Čím se stáváme

Čím se stáváme https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203898/bmid_zivi-mrtvi-10-co-se-z-nas-stalo-203898.jpg 5 186 19

Živí mrtví (komiks) série

< 10. díl >

Rick a Abraham se vydávají na sever, na cestu do Washingtonu. Tam doufají, že najdou odpovědi na to, co se vlastně stalo... místo toho se ale cestou propadají do čím dál větších depresí. Rick se ocitá na pokraji šílenství – a to ve světě, kde každá chyba znamená smrt, není zrovna dobré.

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

What We Become , 2009


více info...

Přidat komentář

risha03
26.03.2024 5 z 5

Putování, putování, putování se zombíky, kousákama, číháčema, toulákama zkrátka s hordou :) člověka dostávají ty drobné příhody, které se na cestě jednotlivým postavám dějí. Nahlíží se do duše jednotlivých postav, které bolest a utrpení mění. Děti pak může zcela deformovat a zničit. Ale tomuto šílenství prakticky neuniká ani žádná dospělá postava. Žádný jiný zombií příběh nenahlíží takhle pod pokličku toho neustálého mordování zombíků nebo "těch špatných lidí". Za to prostě stále plný počet bodů.

sgjoli
17.09.2023 4 z 5

Další díl této rozsáhlé série za mnou. Co se zombie týká, je to pořád masakr ve stylu "zab, nebo sám mezřeš". Nemilosrdné, nelítostné a k přežití nutné. Ale přitom je na postavách stále vidět, jak těžké je pořád se rozhodovat, co je v tomto novém společenském uspořádání špatné a co správné. Upadající důvěra v sebe samého se projevuje zcela běžně. Vzájemné obviňování, kdo co udělal špatně jako by také bylo na místě. A s každým přežitým dnem a zabitým zombíkem jako by člověk měl čím dál víc pocit, že se sám stává zrůdou. To mi na tom asi připadá tak silné - jak se postavy snaží zachovávat poslední zbytky svědomí a lidství, jak si ho pamatují z doby "před"...
Do dalšího dílu se pustím snad brzy... tahle série si zatím pro mne drží nadprůměrnou laťku a dosud baví...


Richard Skolek
31.07.2023 5 z 5

Bez nadsázky jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četl. Jestli Robert Kirkman něčím vyniká, je to práce s tempem a rytmem vyprávění, čtenář se tady ani na chvíli nenudí. Rychlejší díly střídají pomalejší, násilí střídá reflexe, části zaměřené na skupinu jako celek střídají ty komornější a osobnější. Prohlédnout strukturu příběhu není nijak těžké postavy putují postapokalyptickým světem, pak najdou bezpečný úkryt, potom zjistí, že má nějakou slabinu, a nakonec ho musí opustit a začít zase od začátku Kirkman je ale velmi nápaditý. Každý úkryt je jiný a naši hrdinové jsou v něm jinak dlouho, každá větší skupina nepřátel, na kterou narazí, se výrazně liší od všech ostatních, každá část komiksu má jiný náboj a nádech. Nikdy jsem neměl pocit, že by se něco opakovalo nebo že by byl příběh uměle prodlužován, a kdykoliv jsem začal mít dojem, že už mě nic nepřekvapí, přišel nějaký šok.
Úžasní jsou i hrdinové. Na to, že jde o komiks, se autorovi podařilo přijít s množstvím překvapivě komplexních postav, které si člověk oblíbí. Vyvíjí se jak jednotliví hrdinové, tak i skupina jako celek na začátku jsou všichni dost naivní a důvěřiví, postupně se z nich ale stávají zvířata, která následně těžko hledají cestu zpět k lidství. Kirkman se důsledně věnuje traumatům, která s sebou přežití v tomto nelítostném světě nese a s nimiž se každá z postav vyrovnává po svém. Právě pomalejší a komornější části, kdy se hrdinové zamýšlejí nad tím, kým vlastně jsou, komiks neuvěřitelně pozvedávají.
Nakonec musím ještě vyzdvihnout tón vyprávění. Jako celek je to samozřejmě velmi temné a tragické, zároveň je tu ale dost humoru a nechybí řada pěkných chvilek (což je další podstatný důvod, proč se člověk s postavami sžije).

