Deus Ex Machina

Deus Ex Machina https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400025/bmid_batman-detective-comics-4-deus-ex-m-5OC-400025.jpg 3 33 8

Když dával Batman dohromady tým ochránců spravedlnosti, s jejichž pomocí by bojoval se zlem v Gotham City, dělal to zčásti i proto, aby své spojence ochránil před nepřáteli, kteří se na ně zaměřili. Být v jednom týmu ale také znamená mít víc cílů pohromadě a někdy pak může dojít k tomu, že se duchové něčí minulosti stanou problémem všech. Záhadný Řád sv. Dumase vychovával z Azraele dokonalého zabijáka, a on se pak přesto Řádu vzepřel. Když se potom Řád rozhodne vytvořit dokonalejšího zabijáka, ocitne se Azrael s celým týmem v hledáčku smrtelně nebezpečné umělé inteligence pojmenované Ascalon. S podobnou magií a mysticismem se setkal Bruce Wayne při svém výcviku, než se stal Batmanem. Bruce chce své přátele zachránit, a proto vyhledá ten nejmocnější magický předmět, který kdy existoval. Božský stroj umí svému majiteli poskytnout veškeré vědění, zodpovědět jakoukoliv otázku… stane se ale v rukou největšího detektiva na světě nebezpečnější zbraní než Ascalon? Další pokračování oblíbené řady Znovuzrození hrdinů DC od scenáristy JAMESE TYNIONA IV. (DARK DAYS, THE FORGE) a výtvarníka ALVARA MARTINEZE (BATMAN AND ROBIN ETERNAL). Tento díl obsahuje sešity původně vydané jako DETECTIVE COMICS č. 957-962 a jako host zde vystupuje Zatanna Zatarová!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Deus Ex Machina , 2017


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
08.08.2022 3 z 5

Zatímco minulé díly Detective Comics se snažily více stát na Batmanových parťácích, zde se rozebírá spíše Bruceova minulost se Zatannou a kromě toho se rozšiřuje příběh Azraela, který je nyní také součástí týmu. Obě linky jsou mystické a v závěru se propojí, jenže poražení robotického záporáka mi úplně uspokojující nepřišlo a obecně to fungovalo spíše jako takový filler před návratem Robina na scénu.

Hwaelos
23.03.2021 3 z 5

Tynionova řada si v rámci Znovuzrození drží stále solidní zábavnost. Určitou náplastí na obří množství side-kicků je celková koncepce, kdy je vždy jeden z dílů zaměřený na právě jednu z vedlejších postav batmanovského univerza. Pravdou je, že s klasickým temným rytířem už to nemá moc co dělat (a upřímně řečeno, zajímalo by mě, jestli si někdo v DC láme hlavu s propojeností řad v rámci fikčního světa - protože Kingova verze Batmana rozhodně nevypadá, že by s těmito side-kicky nějak kalkulovala). Gotham je víc kosmopolitní metropole mrakodrapů než ponurá novogotická čtvrť a samotný charakter hrdiny je úplně z jiného těsta, než na co jsou dlouhodobí batmanovští fandové zvyklí, ale potud, pokud je autor schopný vybudovat relativně zajímavý a dobře napsaný příběh, mě osobně to zase tolik netrápí.


MartyManCZ
26.01.2021 1 z 5

Plytké. Nezábavné. Azrael dobrý, ale ve spojení s nějakými roboty, já nevim, nebavilo mě to.

Voliarty
15.08.2020 3 z 5

Mám pocit, že Batman dostal konečne, v rámci tejto série, viac priestoru. Pozrieme sa do jeho minulosti, keď prebiehal výcvik. Na scénu totiž prichádza jeho stará známa, jedna z najkrajších čarodejníc na svete (nie, Emma Watson to nie je). Čo sa týka Bat-týmu, tam žiadna zmena, stále ma bavia. Rovnako som aj spokojný s kresbou. Postavy vyzerajú dobre a akcia tiež.

Čo ma ale nebavilo, bol hlavný záporák. V porovnaní s plukovníkom Kaneom, Syndikátom obetí a Lady Shivou je Ascalon slabým a nezaujímavým čajíčkom.

Kapitola so Spoiler bola celkom dobrá jednohubka so zaujímavým koncom.

fvalek
06.07.2020 3 z 5

Musím bohužel též říct, že Batman Detective Comics je asi má nejméně oblíbená Rebirth série (ostatně to, že nemám rád Batmana, se tak nějak obecně ví...). Příběh Azraela byl hrozně zmatený, ono bylo zmatené už i to jeho tajemné přidání ve třetím díle, které prostě v Česku vydaných komiksech nemá kontext, a celkově to byla taková snůška sektářských keců, které jsem jaksi nepobral. Bojím se, jak jednou dopadne tolik dějových linek na tolika stranách.

