Život Marpy překladatele

Život Marpy překladatele https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127630/bmid_zivot-marpy-prekladatele-Gdc-127630.jpg 5 8 1

Biografie tibetského mistra, který během 11. století šířil nejvyšší učení Buddhy, m.j. přeložil autentickou Buddhovu dharmu z indického do tibetského prostředí. Životní příběh učitele slavného tibetského dosažitele Milarépy.

Duchovní literatura Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Bílý deštník
Originální název:

Life of Marpa the translator , 1999


více info...

Přidat komentář

LordSnape
15.10.2012 4 z 5

Předně bych začal skvělým překladem, který musel být jistě velikým oříškem. Dále se mi moc líbilo shrnutí celého života mistra Marpy v pár stranách, aby se následně čtenář v samotném životopisu neztrácel. Samotný text je pak celkem skromný, místy s velmi rychlým spádem. Jediné však, co mi trochu vadilo, byly ty písně, které ani tak nejsou písněmi, protože se nijak nerýmují. Děj moc neposouvají, ale spíše vyjadřují myšlenky či objasnění učení daným naslouchajícím. Nicméně se některé věci v nich neustále opakují (Marpa třeba zpívá o tom jak zpívat neumí a jak na to nemá hlas), a jiné jsou zcela totožné s pár s písněmi, již řečenými. Liší se jen v detailech, které pak vnáší do jistých událostí trochu pochyb, jak se vlastně ve skutečnosti staly. Nicméně překladatel nabízí pod čarou různá východiska a alternativy z jiných zdrojů, uvedených pod čarou a čtenář si pak názor musí udělat sám.