P. S.: pokud s komiksem váháte kvůli seriálu, nejzásadnější body jsou většinou stejné, ale hodně věcí je tu jinak. Ačkoliv budete ochuzeni o některá překvapení, je to přece jenom odlišný příběh. Rozhodně stojí za to a z mého pohledu je o poznání lepší, především co se týče zmiňovaného vypravěčského tempa zatímco v seriálu je často několik vyčkávacích dílů, kde se nic nestane, komiks jde neustále dopředu.

rick6410
03.03.2023 5 z 5

Dej znovu naberá na obrátkach, autor znovu ukazuje, aký je svet ktorý vytvoril krutý a nebezpečný, a navyše preskúmame do hĺbky psychiku niektorých postáv.

BrooksWasHere
15.08.2022 5 z 5

Tento diel je pohodový, ale zároveň aj mrazivý a napínavý. Máme tu čo dočinenia s bandou zlodejov, obrovským stádom chodcov, ale hlavné je podľa mňa to, že na scénu sa vracia už takmer zabudnutý Morgan.
Počas celého čítania som ani raz nemohol oči odtrhnúť, takže za mňa opäť parádna práca, celý komiks som prečítal asi za 45 minút.

Každá ďalšia časť komiksu Živí mrtví je podľa mňa lepšia ako tá predošlá. A to je už, čo povedať.

katka134
29.08.2021 5 z 5

Další díl byl opět mrazivý, ale zároveň dost dojemný.

Terva
09.04.2021 5 z 5

V celým
zatraceným železářství
ani jedna sekera
nebo nůž,
ale brousků hromady.

Obsahuje komiksy ze série The Walking Dead #55 - #60

Rickovo „rozhovory“ se smrtí jsou mrazivé. Pamatujete z minulých dílů, jak si ponechal to sluchátko? Tak už zase přišlo ke slovu. Celá ta situace, ta beznaděj, neustálá přítomnost smrti, to vše si hraje s psychikou každého přeživšího. Jen Rick to má obojaké. Na jedné straně se snaží dělat vše pro všechny, ale na druhé straně je skoro přesvědčen, že vlastně nezvládá nic. A tak se opět obrátil na svůj telefon.

Malá ochutnávka:
Je tu hezky. Dorazil k nám každý, o koho jsme přišli. Jsme tu spolu a všichni jsme šťastní. Nehrozí nám žádné nebezpečí, je to dokonalé. Splnily se nám i sny, o kterých jsme nevěděli, že je máme. Je nám tu všem mnohem líp.

Poslední dva sešity #59 a #60 jsou brutálně perfektní. Hlavně prohlídka jednoho domu při útěku před stádem. Mrazivé, smutné a vlastně velmi dojemné. Některá shledání jsou přinejmenším velmi nebezpečná a některá rozhodnutí budou určitě v budoucnosti smrtící. A vlastně i samotný konec a poslední slova v tomto svazku pěkně zamrazí a zanechají spoustu strachu a otázek.

Citát: Zase žádný cigára. Vsadil bych se, že ty došly první.

Uztokrutyrizek1
14.02.2021 5 z 5

Nevím co dodat..... nemůžu nic napsat, protože bych se už jen opakoval co jsem v minulým komentářím u minulých dílu napsal.......ale tak něco dodám. Kdo je na pochybách jestli pokračovat v téhle sérii, tak neváhejte, je to čím dál lepší.

Mercatino
18.08.2020 5 z 5

Skvělý díl, další grady navíc, tempo se drží. Se čtenářem se zde jedna opět bez slitování. Nestíháš to pobrat, nemáš čas přemýšlet nad moudry, jenž postavy dokáží vyplodit, protože za tebou je stádo zombíků, které tě chce roztrhat na kusy. V tomto komiksu se řídí heslem, kdo uteče vyhraje a zabij, nebo budeš zabít.