Jediné plus a zářivá hvězda tohoto komiksu je Zatanna, má oblíbená, která se tu opravdu ukazuje jako jedna z nejsilnějších postav, což v jiných komiksech moc nedává najevo. Společná historie s Brucem mě překvapila, neřekl bych to do nich, a její obrovské tajemství a úděl zároveň byla zajímavá věcička obohacující universum. Byla dobrým hvězdným hostem v komiksu, který se zaměřoval na nic moc postavu Azraela.

Kresba byla klasická, příběh spíše podprůměrný, ale alespoň jsme získali nějaké vodítko k Timovi. On by ten Azrael nebyl tak marný, kdyby měl lepší origin a celkově tak lepší dějovou základnu. Ono je těžké dělat crossoverový komiks Batrodiny, když tu nevychází jednotlivé série jejích členů. Škoda.

Lenka.Vílka
17.01.2020 1 z 5

Nebavila jsem se, totálka opruz. S touhle částí Rebirthu to mám jako na houpačce a teď jsme byly dole. Docela dlouho jsem se přemlouvala, zda sem vůbec něco napsat a jenom hodnotit. Tentokrát nefungovalo vůbec nic. Jedna hvězda za kresbu, protože nebyla sice úchvatná, ale nebyla hnusná, a neskutečně nudná (čti nenašla jsem nic, co by mě nutilo zdržet se na stránce déle než jenom na přečtení textu). Poprvé jsem četla limitku, takže budu hodnotit i její obálku. A to: "Prosím, znovu ne!"

Gordonlord
01.01.2020 2 z 5

Kladně hodnotím fakt, že i tenhle příběh je - stejně jako většina dílů Detective comics Rebirthu - hlavně o lidech pod maskami. No.."hlavně" ..alespoň částečně. Což je pořád víc, než u 99% comicsů tohoto ražení. Protože koho, komu je víc než 5 let, by bavilo číst o superhrdinech s charakterem bílého papíru, které nezraní ani atomovka ?

V prvním sešitě Bruce Wayne hledá odpovědi. Jaké, to se ukáže později. Ale největší klad je zde fakt, že se tu vůbec neukáže v obleku Batmana. Krátká epizoda s "polidšťováním" Cassandry také potěšila.

Žel, v dalších sešitech této knihy se na nás vyvalí opis tradičního příběhu o snaze zlomit padouchovo fanaticky náboženské zapálení a vrátit jeho duši na správnou cestu. A naroubování magie na příběhovou linku a postava Zatanny by voser, který příběhu dost ubírá i přes snahu posunout ho myšlenkově dál. Rozpracování děje v rovině charakterů se mohlo spíše zaměřit na stálé členy Batmanovy družiny - což je možná to poslední, kvůli čemu tohle ještě vůbec čtu.

A závěrečný příběh se Spoiler byl pro mne také zklamání. Tuhle postavu si pamatuji ze sešitů, které česky nikdy nevyšly, jako amatérskou superhrdinku, která se snaží pomáhat i přesto, že jí to nejde a ani zdaleka nemá takové schopnosti jako Batman a jeho družina. Což často vedlo k jejím selháním a odmítavému postoji z Batmanovy strany, navzdory nimž se přesto odmítala vzdát. Díky těmto vlastnostem tak pro mě vznikla - aniž by si to patrně tehdy scénáristé vůbec sami uvědomovali - jednoznačně nejsympatičtější postava celého DC universa. To je v téhle knize pryč - máme tady místo ní prostě jen další dokonalou hrdinku, která si něco naplánuje a přesně to se jí podaří provést. Prostě nuda.

memphisz
08.09.2019 3 z 5

Batman versus náboženstvím zfanatizovaný Ultron (teda Ascalon) s cílem očistit Gotham. A do toho kopa kouzel. Spojit Batmana s magií byl risk, který tak úplně nevyšel. Chvílemi je to víc o Azraelovi, ale poslední slovo má pořád Batman, přičemž batmanovská rodina je zde tentokrát jen coby kompars. Atmosféra nočního a upršeného Gothamu pořád skvělá, ale jinak nic moc nefunguje. Škoda.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Batman

Autoři knihy

James Tynion IV
americká, 1987

Kniha Deus Ex Machina je v

Přečtených33x
Knihotéce23x
Chystám se číst5x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x