temná. Hodně temná.

Batman Detective Comics je se mnou jako na houpačce. Ale tentokrát jsme byli nahoře. Takže jsem šťastná. Fakt jsem to nečekala :)


Gordonlord
30.12.2020 1 z 5

První polovinu knihy zabila kanonáda prázdného metafyzického mudrování a zbytek se utápí v bolestech rakovinotvorného nádoru cestování časem, alternativní realitou a návratem do minulosti za účelem změnění budoucnosti, což jsou prvky, které pro mě dokáží jakýkoliv příběh spolehlivě zabít.

jako pěst na oko zde působí i pasáže, kde se dialogy mezi postavami snaží mít vyšší smysl a hloubku, ale postavy při tom do sebe musí kopat a bojovat spolu, což působí fakt debilně. Asi je to jen proto, aby bylo naplněno status quo Batmanovských comicsů.

Jinak relativní krátkost knihy, občasný nadhled, spád a zábavnost žánru to v mých očích drží nad vodou, ruku v ruce s klasicky moderní, dobrou comicsovou kresbou.

Jako klad počítám i snahu stále naplňovat jistou seriálovost a cíleně prohlubovat a rozvíjet kánon batmanovského mýtu a postav kolem něj, což jsou prvky lákající číst tuhle sérii dál a dál i přesto, že za ta léta muselo být (a většinou bylo) už všechno mnohokráte řečeno.

fvalek
08.07.2020 3 z 5

Konečně díl, ve kterém věci tak nějak zapadají dohromady. Samozřejmě, nevíme kdo je Pan Oz, co je Pan Oz, proč je Pan Oz... ale přeci jen se máme čeho chytit.

Tim Drake, téměř až mystická postava, o které se několik dílů mluví, po které se pátrá, ale která je ztracená... Konečně se dostáváme k jádru problému a říkám si, proč to najednou jde tak lehce? Objevuje se spousta motivů, které bych rád prozkoumal více, tak třeba začnu u Jor-Ela, no, uvidíme dál. Časová patálie s Timem a Timem byla taková zvláštní, trošku nepříjemná, nudná, ohraná, celková zápletka s vraždou Batwoman tak nějak o ničem. Celé to časování bylo o ničem. Sentiment se Spoiler mě také neoslovil, protože ji zase tolik nemusím.

Co mě potěšilo, bylo Clayfaceovo finále, to sice bylo jako takový příběh navíc, ale bylo to zajímavé a sympatické. Také se často skloňuje "stín nad netopýry", takže snad se v dalším díle dozvíme copak to bude a děj se více zaměří na Batwoman, která si to už konečně zaslouží.

memphisz
13.11.2019 3 z 5

Návrat Tima Drakea, a to hned dvojnásobný. DC zápletku opět okořenilo svým v poslední době hodně oblíbeným cestováním v čase.

DC očividně čeká temná nehezká budoucnost. Jelikož se jejich hrdinové masově vrací v čase a snaží se své mladší já přesvědčit, že "tudy ne, tudy cesta nevede". Nevím, jestli je to od DC nějaká meta sebereflexe, ale každopádně to dost sedí.

Nicméně příběh s Red Robinem mě bavil a kresba byla pořád na dobré úrovni, jak je u této série zvykem. Druhý příběh "Dystopia" byl ale nic moc. Celkově lepší tři hvězdy.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Batman

Autoři knihy

James Tynion IV
americká, 1987

Kniha Život v osamění (black edice) je v

Přečtených27x
Knihotéce20x
Chystám se číst4x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x