Dragonian
25.09.2019 5 z 5

Všichni se vyvíjí, vztahy se vyvíjí, postavy se vyvíjí, zombie se vyvíjí...

DarylDixon
03.04.2019 5 z 5

Tohle je bomba. Člověk, tedy čtenář, je zvyklej na takové ty vlnovky. Jednou je příběh dobrý, po druhé klesá až na samé dno, třetí je ucházající, čtvrtý....atd. Živí mrtví se dostalo na vrchol a bude asi hodně složité, sestřelit ho dolu. A vlastně proč to dělat, když je tohle naprostá bomba. Ještě jsem snad nezažil sérii, která by byla tak vyrovnaná. Jsem prostě tím, čím jsme. A pánové Kirkman - Rathburn jsou živí mrtví bozi.

trudoš
06.12.2018 5 z 5

Jak to ten Kirkman jenom dělá, že i po víc jak tisíci stránkách zombie hororu, dokáže stále přijít s kvalitními vhledy do psychologie postav, přestože na tomhle modelu staví sérii od samého počátku? Právě o tomhle totiž desátý díl je. Zase jednou se brousí charaktery a hrdinové mluví o všech těch věcech, které z nich v novém světě udělaly - podle starých měřítek - bestiální zrůdy. Najednou už nejsou všichni takoví foglarovští srdcaři, přesto čtenář jejich motivace chápe. A tajně doufá, že by on sám byl alespoň z poloviny takový chlap jako oni, kdyby padla kosa na kámen a živí mrtví štrádovali světem.
I když je mi jasné, že konec je v nedohlednu, tohle album dokazuje, že ta cesta ještě pořád stojí za to. Neodpustím si ale rýpnutí - na to jak se Rick tváří, že nedopustí už žádné další ohrožení přátel a rodiny, nemá problém si nechat ve svém středu evidentního šílence, který navíc právě přišel o syna, nápadně se podobajícího Carlovi. Jen doufám, že to nedopadne tak, jak se samo nabízí.

Atlantis
17.10.2018 4 z 5

Slušný díl, který svojí kvalitou nijak nevybočuje z řady.

martinstefko
22.12.2015 4 z 5

Kirkman, Adlard a Rathburn pokračují ve skvělé sérii a daří se jim nadále držet úroveň vysoko. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/636-zivi-mrtvi-10-cim-se-stavame-80.html

LordSnape
04.05.2015 4 z 5

Na Kirkmanovi obdivuji, jak se s postavami nepáře, nechá je s klidem v srdci zabít a roztrhat zombiemi, aby na scénu přivedl nové, neokoukané, které popostrčí celý děj zas o kus dál. Tenhle díl bych nazval asi velmi "psychicky vypjatým".

jirincz
16.02.2015 5 z 5

Příběh odsejpá, čte se jedním dechem. Co více si přát... Baví mě vztah a rozhovory mezi Rickem a Abrahamem.

Lenka.Vílka
21.07.2014 5 z 5

Skvele...nic jineho jsem ani neocekavala...jenom to cekani kolem tri mesicu na dalsi dil (chudi jsou holt zavisli na knihovne) me zabije...;)

Filatov
05.07.2014 4 z 5

Rick jako kdyby si zde uvědomil, že vlastně doopravdy teď je celý svět nastaven tak, že stvůrami nejsou nemrtví, ale lidé, kteří přežili. Název tohoto dílu je tomu důkazem. V celém díle přišla jedna napínavá scéna při které jsem nedýchal a čekal zda uniknou stádu nebo ne.

Kapis
26.05.2014 5 z 5

Opět drsné jako šmyrgl drhnoucí hnisající ránu!

Štítky knihy

zombie

Kniha Čím se stáváme je v

Přečtených255x
Doporučených13x
Knihotéce81x
Chystám se číst22x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x